Magyarország
Szijjártó Péter: Elsődleges a schengeni határ védelme

Huszonöt illegális bevándorló próbálkozott az ország területére lépni a hét végén, ám a határvédelem feltartóztatta az iratok nélkül érkező külföldieket. Szijjártó Péter külügyminiszter egy német lapnak hangsúlyozta: a magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak.

Az illegális migránsok a hét végén is próbálkoztak Magyarország területére lépni, ám a 25 behatolót kézre kerítették a hatóságok a Police.hu beszámolója szerint. Szombat hajnalban Csanádpalota Autópálya határátkelőhelyen tizennyolc határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök egy német kamion ellenőrzése során. A csoport tagjai iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Velük szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.

Tegnap hajnalban pedig egy, a Szerbia irányából, Kelebia Határrendészeti Kirendeltség vasúti határátkelőhelyen belépő tehervonat átkutatása során tartóztattak fel a rendőrök hét külföldit, akik afgán állampolgárnak vallották magukat. A férfiak a vonat alvázán elbújva próbáltak meg Magyarországra jutni. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a jogszabályoknak megfelelően visszakísérték a csoportot az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy illegális migránsok Európába jöjjenek és kötelező kvóták alapján osszák szét őket, s hangsúlyozta: Magyarországnak a schengeni övezet külső határainak védelme a legfontosabb.

– A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki. Kifejtette: a migrációs vitában soha senki nem beszélt arról, hogy eddig 34 millió eurót fordítottunk arra, hogy lehetővé tegyük, hogy a közel-keleti és afrikai keresztények hazájukban maradhassanak. Iskolákat építünk, templomokat, lerombolt házakat építünk újjá, kórházakat finanszírozunk. Mindezt azért, hogy az ott élők biztonságban legyenek otthon. Hozzátette: emberi jog, hogy senkinek se kelljen elvándorolnia, hanem saját hazájában élhessen biztonságban, fenyegetés nélkül. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban. Kásler Miklós ünnepi beszédében azt mondta, hogy a...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 12:58 ]
Isten éltessen, Magyarország! szlogennel tartják meg a hagyományokhoz híven három napos rendezvénysorozatot az államalapítás ünnepén. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára elmondta, azt a több mint ezer éve Európa szívében meglévő államot ünneplik, amely nem...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 12:54 ]
Embercsempészés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt elfogott a budapesti Repülőtéri Rendőri Igazgatóság egy iraki férfi és egy szír nőt, akik más nevére kiállított útlevéllel utaztattak gyerekeket, két fiút és két lányt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata csütörtökön a...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 13:47 ]
Beolvasás folyamatban