Magyarország
Gulyás Gergely: A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra
Betűméret:             

A koronavírus-járvány miatti védekezésben a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, szükséges az együttműködés - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével és a főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy eljött a nemzeti összefogás ideje.

Gulyás Gergely elmondta, a kormányülésen tárgyaltak Karácsony Gergellyel és Szita Károllyal, az MVJSZ elnökével arról, hogy milyen lépéseket látnak szükségesnek a védekezésben.

"A kormány minden ellenkező híresztelés ellenére (...) a járvány elleni védekezésben különösen (...) partnerként tekint az önkormányzatokra" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: az önkormányzatokkal való együttműködés szükséges ahhoz, hogy eredményes legyen a járvány elleni védekezés.

Gulyás Gergely emlékeztetett, szombaton járnak le azok a kijárási korlátozások, amelyekről két hete döntött a kormány, ezért fontosnak érezték, hogy a tárgyaljanak Budapest főpolgármesterével és az MJVSZ elnökével.

A jelenlegi helyzet mindenkitől komoly áldozatokat kíván, és abban bíznak, hogy az ország mielőbb túl lesz ezen a nehéz időszakon, de továbbra is "nem hetekről, hanem hónapokról kell beszélnünk" - mondta.

Gulyás Gergely közölte, a főváros és az MJVSZ részéről konstruktív hozzáállást tapasztaltak, és építő javaslatokat tettek a kormányülésen.

Megismételte, a kormány készen áll az együttműködésre a járvánnyal szembeni védekezés ügyében a polgármesterekkel. Célunk továbbra is az, hogy a járvány terjedését a lehető legnagyobb mértékben lassítani tudjuk, és az idősebb korosztály megóvjuk a fertőzés veszélyétől - jelentette ki Gulyás Gergely.

Kiemelte, a politikai vitáknak az ideje nincs itt, és azt szeretnék, hogy az eredményes védekezéshez szükséges összefogás a fennálló véleménykülönbségek ellenére a következő hónapokban meghatározó lenne.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy ma olyan időket élünk, amikor tényleg a nemzeti összefogás ideje kell, hogy eljöjjön".

A főpolgármester örömét fejezte ki, hogy párbeszéd alakult ki a kormány és az önkormányzatok között. Hangsúlyozta: a főváros mindent megtesz azért, hogy a közös döntéseket végrehajtsák, és arra kéri az embereket, hogy "a húsvéti szünetre való tekintettel is" maradjanak otthon.

A főpolgármester kiemelte: a főváros és a kerületek mindent megtettek azért, hogy kivegyék a részüket a védekezésből, és, hogy felkészüljenek a járvány utáni gazdasági, társadalmi válságot kezelni lehessen.

A kormányülésre való meghívás megteremtette annak a lehetőségét, hogy néhány szakmai kérdésben ki tudják alakítani az együttműködést - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte, egyeztetve a Fővárosi Közgyűlés frakcióval, a kerületi polgármesterekkel a kormányülésen azt az álláspontot képviselte, hogy az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani nagyjából még egy hónapig.

Természetesen a végső döntés a kormányé, a főváros minden szempontból azon lesz, hogy ez a döntés végrehajtsák - hangsúlyozta.

A főpolgármester elmondta, az önkormányzatoknak komoly szerepe lehet majd abban, hogy járvány után gazdasági ás társadalmi helyzetet kezelni tudják. Ezért kérte a kormányt, hogy belátható időn belül a válságkezelésben az önkormányzati szövetséggel induljon el az egyeztetés - közölte Karácsony Gergely hozzátéve, hogy ebben pozitív volt a kormány álláspontja.

Elmondta azt is, arra kérte a kormányt, hogy haladéktalanul induljon el legalább Budapesten az idősotthonok lakóinak és az ott dolgozóknak a tesztelése, hogy ezen intézményekben megfékezzék a koronavírus-járványt. Ezzel kapcsolatban is nyitottság és együttműködési szándék mutatkozott s kormány részéről - tette hozzá Karácsony Gergely.

Szita Károly ugyancsak a korlátozások, így a kijárási korlátozás fenntartását kérte a kormánytól. Ugyanakkor - mint mondta - a polgármestereknek az a véleménye, hogy különösen a közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel, "nem ördögtől való" a szabályok szigorítása sem.

Ebben a helyzetben azt kérték a kormánytól - folytatta - hogy legyen az önkormányzatok segítségére a korlátozások betartatásában. Egyben felajánlotta a hatóságoknak ennek érdekében az önkormányzati közterület-felügyelők segítségét.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az egyik legégetőbb feladat az önkormányzatok költségvetésének átstrukturálása.

Ugyanis decemberben "békeidei költségvetések születtek" vagyis a választók által jóváhagyott programok végrehajtására, a beruházások növelésére, a fizetések emelésére, közös rendezvények megtartására készültek.

Most viszont a védekezésre, illetve a gazdaság talpra állítására kell átcsoportosítani a forrásokat - sorolta a polgármester.

Ehhez az átalakításhoz legalább egy hónapra van szükség és ezt követően tartják lehetségesnek a tárgyalást a kormánnyal az önkormányzatoknak jutó forrásokról - ismertette a polgármester.

Szita Károly a 23 megyei jogú város nevében köszönetet mondott a kormányfőnek és a kormánynak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a járvány megfékezése érdekében tett.

A sajtótájékoztatót követően Karácsony Gergely, a közmédia azon kérdésére, hogy miért nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy egy fővárosi idősotthonban ne terjedjen a fertőzés, azt mondta, hogy mindent megtettek a megelőzésért. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban