Magyarország
Megszüntette Gothár Péter szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének – közölte az SZFE hétfőn a közösségi oldalán.

Az Etikai Bizottság megállapította, hogy Gothár Péter ügyének következményeként súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

Az SZFE kijelentette, hogy Gothár Péter művészi munkája és szaktudása indokolttá tette több mint 30 éve tartó oktatói alkalmazását, és hangsúlyozta: határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” – olvasható a közleményben.

Az SZFE kiemelte: Az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata, és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés.

Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését hétfőn megszüntette. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. DECEMBER 12. [ 13:52 ]

Színházi kultúrpápai hatalma az agyára ment, vagy egyszerűen képtelenné vált öregkori libidójának kordában tartására... Ettől függetlenül a Megáll az idő továbbra is az egyik legjobb magyar film fog maradni. Ez azonban senkit sem jogosít fel aljasságok elkövetésére, sem cinkos hallgatásra és hazudozásra.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról - közölte a KKM-et vezető Szijjártó Péter kedden Budapesten, újságírói kérdésre válaszolva. Elmondta, nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:36 ]
A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksoláson - közölte legújabb reprezentatív közvélemény-kutatását ismertetve a Nézőpont Intézet kedden az MTI-vel. A felmérés szerint a kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:22 ]
Morálisan vállalhatatlan Niedermüller Péter ellenzéki erzsébetvárosi polgármester rasszista nyilatkozata, amelyben "rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális embereket az egyik kereskedelmi televízió január 23-i műsorában - reagált a Századvég Alapítvány kedden közleményben a DK-s...
2020. JANUÁR 28.
[ 12:26 ]
Beolvasás folyamatban