Magyarország
Századvég: Jelentősen nőtt a migrációs nyomás Magyarországra

Idén az előző évhez képest jelentősen nőtt a migrációs nyomás Magyarországra, és az elmúlt néhány hét további drasztikus emelkedést hozott a déli határszakaszon - olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében, amelyet pénteken közöltek az MTI-vel.

Az elemzésben azt írták, 2019-ben már majdnem 12 ezer tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből több mint 2400 novemberben.

Felidézték, a rendőrök nemrégiben találtak két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat, amelyek esetleges használóikra is életveszélyesek voltak. A rejtett járatokat a déli határszakaszon szolgáló járőrök a Csongrád megyei Ásotthalom és a Bács-Kiskun megyei Csikéria térségében fedezték fel, azok be- és kijáratát készítőik növényzettel takarták el. A rendőrség a már befejezett alagutak felfedezése után biztosította, hogy a föld alatt se lehessen illegálisan Magyarország területére bejutni.

Az Europol és az Interpol adatai szerint az útnak induló migránsok több mint 90 százaléka fizetett csempészeknek az Európába jutásért.
Az Európai Bizottság szerint az Európai Unió tagállamainak kell fokozottabb erőfeszítéseket tenniük annak érdekében, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem eredményes legyen, a bizottság pedig már megalkotta az ehhez szükséges jogszabályi keretrendszert.

Az unió célja, hogy a keretrendszert maradéktalanul végrehajtsák, a felelősöket bíróság elé állítsák és az áldozatokat védelmét, illetve támogatását biztosítsák. Növelni kell a nyomozások és az elkövetők elleni eljárások számát, megfelelő mechanizmusokat kell létrehozni az áldozatok korai azonosítása és védelme érdekében, valamint meg kell erősíteni az emberkereskedelem megelőzését célzó intézkedéseket - áll az elemzésben.

"A fentiekkel éles ellentétet mutat az unió hozzáállása azokhoz az NGO-khoz, amelyek kifejezetten pártolják az illegális migrációt, sőt a bűncselekmények útján, bűnözői csoportok segítségét igénybe vevő, földalatti alagutakon tiltott határátlépést megvalósító illegális migránsok tevékenységét is bagatellizálják a jogvédelem eszköztárával" - fogalmaztak. Hozzátették: ráadásul az Európai Parlament bevándorláspárti többsége a politikai támogatáson túl pénzügyi erőforrásokat is biztosítana a migrációt nyíltan támogató NGO-k számára. A hálózati jelleget, az egymásra épülő rendszerek létező struktúráját ezek után nehéz lenne tagadni - írták.

A Századvég szerint a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai által támogatott szervezetek "előszeretettel hivatkoznak a nemzetközi humanitárius jogra", ugyanakkor azt "bizonyára tudják", hogy ez a jogterület is elismeri az államok széleskörű jogát és cselekvési szabadságát a határátlépés, a határvédelem és a letelepedés szabályainak meghatározásában.

Hibásan hivatkoznak gyakran a non-refoulment (a visszaküldés és visszafordítás tilalmának) elvére is, ugyanis éppen a magyar tranzitzónák biztosíthatják azt, hogy a hatóságokkal együttműködő személyeket ne azonnal visszaküldjék a határról, hanem biztosítsák számukra a menedékjog elbírálásának eljárását - áll az elemzésben.

"Ezzel párhuzamosan kijelenthető, hogy jóllehet az EU egyes intézményei, illetve a nemzetállamok részéről látszik a szándék az embercsempészet és az illegális migráció elleni hatékonyabb küzdelem érdekében, a magukat jogvédőnek valló és külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek a migránsok és menedékkérők minél akadálytalanabb hozzáférését kívánják biztosítani az Európai Unió területére" - írta a Századvég Alapítvány. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mintegy két és fél órás várakozási idő alakult ki délelőtt Letenyén, a magyar-horvát autópálya-átkelőn, de a párhuzamos közúti határátkelőn is egyórás várakozásra kell készülnie az autósoknak - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Takács Tivadar elmondta: az...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:12 ]
Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, és huszoneggyel, 4526-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 597-re...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:10 ]
Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket - emlékeztetett az országos tisztifőorvos pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában. Müller Cecília elmondta: a sárga vagy piros besorolású országból...
2020. JÚLIUS 31.
[ 12:41 ]
Beolvasás folyamatban