Magyarország
Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért
Betűméret:             

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar-amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik - értékelt.

Kifejtette: ritka, amikor egy ország barátra lel valakiben, és "mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól". A nagykövetnek sikerült ismét a fejéről a talpára állítani a kétoldalú kapcsolatokat - mondta.

Közölte: korábban alig gondolták volna, hogy ilyen széleskörű együttműködés lesz diplomáciai és külpolitikai ügyekben a két ország között, az Egyesült Államok barátként segíti Magyarországot, és Magyarország is az Egyesült Államok barátjaként cselekszik a nemzetközi politikában.

A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai alkotmánybíró megválasztáshoz is. Azt mondta: emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben, Trump ezzel "megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé".

A kormányfő köszönetet mondott David B. Cornsteinnek azért, mert bátran félretolja az útból azokat, akik az Egyesült Államok és Magyarország közötti feszültségben érdekeltek. A nagykövet jól ismeri a magyarokat - folytatta -, érti, mit és miért gondolunk Közép-Európáról, az Európai Unióról és az Egyesült Államokról, érti, "milyen rugóra jár a magyarok agya és milyen kulcsra nyílik a szívük". A diplomata tisztességesen bánt a magyarokkal, megszerette az országot, és az ország is a szívébe zárta őt - fogalmazott Orbán Viktor.

David B. Cornstein beszédében hangsúlyozta: barátra és partnerre lelt a miniszterelnökben. Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást - mondta.

A nagykövet gratulált a kormányfőnek ahhoz a csapathoz, amelyet összeállított, azt mondta, nagyon jó miniszterek vannak a kormányban. Jó csapat dolgozik az amerikai nagykövetségen is, így együttműködve sokat értek el - vélekedett.

David B. Cornstein kijelentette: nem is lehetnének jobbak a kétoldalú kapcsolatok, és innen csak előre vezet az út mindkét ország számára. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban