Magyarország
Péntek déltől szabad az utazás Csehország és Magyarországon között is

Péntek déltől szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között - jelentette be Tomáš Petříček külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után. A miniszter szerint a döntést az érintett országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

Petříček megerősítette, hogy Magyarország már reggel nyolckor megnyitotta határait. Úgy vélte: a négy órás eltérés a magyar és a cseh intézkedés között nem okozhat problémát, mert a két ország állampolgárai 48 órára már jelenleg is szabadon utazhatnak egymáshoz.

Andrej Babiš kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél a korábbi határnyitást szorgalmazta. Csehország és Szlovákia azonban a határnyitással is szerette volna megmutatni, hogy ez a két ország áll egymáshoz a legközelebb, ezért a cseh-szlovák határ korábban, már szerda éjfélkor megnyílt a két ország állampolgárai előtt. "Be akartuk tartani a hagyományt, hogy a csehek és a szlovákok állnak egymáshoz legközelebb" - mondta Babiš a sajtóértekezleten.

Petříček újságíróknak elmondta: a cseh-német határ teljes szabaddá tételéről még folynak a tárgyalások. A csehek azonban péntek déltől már kötelező koronavírus-teszt, illetve karantén nélkül léphetik át a határt. Bizonyos korlátozások már csak a német oldalon vannak, ami annak következménye, hogy Berlin szomszédaival egyeztetve egyszerre akarja szabaddá tenni határait. Erre várhatóan június 15-én kerül sor. A cseh-német határon ellenőrzések nincsenek, de a németek továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.

Továbbra is kérdéses a cseh-lengyel határ megnyitása a lengyel határzár miatt. "Varsó egyelőre azt sem jelezte, mikor számol a korlátozások feloldásával" - jegyezte meg a cseh miniszter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öttel, 4210-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 589, immár negyedik napja változatlanul. 2885-en már...
2020. JÚLIUS 8.
[ 8:36 ]
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére. A bíróság határzár tiltott - tömegzavargás...
2020. JÚLIUS 7.
[ 13:49 ]
Hasonló arányban vannak azok is, akik saját bevallásuk szerint gyakrabban mosnak kezet, mint a járvány előtt. Az Ipsos az 1000 felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével készített országos mintájú reprezentatív kutatást, melynek eredményeit most publikálták és amelyből a hvg.hu készített összefoglalót. A felmérés...
2020. JÚLIUS 7.
[ 9:54 ]
Beolvasás folyamatban