Magyarország
Meghalt 51 beteg, 3908-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Betűméret:             

Meghalt 51, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3908 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 75 321-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1750-re emelkedett, 19 032-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 54 539. Az aktív fertőzöttek 26 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 4048 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 281-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 28 596-an vannak, a mintavételek száma 1 065 143.

Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan nő. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában.

Jövő héttől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken kötelező a maszk használata, hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken maszkot kell viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és emelkedett a hatósági házi karantén megszegése esetén kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni - írták.

Közölték: az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek, és 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet.

A vírus közösségi terjedésének fékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás - emelték ki.

Hozzátették: az egészségügyi védekezés részeként már tart az influenza elleni ingyenes oltások beadása; folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozták.

A vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégezniük a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki - írták.

Közölték azt is: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (20 231) és Pest megyében (9276) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4836), Győr-Moson-Sopron (4797), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3961) és Hajdú-Bihar megye (3834). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (773). (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban