Magyarország
Közös jogi intézetet hoz létre Magyarország és Lengyelország
Betűméret:             

Magyarország és Lengyelország "a liberális ideológiai véleményelnyomással" szembeni együttes fellépés érdekében közös összehasonlító jogi intézetet hoz létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

Szijjártó Péter azt mondta: a nemzeti érdeket egyértelműen előtérbe helyező, keresztény alapokon politizáló két patrióta kabinet politikája sokszor megemészthetetlen a "nemzetközi liberális fősodor" számára, amely ezért folyamatosan támadja a két országot.

A közös jogi intézet "a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni a liberális ideológiai véleményelnyomással szemben" - emelte ki.

Szijjártó Péter kifejtette: Lengyelország nemcsak Magyarország barátja, hanem bajtársa és legszorosabb szövetségese Európában.

A magyar külpolitika érdekérvényesítő-képessége nagymértékben múlik a V4-ek erején, illetve Magyarország és Lengyelország szövetségének erősségén. Ezért annak fókuszában mindig ott van a magyar-lengyel kapcsolatok és a visegrádi csoport (V4) folyamatos erősítésének szándéka - húzta alá.

Hangsúlyozta: a V4-ek ma a legszorosabb, leghatékonyabb és a legeredményesebb szövetség az Európai Unión belül.

"Az európai jövőről szóló kőkemény vitákat is ezen szolidaritás és együttműködés talaján vívjuk meg" - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte: Lengyelország és Magyarország elutasítja az Európai Bizottság (EB) új migrációs paktumát, mivel az egy migrációbarát, a bevándorlást inspiráló dokumentum, amely újabb és újabb migrációs hullámok megindulásának veszélyével fenyeget, valamint - máshogy nevezve, de abban - továbbra is szerepel a kötelező betelepítési kvóta.

"Az továbbra is vörös vonal, számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan" - rögzítette, hozzátéve, hogy a V4-ek továbbra is folytatják a migráció megállítására irányuló sikeres politikájukat.

Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány kezelésére a "Visegrádi Koordinációs Központ" felállítását is kezdeményezték Lengyelország vezetésével.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Varsó és Budapest között létre kell hozni a gyorsvasúti kapcsolatot Szlovákián és Csehországon keresztül.

Az előkészítő tárgyalások már zajlanak, a tervek szerint a felek a beruházás alapjait rögzítő dokumentumot még az idén aláírják - jelezte.

Zbigniew Rau a két ország szoros kapcsolataira utalva példaként említette az idén száz éves varsói csata megnyeréséhez nyújtott magyar segítséget. Mint kiemelte, az idén harminc éves V4-es együttműködés az egyik leghatékonyabb regionális mechanizmus az EU-n belül, gazdaságaik gyorsabban fejlődnek, mint a kontinens nyugati részének országai.

A többi között kitért arra is, hogy a V4-ek egyetértenek Fehéroroszországgal kapcsolatban, és tisztában vannak azzal, hogy az ottani társadalom is szeretné megélni alkotmányos jogait és alakítani a saját jövőjét.

Ebben segít a V4-országok miniszterelnökei által Lublinban előkészített csomag, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő fog bemutatni az Európai Tanács ülésén - jelezte a lengyel külügyminiszter.

Zbigniew Rau álláspontja szerint az EB új migrációs paktuma a választás lehetőségét vonja el a befogadóországoktól és a migránsoktól is.

A terv mélyebb átgondolást és vitát igényel, amelyben védeni fogjuk álláspontjainkat - hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre Szijjártó Péter közölte: Európa-szerte nő a koronavírus-fertőzések száma, ezért a határokon a korlátózó intézkedések feloldása ellentétes lenne azzal, hogy Magyarországnak működnie kell. A jogállamisági jelentésre vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter úgy válaszolt: eddigi tapasztalataik lesújtóak, a korábban Magyarországot és Lengyelországot ilyen címszó alatt ért támadásoknak semmi köze sem volt a jogállamisághoz, a demokráciához, "azokat puszta zsarolási eszközként vetették be". Ezen a ponton úgy fogalmazott: az összehasonlító jogi intézet célja, hogy "ne nézzenek minket hülyének".

Zbigniew Rau újságírói felvetésre arról beszélt, hogy jogállamiság tekintetében feltétlenül szükséges a politikai és a jogi érvek elkülönítése, majd megjegyezte: az utóbbiakra kívánnak építeni. Szólt arról is, hogy fehéroroszországi szankciók életbe fognak lépni, és arról is, hogy a Navalnij-ügyet októberben tárgyalja az uniós külügyminiszterek tanácsa. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban