Magyarország
Megszüntette Gothár Péter szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének – közölte az SZFE hétfőn a közösségi oldalán.

Az Etikai Bizottság megállapította, hogy Gothár Péter ügyének következményeként súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

Az SZFE kijelentette, hogy Gothár Péter művészi munkája és szaktudása indokolttá tette több mint 30 éve tartó oktatói alkalmazását, és hangsúlyozta: határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” – olvasható a közleményben.

Az SZFE kiemelte: Az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata, és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés.

Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését hétfőn megszüntette. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. DECEMBER 12. [ 13:52 ]

Színházi kultúrpápai hatalma az agyára ment, vagy egyszerűen képtelenné vált öregkori libidójának kordában tartására... Ettől függetlenül a Megáll az idő továbbra is az egyik legjobb magyar film fog maradni. Ez azonban senkit sem jogosít fel aljasságok elkövetésére, sem cinkos hallgatásra és hazudozásra.


Több határátkelőhelyen is megnőtt a várakozási idő a román-magyar és a szerb-magyar határszakaszon szombat reggel a nagyobb forgalom miatt. A rendőrségi honlapon található információk szerint a tompai határátkelőhelyen a kilépő személyforgalomnak háromórás várakozási idővel kell számolnia. A röszkei...
2021. JÚLIUS 24.
[ 10:04 ]
Baleset miatt teljes útlezárás van az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Röszke közelében - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon. Mint írták, a baleset péntek délelőtt történt a sztráda 172-es kilométerszelvényében, amikor egy Szeged felé tartó...
2021. JÚLIUS 23.
[ 13:32 ]
Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak, de újabb 85 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 588 272 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 357 511-en már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták:...
2021. JÚLIUS 23.
[ 10:48 ]
Beolvasás folyamatban