Magyarország
Országgyűlés: Az ellenzék elutasította a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Az ellenzék miatt nem lehet sürgősséggel tárgyalni a koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt. Hiába volt óriási tét a védekezés szempontjából, az ellenzék nem volt hajlandó az együttműködésre. A képviselők közül 137-en szavaztak igennek, 57-en nemmel, míg egy képviselő sem tartózkodott, így pedig nem lett meg a 4/5-ös többség.

Az Országgyűlés elutasította, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot sürgősséggel tárgyalják. A képviselők közül 137-en szavaztak igennek, 57-en nemmel, míg egy képviselő sem tartózkodott, így pedig nem lett meg a 4/5-ös többség.

A kormánypártok szerették volna, ha a parlament a házszabálytól eltérve már kedden szavazhatott volna erről a nagy veszély miatt, amit a koronavírus-járvány jelent.

Az alaptörvény értelmében a kormány 15 napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, amit ezt követően az Országgyűlés hosszabbíthat meg. A kabinet a koronavírus miatt március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet, amely a parlament döntése nélkül jövő héten lejár.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is egyetértenek a veszélyhelyzet meghosszabbítását tartalmazó előterjesztéssel, azt ugyanis csak négyötödös többséget igénylő házszabálytól történő eltéréssel fogadhatják el kedden.

Az ellenzéki képviselőcsoportok a törvényjavaslat benyújtását követően hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a kérdésről. Az LMP és a DK vasárnap jelezte, csak időhöz kötötten támogatják a különleges jogrend meghosszabbítását.

A törvényjavaslatban szerepel a büntető törvénykönyv kiegészítése is, ami Kocsis Máté szerint alapvetően két fő pontot tartalmaz: a járványügyi intézkedéssel szembeni negatív állampolgári magatartást szankcionálná, illetve a rémhírterjesztés új fajtáját nevezné meg.

A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára korábban szintén azon reményének adott hangot, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatja majd a koronavírus okozta vészhelyzet meghosszabbítását. Hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az emberek egészsége és a gazdaság megvédése érdekében hozott. (origo.hu)

Kapcsolódód cikk:

Orbán Viktor: Hosszú lesz a koronavírus-járvány elleni védekezés

Ellenzéki nemek a törvényjavaslatra

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Eumaiosz
2020. MÁRCIUS 26. [ 8:25 ]

Ifjonc: Képzeljük el csak egy pillanatra (tudom hogy ön képes rá, mert beleképzelte ötleteit egy kormányfő szájába), -szóval, Ön egy vírus aki engem akar fölzabálni. A másik vírusoknak azt mondja, itt van egy balek zabáljuk föl közösen. Amikor meg szeretném magamról levakarni, akkor meg megvádol, milyen antidemokratikus vagyok, elvonom Öntől az egyenlőség szabadságát, megfosztom életterétől, és telekürtöli a (nemcsak vírus) világot!


Pontosító
2020. MÁRCIUS 25. [ 22:45 ]

Bandzsalok - a sült krumpliért kiabálnak miközben a húsért nyúlkálnak. Tipikus liberális magatartás. Aki nem látja vagyen szeműveget


Lale
2020. MÁRCIUS 25. [ 12:07 ]

Ez az igazi agymosás , a világ fel is fordulhat de ők csak a pénzt látják:


Óbecsei
2020. MÁRCIUS 25. [ 9:38 ]

"ifjú" ! Ha hallgattál volna akkor téged még érett emberként számba lehetett volna venni.


München
2020. MÁRCIUS 24. [ 20:41 ]

Érett Ifjú, ez nagyon rossz példa. Hiszen nem az ellenzék pénzéről rendelkezik egy kívülálló, hanem egy választott kormány, amelynek az a dolga többek között, hogy a közös pénzek elosztásáról is gondoskodjék.


Érett Ifjú
2020. MÁRCIUS 24. [ 20:28 ]

Olvasó, felszóllitom, hogy a járvány idejére ruházza rám az összes pénzügyei intézését. Ha erre nem hajlandó, ''hitványságánál csak az ostobasága a nagyobb''. Persze, én mondom meg, hogy mikor lesz vége a járványnak.


olvasó
2020. MÁRCIUS 23. [ 18:51 ]

Az ellenzék hitványságánál csak az ostobasága a nagyobb.


Mintegy két és fél órás várakozási idő alakult ki délelőtt Letenyén, a magyar-horvát autópálya-átkelőn, de a párhuzamos közúti határátkelőn is egyórás várakozásra kell készülnie az autósoknak - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Takács Tivadar elmondta: az...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:12 ]
Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, és huszoneggyel, 4526-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 597-re...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:10 ]
Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket - emlékeztetett az országos tisztifőorvos pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában. Müller Cecília elmondta: a sárga vagy piros besorolású országból...
2020. JÚLIUS 31.
[ 12:41 ]
Beolvasás folyamatban