Magyarország
EU-tisztújítás: Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes szakbizottságának jóváhagyását
Betűméret:             

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Jaume Duch, a képviselőtestület szóvivője arról számolt be a Twitteren, hogy a külügyi bizottság (AFET) délutáni brüsszeli ülésén meglett a szükséges kétharmados többség a magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásához.

Később Várhelyi a mikroblog-szolgáltatón közzétett üzenetében megtiszteltetésnek nevezte, hogy része lehet Ursula von der Leyen megválasztott elnök csapatának, s együtt dolgozhatnak egy erősebb Európa megteremtéséért.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete csütörtökön áttekinti az értékeléseket, ajánlásokat, majd várhatóan hivatalosan is lezárja a meghallgatásokat.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor. Ehhez arra is szükség van, hogy megállapítsák, annak ellenére van mód jogilag az új összetételű Európai Bizottság hivatalba lépésére, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem jelölt tagot a testületbe.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár egyesek szerint ez sem tartható a hiányzó brit delegált miatt.

A magyar ellenzék áskálódása megbukott

A magyar ellenzék áskálódása megbukott, mindent megtettek azért, hogy Magyarországnak ne legyen uniós biztosa, de nem jártak sikerrel - olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Azt írták: a kormány üdvözli, hogy az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottsága támogatja Várhelyi Olivér uniós biztosi kinevezését.

Kitértek arra: Magyarország az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozícióját kulcsfontosságúnak tartja az Európai Unió erősítése, a Nyugat-Balkán bővítése és a balkáni migrációs útvonal védelme szempontjából.

"Tudjuk, hogy a bevándorláspárti erőknek mindez nem érdeke. Bízunk benne, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottság kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy "a magyar emberekkel együtt a migráció megállítását, a keresztény kultúra és a nemzetek Európája védelmét" várják az új vezetéstől.

Várhelyi Olivér hétfőn megkapta az EP illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Gál Kinga: Az új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér

A munkáját hamarosan megkezdő új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér - jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben szerdán, miután magyar biztosjelölt szükséges támogatást szerezett kinevezésének jóváhagyásához.

Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltet az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságában csütörtökön hallgatták meg. Hétfőn pedig megszerezte a szakbizottság jóváhagyását kinevezéséhez, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Gál Kinga örömtelinek nevezte, hogy az EP külügyi bizottsága (AFET) támogatta Várhelyi Olivér biztosi kinevezését, a bővítési portfólióra.

"Lehengerlő volt mindaz a szakmai tudás, rátermettség és európaiság, amit a meghallgatáson a biztosjelölt mutatott" - fogalmazott.

Az új magyar biztos kiváló munkát fog végezni lényes és fajsúlyos pozíciójában - húzta alá.

Kiemelte: nem sikerült az ellenzéki képviselőknek, hogy a magyar érdekekkel szemben is elvitassák a biztosjelölt bővítési portfólióját. Nem sikerült megakadályozniuk kinevezését sem, hogy Magyarországnak egy kulcspozícióban szakmailag rátermett biztosa legyen.

Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy az új uniós bizottság hamarosan elkezdheti munkáját, amely majd egybeesik minden magyar ember érdekével is.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy együttműködésre és a "magyar érdekek kérlelhetetlen képviseletére" készül az új Európai Bizottság tagjaival való kapcsolatában.

"Azok után, hogy immár nemcsak szóban, de írásban is megtagadta az orbáni politikát, továbbra is kiemelt figyelem fogja kísérni a magyar biztos munkáját, akinek egyetlen lépésnyit sem szabad majd el-, vagy letérnie arról az európai útról, amelyet az uniós szerződések és saját maga is megszabott a következő évekre" - fogalmazott.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője írásbeli nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az új magyar biztos eloszlatja az azzal kapcsolatos kétségeket, hogy "pártkatona volna", hogy "a fölötte állók szolgálójából az alatta állók segítőjévé lesz". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. NOVEMBER 18. [ 18:27 ]

... ehhez lehet gratulálni ... Volt elkaszálási szándék, de most nem jött be ... Hogy a Ferenc Klárikája, meg a Katka milyen lelki megrázkódtatást él át, csak sejteni lehet. Lesz visítás a nagyon balos (sokszor elmebajos) portálokon, ... Reméljük az EP nem bojdul fel ellenünk ...


Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban