Magyarország
Megtartotta soros ülését a Külhoni Magyar Oktatási Tanács

Ismét összeült a Külhoni Magyar Oktatási Tanács (KMOT) kedden Budapesten, a testület ülésén többek között a külhoni magyar köz- és felsőoktatás helyzete, a magyar állam támogatásainak hasznosulása szerepelt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozáson a KMOT által működtetett három bizottság képviselői beszámoltak a külhoni szervezetek idei munkájáról, az általuk szervezett programokról, a külhoni magyar nyelvű köz- és felsőoktatás helyzetéről, változásairól, a magyar állam támogatásainak hasznosulásáról, a pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatokról.

Az ülés résztvevői köszönetüket fejezték ki a magyar kormány által nyújtott sokrétű támogatásért, egyebek mellett a tanulói, hallgatói és oktatói ösztöndíjakért, a pedagógusszervezetek működtetésének, a továbbképzéseknek a támogatásáért, a magyar nyelvű tankönyvek biztosításán keresztül nyújtott segítségért.

A tanácskozáson Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elismerő oklevelet adott át Lászlófy Pál Istvánnak, a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnökének a romániai magyar oktatás terén kifejtett több évtizedes példaértékű munkája elismeréseként.

A 2013 óta működő KMOT-ot a kormány annak érdekében hozta létre, hogy a külhoni magyar tannyelvű nevelés-oktatás területén elősegítse a határon túli magyarság anyanyelvű iskolahálózatának és intézményrendszerének építését, megerősítését és megtartását az egyetemes magyar oktatási rendszerben, az egységes Kárpát-medencei oktatási térben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tél közelsége és Törökország szíriai offenzívájának európai megítélése miatt növekedő migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében. Szijjártó Péter...
2019. NOVEMBER 11.
[ 13:42 ]
Jó kezekbe került a bővítés ügye azzal, hogy kiderült, a magyar uniós biztos felelősségi körébe fog tartozni az elkövetkező esztendőkben az Európai Unió bővítésének és szomszédságpolitikájának kérdése - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel, hozzátette, ezzel új...
2019. NOVEMBER 8.
[ 14:03 ]
Lelkes patriótának, hűséges hazafinak és elkötelezett európainak nevezte Edmund Stoibert a magyar köztársasági elnök, aki a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adta át a volt bajor miniszterelnöknek, a Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnökének pénteken Budapesten, a Sándor-palotában. ...
2019. NOVEMBER 8.
[ 14:00 ]
Beolvasás folyamatban