Magyarország
Szijjártó Péter: Elsődleges a schengeni határ védelme

Huszonöt illegális bevándorló próbálkozott az ország területére lépni a hét végén, ám a határvédelem feltartóztatta az iratok nélkül érkező külföldieket. Szijjártó Péter külügyminiszter egy német lapnak hangsúlyozta: a magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak.

Az illegális migránsok a hét végén is próbálkoztak Magyarország területére lépni, ám a 25 behatolót kézre kerítették a hatóságok a Police.hu beszámolója szerint. Szombat hajnalban Csanádpalota Autópálya határátkelőhelyen tizennyolc határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök egy német kamion ellenőrzése során. A csoport tagjai iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Velük szemben tiltott határátlépés miatt a román határrendőrség jár el.

Tegnap hajnalban pedig egy, a Szerbia irányából, Kelebia Határrendészeti Kirendeltség vasúti határátkelőhelyen belépő tehervonat átkutatása során tartóztattak fel a rendőrök hét külföldit, akik afgán állampolgárnak vallották magukat. A férfiak a vonat alvázán elbújva próbáltak meg Magyarországra jutni. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a jogszabályoknak megfelelően visszakísérték a csoportot az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy illegális migránsok Európába jöjjenek és kötelező kvóták alapján osszák szét őket, s hangsúlyozta: Magyarországnak a schengeni övezet külső határainak védelme a legfontosabb.

– A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki. Kifejtette: a migrációs vitában soha senki nem beszélt arról, hogy eddig 34 millió eurót fordítottunk arra, hogy lehetővé tegyük, hogy a közel-keleti és afrikai keresztények hazájukban maradhassanak. Iskolákat építünk, templomokat, lerombolt házakat építünk újjá, kórházakat finanszírozunk. Mindezt azért, hogy az ott élők biztonságban legyenek otthon. Hozzátette: emberi jog, hogy senkinek se kelljen elvándorolnia, hanem saját hazájában élhessen biztonságban, fenyegetés nélkül. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Röszkénél megakadályozott erőszakos migránsbetörés azt bizonyítja, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a külső határok védelmére - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Gulyás Gergely közölte: a kormányülésen meghallgatták a belügyminiszter...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 12:29 ]
Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és harminchárommal, 4597-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: az elhunytak száma 600-ra emelkedett, 3463-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534. Az...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 9:12 ]
Már 1 millió 367 ezer 322-en küldték vissza a nemzeti konzultációs íveket, illetve válaszoltak az online felületen - mondta el Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője szerdán Budapesten újságíróknak. A szóvivő emlékeztetett: a koronavírus-járvány nagyban befolyásolja a hétköznapokat,...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 17:48 ]
Beolvasás folyamatban