Magyarország
Kövér: A V4-ek véleménye ma megkerülhetetlen Európában

A visegrádi négyek véleménye mára megkerülhetetlenné vált Európában, aminek oka kiváló együttműködésük, amelyben mindig a közös álláspontokat keresik, nem pedig a vitás kérdéseket mélyítik - jelentette ki Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke hétfőn Prágában a cseh, a lengyel a magyar és a szlovák parlament házelnökeinek találkozóján.

A cseh szenátus székhelyén, a Wallenstein palotában megtartott találkozón a visegrádi házelnökök megvitatták a rendszerváltás utáni három évtized tapasztalatait, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - ma áll.

"Harminc esztendővel ezelőtt közös cél vezérelt bennünket: diktatúra helyett demokrácia, rabság helyett szabadság, alávetettség helyett önrendelkezés, szegénység helyett pedig jólét" - fejtette ki Kövér László. Leszögezte: a visegrádi országok közös tapasztalata, hogy együttes fellépéssel és szoros együttműködés révén az európai színtéren új lehetőségeket teremthetnek országaik számára.

"Ha ma a V4-ek nemzeteire nézünk, már korántsem a 30 évvel ezelőtti képet, a szovjet birodalom összeomlásának következményeit megszenvedő, lerongyolódott államokat és társadalmakat, hanem életerős, fejlődő, vonzó jövőképpel rendelkező országokat látunk, amelyek képesek közösen gondolkodni és érdekeikért cselekedni" - fejtette ki a magyar politikus.

"Mára egyértelműen az európai növekedés motorjává váltunk, aminek előfeltétele volt, hogy a négy ország megértette, hogy az együttműködés elemi érdekük" - hangsúlyozta.

"Mi az Európai Unió új tagállamai, egyenrangú partnerei akarunk lenni a régi tagállamoknak" - mutatott rá Elzbieta Witek, a lengyel Szejm elnöke a találkozó utáni sajtóértekezleten. Hangsúlyozta: hiba a V4-ek lebecsülése, hiszen mai gazdasági növekedésük üteme jóval magasabb, mint az uniós átlag.

Jaroslav Kubera, a cseh Szenátus elnöke szerint azért is nagy szükség van a visegrádi csoport együttműködésének elmélyítésére, mert "az EU nyugati tagállamai továbbra is fenntartásokkal tekintenek ránk". Kubera bírálta a régi tagállamokat, hogy nem kezelik konstruktív módon a közép-európaiak által felvetett kérdéseket, és nem támogatják a nyugat-balkáni országok mihamarabbi felvételét az EU-ba. "Ha mi nem fogjuk akarni a Nyugat-Balkánt, akkor azt megfogja Oroszország. Dönteni kell tehát, mi a jobb az EU számára" - hívta fel a figyelmet Jaroslav Kubera.

"Az EU nem jótékonysági intézmény, hanem érdekérvényesítési keret, amelyben a kis országok csak közösen tudják érvényesíteni érdekeiket" - mondta Kövér László újságíróknak. Úgy vélte: a V4-eknek befolyásolniuk kell az EU-t, hogy "jó döntéseket hozzon" az olyan, sokat vitatott témákban, mint például a migráció vagy a balkáni bővítés.

Radek Vondrácek, a cseh Képviselőház elnöke szerint a visegrádi országokat nem csak a közös múlt, hanem a "közös értékrend" is összeköti. "Nagyon fontos, hogy az európai fejlődés alapvető értékeiben egyetértés van köztünk. Ma a V4 magas minőségű márka" - mondta a cseh alsóházi elnök.

"Nyíltan kell beszélnünk arról, hogy az EU-nak reformra van szüksége. Nem elfogadható, hogy a Nyugat ne kezelje egyenrangúan a Keletet. Egyenjogú párbeszédre van szükség a régi és az új tagállamok között" - jelentette ki Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke. "Működőképes és egyenjogú tagokból álló Európai Uniót akarunk" - húzta alá a V4-ek álláspontját a szlovák politikus. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egységes európai szabályozásra van szükség az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében - mondta el a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a terület javasolt alapelveit tartalmazó kiadványt. Szili Katalin...
2020. JÚLIUS 10.
[ 13:19 ]
A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. A több országban ismét felerősödő koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Orbán Viktor...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:43 ]
Elhunyt két idős, krónikus beteg, és hárommal, 4223-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 593-ra emelkedett, míg...
2020. JÚLIUS 10.
[ 9:34 ]
Beolvasás folyamatban