Magyarország
Operatív törzs: Először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét Magyarországon
Betűméret:             

A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének időszakában először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor rendőr ezredes azt mondta, a kedvező adatok azt bizonyítják, hogy Magyarország, a magyar állampolgárok, az egészségügyben dolgozók mindent megtettek a vírus terjedése elleni eredményes védekezésért.

Tájékoztatott arról is, hogy a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra már 1230-an regisztráltak, az aktív felhasználók száma 948. Tovább nőtt az alkalmazás egészségügyi kérdőívét beküldők száma, 911-re. Beszélt arról is, csak 239 esetben volt szükség arra, hogy helyszíni ellenőrzést végezzenek. Ez is jelzi, hogy sokkal hatékonyabban és a hatósági házi karanténban levők magánéletének tiszteletben tartásával tudja ellenőrizni a hatóság, hogy betartják-e a korlátozó intézkedéseket - mondta.

A határforgalmat kiegyensúlyozottnak nevezte, megjegyezve, hogy további öt határátkelőt nyitottak meg a román-magyar határon a tranzitforgalom előtt - Csengersima, Gyula, Vállaj, Nyírábrány és Battonya -, és további határátkelőket terveznek megnyitni az országon átutazóknak.

Emlékeztetett arra is, hogy az osztrák-magyar határszakaszon péntektől az osztrák és magyar állampolgárok beléphetnek az országba 4 napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel, úgynevezett PCR-teszttel. Ebben az esetben nem kell hatósági házi karanténba vonulniuk.

Arra a kérdésre, mennyire élnek ezzel a lehetőséggel az osztrák és magyar állampolgárok, azt mondta: nagyon kevés tapasztalatuk van még a pénteken érvénybe lépett lehetőségről. Mint mondta, ez az intézkedés elsősorban a magyar állampolgároknak nyújt segítséget a hazatéréshez, néhányan már éltek vele. Hozzátette: eddigi tapasztalatuk az, hogy az Ausztriából hazatérők jellemzően a belépés előtt előzetes mentesítést kértek az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Arra a kérdésre, hogy a szlovákok átléphetik a szlovák-magyar határt, ha nem tartózkodnak 24 óránál tovább Magyarországon, és ez mikor lesz érvényes a magyar állampolgárokra a Szlovákiába történő belépésnél, azt mondta: folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országokkal a határátlépésről, a szlovák kormány egyelőre nem döntött erről.

A szabálysértések különböző szankcióinak alkalmazását firtató kérdésre az ezredes közölte: a helyszínen a rendőr dönti el, hogy figyelmeztetést, helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést alkalmaz. A szabálysértés körülményeit figyelembe véve hozzák meg a döntést, és figyelembe veszik azt is, hogy az illető korábban követett-e már el hasonló szabálysértést. Ha igen, akkor súlyosabb szankciót alkalmaznak - tette hozzá.

A hatósági házi karanténról szólva azt hangsúlyozta: nem változtak a szabályok a korlátozó intézkedés bevezetése óta, az a magyar állampolgár, aki külföldről tér haza, továbbra is 14 napos hatósági házi karanténba kerül. Könnyítéseket azonban bevezettek, így a határ mentén a munkába ingázók, az iskolába járók felmentést kapnak, Ausztriából 4 nappal nem régebbi negatív teszttel rendelkezőknek sem kell hatósági házi karanténba vonulniuk, és azokat sem vonják a korlátozó intézkedés alá, akik hazatérő magyar állampolgárként igazolják, hogy gyógyultak és nem fertőzőek, vagy azt, hogy külföldön 14 napig járványügyi megfigyelés alatt álltak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban