Magyarország
Megszüntette Gothár Péter szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének – közölte az SZFE hétfőn a közösségi oldalán.

Az Etikai Bizottság megállapította, hogy Gothár Péter ügyének következményeként súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

Az SZFE kijelentette, hogy Gothár Péter művészi munkája és szaktudása indokolttá tette több mint 30 éve tartó oktatói alkalmazását, és hangsúlyozta: határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” – olvasható a közleményben.

Az SZFE kiemelte: Az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata, és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés.

Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését hétfőn megszüntette. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. DECEMBER 12. [ 13:52 ]

Színházi kultúrpápai hatalma az agyára ment, vagy egyszerűen képtelenné vált öregkori libidójának kordában tartására... Ettől függetlenül a Megáll az idő továbbra is az egyik legjobb magyar film fog maradni. Ez azonban senkit sem jogosít fel aljasságok elkövetésére, sem cinkos hallgatásra és hazudozásra.


A nyári idegenforgalmi szezonban hosszabb nyitvatartással üzemel hétvégén a bácsalmási közúti határátkelőhely - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-t. Hürkecz Zoltán elmondta, hogy a bácsalmási átkelőhely augusztus 31-ig minden pénteken, szombaton és...
2020. JÚLIUS 3.
[ 17:18 ]
Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy esztendőn át látta el az elnöki feladatot. Jó...
2020. JÚLIUS 3.
[ 17:01 ]
Elfogadta Magyarország 2021-es központi költségvetését az Országgyűlés pénteken. Varga Mihály pénzügyminiszter a javaslat általános vitájában a jövő évi büdzsét a gazdaságvédelem költségvetésének nevezte, amely a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat a gyermeket...
2020. JÚLIUS 3.
[ 11:35 ]
Beolvasás folyamatban