Magyarország
Megtartotta soros ülését a Külhoni Magyar Oktatási Tanács

Ismét összeült a Külhoni Magyar Oktatási Tanács (KMOT) kedden Budapesten, a testület ülésén többek között a külhoni magyar köz- és felsőoktatás helyzete, a magyar állam támogatásainak hasznosulása szerepelt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozáson a KMOT által működtetett három bizottság képviselői beszámoltak a külhoni szervezetek idei munkájáról, az általuk szervezett programokról, a külhoni magyar nyelvű köz- és felsőoktatás helyzetéről, változásairól, a magyar állam támogatásainak hasznosulásáról, a pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatokról.

Az ülés résztvevői köszönetüket fejezték ki a magyar kormány által nyújtott sokrétű támogatásért, egyebek mellett a tanulói, hallgatói és oktatói ösztöndíjakért, a pedagógusszervezetek működtetésének, a továbbképzéseknek a támogatásáért, a magyar nyelvű tankönyvek biztosításán keresztül nyújtott segítségért.

A tanácskozáson Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elismerő oklevelet adott át Lászlófy Pál Istvánnak, a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnökének a romániai magyar oktatás terén kifejtett több évtizedes példaértékű munkája elismeréseként.

A 2013 óta működő KMOT-ot a kormány annak érdekében hozta létre, hogy a külhoni magyar tannyelvű nevelés-oktatás területén elősegítse a határon túli magyarság anyanyelvű iskolahálózatának és intézményrendszerének építését, megerősítését és megtartását az egyetemes magyar oktatási rendszerben, az egységes Kárpát-medencei oktatási térben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovič szlovák kormányfő. Mindez azért lehetséges, mert mind Szlovákia,...
2020. JÚNIUS 5.
[ 11:04 ]
A határzár alatt átvezető alagutat találtak rendőrök és katonák Mórahalomnál - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, éjszaka "intenzív mozgás" volt az ideiglenes biztonsági határzár mentén Csongrád-Csanád megyében. A...
2020. JÚNIUS 5.
[ 10:53 ]
Meghalt 3 krónikus beteg és 16-tal, 3970-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek délelőtt. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 542-ra emelkedett....
2020. JÚNIUS 5.
[ 8:55 ]
Beolvasás folyamatban