Magyarország
Díjazza a világ a magyar élelmiszereket

Kiemelkedő sikert értek el a világ legrangosabb élelmiszerversenyén, a Great Taste Awardon a magyar manufaktúrák termékei. A 49 magyar díjazott között csokoládé, hársméz, szürkemarha-szalámi és hidegen sajtolt paprikaolaj is megtalálható. A jelek szerint a magas minőségű kézműves élelmiszerek iránt Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés.

Tavaly negyvenegy, idén már negyvenkilenc magyar élelmiszert díjazott a zsűri a világ legrangosabb élelmiszerversenyén. Az 1994-ben alapított ­Great Taste Award versenyére a világ minden tájáról érkeznek csúcskategóriás élelmiszerek, a díjazott termékek jogosultak a Great Taste Award fekete-arany címkéjének használatára, ami a vásárlók számára egyet jelent a magas minőséggel.

A londoni megméretésre hazánkból méz- és csokoládémanufaktúrák, illetve gluténmentes élelmiszereket gyártó cégek neveztek egyedileg, a walesi székhelyű magyar importőr, a Best of Hungary pedig többféle terméket indított. Mégpedig nagy sikerrel, hiszen 42 nevezésükből 22 nyert: kettő a legmagasabb elismerést, három csillagot, öt két csillagot, 15 pedig egy csillagot. Ez nem kis teljesítmény, ha azt vesszük, hogy összesen majdnem 13 ezer élelmiszert neveztek a versenyre világ minden tájáról – tájékoztatta lapunkat a cég társtulajdonosa és ügyvezetője.

Kopácsi Zoltán azt mondta, a háromcsillagos minősítést az általuk forgalmazott termékek közül a Váraljai hársméz és a Fekedi szürkemarha-szalámi érdemelte ki. Utóbbi összesen három díjat is bezsebelt, amivel a Baranya megyei sváb manufaktúra a szalámikészítés kategóriában világelső lett. De a cég által forgalmazott díjazott élelmiszerek között ott van mások mellett a szegedi Rubin paprika három fűszerpaprikája és hidegen sajtolt paprikaolajai is, a Grapoila cég ugyancsak hidegen sajtolt organikus napraforgóolaja, az erdélyi receptúra alapján készülő Ghaurved mustárok, valamint az egyetlen díjazott kaviár, a Danubius, amely egyenesen Kisbajcsról érkezett a londoni versenyre.

A felsorolásból is látszik, hogy a Best of Hungary, ez a 2016 novemberében alapított családi vállalkozás elsősorban kis manufaktúrákból származó termékeket forgalmaz a szigetországban, közülük néhányat Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is. Olyanokat, amelyekben nincs hozzáadott adalékanyag, színezék és tartósítószer, vagyis természetes összetevőket tartalmaznak és lehetőleg ellenőrzött gazdálkodásból származnak. Az elvárás fő oka, hogy amíg az élelmiszer-eladás értékben stagnál a szigetországban, addig az egészséges élelmiszerek forgalma minden évben megduplázódik – magyarázta Kopácsi Zoltán. A magas minőséget képviselő európai kézműves élelmiszerek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, amit az is bizonyít, hogy a cég kínálatában a korábbi néhány tucatnyi helyett ma már több mint 140 termék szerepel, döntően mézek, paprikák, olajok, ecetek, kaviár, libamáj, szalámi, szarvasgombás termékek, gluténmentes termékek, szaloncukrok, valamint néhány hónapja díjnyertes borok és pezsgők is.

A magyar élelmiszer-manufaktúrák, borászatok termékeinek és ezek közül is a Great Taste Awardon díjazott finomságoknak a megismertetésére a szeptember első napjaiban Londonban megrendezendő nemzetközi minőségi élelmiszervásár is kiváló lehetőséget biztosít. Az pedig – mint Kopácsi Zoltán fogalmazott – külön megtiszteltetés cégük számára, hogy hazánk londoni nagykövetségén lesz a most díjazottak tiszteletére rendezendő díszvacsora, amelyen a termékeikből megálmodott ételkölteményeket szolgálják majd fel a Turul pop-up étterem fiatal magyar séfjeinek jóvoltából. (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. AUGUSZTUS 5. [ 15:55 ]

A búza akkor is terem, ha a fotelben hátradőlve kortyolgatjuk a söröcskét.


Alfonz
2019. AUGUSZTUS 5. [ 14:28 ]

"A jelek szerint a magas minőségű kézműves élelmiszerek iránt Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés." Ajánlom a vajdasági termelők figyelmébe, erről papolunk már több mint 10 éve, de csak a termelők jó nevetése az előadásaink végeredménye. Nem maffiózó átvevőknek kell nyersanyagot termelni, hanem "készterméket" gyártani és azt már el lehet adni rendes áron is. Ehhez még hozzá lehet tenni az organikus minősítést és máris el lehet felejteni örökre a semmit sem érő búzatermesztést.


Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban. Semjén Zsolt kiemelte: az elismerés azt fejezi ki, hogy „egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk”, amely...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 13:29 ]
Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek homíliájában arról beszélt, hogy a...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 12:10 ]
A tolerancia jegyében el kell fogadni, hogy különbségek vannak Európában, ha ide el tudunk jutni, akkor az Európai Unió is hatékonyabb lesz - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián. Gulyás Gergely az Európa új...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:38 ]
Beolvasás folyamatban