Magyarország
Intrum: A magyarok a legkevésbé eladósodottak jövedelmükhöz képest Európában
Betűméret:             

A magyar lakosság a jövedelemhez viszonyított teljes adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák befizetése – derült ki az Intrum követeléskezelő európai felméréséből, amelyet csütörtökön küldött el az MTI-nek.

Az Intrum pénzügyi jóléti barométerén – amely a számlák fizetését, a hitelállományt, a megtakarításokat és a pénzügyi tudatosságot méri – Magyarország 6,24 pontot ért el, a visegrádi országok között a legmagasabbat. Szlovákia 6,19, Csehország 6,16, Lengyelország 5,54 pontot kapott. Európában a legmagasabb értéket Németország (6,89), Ausztria (6,77) és Svédország (6,72) érte el, míg a legalacsonyabbat (5,30) Görögország.

Magyarország viszonylag magas pontszáma elsősorban a rendkívül alacsony lakossági hitelállománynak köszönhető: a hitelszabadság szempontjából az összes európai ország közül az első helyen áll.

Deszpot Károly, az Intrum magyarországi üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója a közleményben kifejtette: a felmérés szerint a magyar válaszadók több mint háromnegyede egyáltalán nem vett igénybe hitelt az elmúlt hat hónapban, beleértve a hitelkártya-keret kimerítését. Az elmúlt egy-két évben már emelkedésnek indult a lakosság hitelállománya, ez nagyrészt a lakásárak emelkedésének és a magasabb összegű lakáshiteleknek tudható be – mondta. A hazai hitelállomány nagy részét jelenleg is a lakáshitelek teszik ki.

A kutatás szerint a hitelszabadságon kívül, más mutatók szempontjából Magyarország elmarad az európai átlagtól. A felmérés során a magyarok közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt fél évben előfordult, hogy egy vagy több számlát sem tudott időben kifizetni.

Kevéssel az európai átlag alatt van a magyar fogyasztók megtakarítási képessége, a pénzügyi tudatosság szempontjából viszont a 12. helyen áll Magyarország. Bár a magyar válaszadók nagy része (64 százalék) elégedetlen az iskolai pénzügyi oktatással, rendkívül sokan válaszolták azt, hogy igyekeznek informálódni a pénzügyeikről és általában a gazdaságról – közölték. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. FEBRUÁR 20. [ 17:06 ]

... ennek nem lehet örülni, messze vagyunk még attól, hogy folyamatosan mindent megtapsoljunk... Persze megfelelő szociális érzéketlenséggel,"mókás rátermettséggel" el lehet bagatelizálni, ahogy szokás is ..., pedig ebben nem soros a Soros, hacsak nem "soros-civilek" végezték a felmérést, ... "A felmérés során a magyarok közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt fél évben előfordult, hogy egy vagy több számlát sem tudott időben kifizetni."


Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban