Magyarország
Megszüntette Gothár Péter szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Betűméret:             

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének – közölte az SZFE hétfőn a közösségi oldalán.

Az Etikai Bizottság megállapította, hogy Gothár Péter ügyének következményeként súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

Az SZFE kijelentette, hogy Gothár Péter művészi munkája és szaktudása indokolttá tette több mint 30 éve tartó oktatói alkalmazását, és hangsúlyozta: határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” – olvasható a közleményben.

Az SZFE kiemelte: Az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata, és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés.

Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését hétfőn megszüntette. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. DECEMBER 12. [ 13:52 ]

Színházi kultúrpápai hatalma az agyára ment, vagy egyszerűen képtelenné vált öregkori libidójának kordában tartására... Ettől függetlenül a Megáll az idő továbbra is az egyik legjobb magyar film fog maradni. Ez azonban senkit sem jogosít fel aljasságok elkövetésére, sem cinkos hallgatásra és hazudozásra.


A magyar szabályok szerint a határ illegális átlépése jogtalan cselekedet, az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűnelkövetésnek számít; Magyarországon a határ az határ, aki nem jogosult a belépésre, az nem lépi át a határokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szerdán. Orbán...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:58 ]
Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén. Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:40 ]
Feljelentést tett Budai Gyula a Lánchíd felújításával kapcsolatban - ezt a fideszes országgyűlési képviselő maga közölte szerdán a Facebook-oldalán. A politikus a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: kapott a napokban egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:33 ]
Beolvasás folyamatban