Magyarország
Szijjártó Péter: Elsődleges a schengeni határ védelme

Huszonöt illegális bevándorló próbálkozott az ország területére lépni a hét végén, ám a határvédelem feltartóztatta az iratok nélkül érkező külföldieket. Szijjártó Péter külügyminiszter egy német lapnak hangsúlyozta: a magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak.

Az illegális migránsok a hét végén is próbálkoztak Magyarország területére lépni, ám a 25 behatolót kézre kerítették a hatóságok a Police.hu beszámolója szerint. Szombat hajnalban Csanádpalota Autópálya határátkelőhelyen tizennyolc határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök egy német kamion ellenőrzése során. A csoport tagjai iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Velük szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.

Tegnap hajnalban pedig egy, a Szerbia irányából, Kelebia Határrendészeti Kirendeltség vasúti határátkelőhelyen belépő tehervonat átkutatása során tartóztattak fel a rendőrök hét külföldit, akik afgán állampolgárnak vallották magukat. A férfiak a vonat alvázán elbújva próbáltak meg Magyarországra jutni. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a jogszabályoknak megfelelően visszakísérték a csoportot az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy illegális migránsok Európába jöjjenek és kötelező kvóták alapján osszák szét őket, s hangsúlyozta: Magyarországnak a schengeni övezet külső határainak védelme a legfontosabb.

– A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki. Kifejtette: a migrációs vitában soha senki nem beszélt arról, hogy eddig 34 millió eurót fordítottunk arra, hogy lehetővé tegyük, hogy a közel-keleti és afrikai keresztények hazájukban maradhassanak. Iskolákat építünk, templomokat, lerombolt házakat építünk újjá, kórházakat finanszírozunk. Mindezt azért, hogy az ott élők biztonságban legyenek otthon. Hozzátette: emberi jog, hogy senkinek se kelljen elvándorolnia, hanem saját hazájában élhessen biztonságban, fenyegetés nélkül. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kapta idén a Duna Televízió alapította, nyolcadik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója...
2019. DECEMBER 12.
[ 13:57 ]
Magyarország az EU ambiciózus klímacéljaival egyetért, de világossá kell tenni, hogy e célok elérésének nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. A politikus sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a...
2019. DECEMBER 12.
[ 13:53 ]
Az Európai Unió részéről a nyitás és a bővítés történelmi tartozás a Balkán országainak, valamint stratégiailag és politikailag fontos lehetőség, egyben felelőssége Európának - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Strasbourgban a France24 francia hírtelevízió műsorában...
2019. DECEMBER 12.
[ 12:47 ]
Beolvasás folyamatban