Magyarország
AdventFeszt: „Karácsony akkor lesz karácsony, ha komolyan vesszük az adventi ünnepeket”

Nagy volt az érdeklődés az első alkalommal szervezett AdventFeszten, amelyet a nemrégiben megnyitott Szent Gellért Fórumban tartottak Szegeden. Az eseményen Böjte Csaba testvér előadását is meghallgathatták a részvevők.

Böjte Csaba az egybegyűltek köszöntése után kifejtette, hogy nemrégiben egy ismerőse felrótta neki, hogy a húsvéti sonkának ma már nem olyan az íze, mint régen volt, amire ő azt válaszolta, hogy negyven nap böjtöt követően bizony olyan lenne. Majd hozzátette:

„Így van ez a karácsonyi ünnepekkel is. Karácsony akkor lesz karácsony, ha komolyan vesszük az adventi ünnepeket, amely a megbocsájtásról, az újrakezdésről szól.”

Elmondta, hogy bár szerinte megvan a szépsége az ünnepi bevásárlásnak, ebben a pár hétben nem azon kell hogy legyen a hangsúly. Bűn lenne a megbocsájtásra szánt időt elvesztegetni értéktelen dolgokra.

Majd hozzátette: fontosnak tartja, hogy szép gesztusokkal közelítsünk mások felé, illetve biztassuk embertársainkat.

„Ha így közeledünk a másik felé, azt látjuk, hogy megszépül. Elő hozunk egymásból olyan értékeket, amivel jó együtt élni. Milyen jó lenne, ha egymásból elő tudnánk hozni a jót?”

Ezt követően Ferenc pápától idézett, miszerint ma az emberek „selejteznek”. Ha valami nem tetszik, azt kidobjuk. Nem csak tárgyakra kell gondolni, hanem barátokra, kapcsolatainkra, embertársainkra. Szerinte ezen változtatnunk kell.

„Küzdened kell a barátodért. Küzdened kell az osztálytársadért. Ne engedd el a kezét!”

Előadása végéhez közeledve egy számára nagyon megrázó történetről mesélt a bagdadi keresztényekről, akik miután visszafoglalták területeiket, a lerombolt templomaiknál olajfa csemetét ültettek oltár gyanánt. Az körül imádkoztak golyóálló mellényben, majd a bagdadi főlelkipásztor olajfa csemetéket osztott az imádkozóknak. Az ő mondandóját idézte Böjte Csaba:

„Vidd haza ezt az olajfa csemetét. Ültesd át a vérrel áztatott szülőföldedbe. Növeld nagyra, hogy majd az én gyilkosomnak a gyermeke tudjon a te gyermekeddel a békéről beszélni.”

Elmondta, hogy számára nagyon megrázó történet, de Istennek hála, nálunk nincs ilyen nagy gond. Nem kell olajfákat ültetni, de baj az van mindenkinél. Fontos lenne, hogy meglátogassuk egymást egy kis süteménnyel, fogjuk meg a másik kezét, hogy ne vesszen el közölünk senki.

Az előadás közös imával zárult.

Ternovácz Áron
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Novák Katalin átvette a családokért felelős tárca nélküli miniszteri kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor Palotában. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Novák Katalin Facebook-oldalán megköszönte a bizalmat: Ma...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 18:39 ]
A hétfőtől életbe léptetett új védelmi intézkedési szigorú szabályok a koronavírus terjedésének meggátolását szolgálják - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes az egyéni...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:52 ]
Elhunyt három krónikus beteg, és újabb 876 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: 18 866-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 686-ra emelkedett, 4401-en már meggyógyultak. Az aktív...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 10:04 ]
Beolvasás folyamatban