Magyarország
Konszenzussal fogadták el a Máért zárónyilatkozatát
Betűméret:             

Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Elmondta, az ellenzéki pártok javaslatait is beépítették a nyilatkozatba. Hozzátartozik azonban a teljes képhez, hogy a Demokratikus Koalíció a meghívás ellenére sem képviseltette magát az ülésen, az összes többi párt viszont igen.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón felkérte a külföldön, a diaszpórában vagy Magyarországon élő erdélyi magyarokat, hogy december 6-án vegyenek részt a romániai parlamenti választásokon, s járuljanak hozzá ahhoz, hogy az RMDSZ bejuthasson a román parlamentbe. Keressék fel Románia külképviseleteit, s ott éljenek állampolgári jogukkal, kérte a magyar miniszterelnök helyettese.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztató végén felolvasta a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács üléseinek zárónyilatkozatait, amelyek több pontban is megegyeznek.

A dokumentumokban a többi közt megállapítják, hogy nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy összenő, ami összetartozik: a magyar nemzet a szétszakítottság és a huszadik század minden megpróbáltatása ellenére megmaradt és cselekvőn őrzi összetartozásba vetett hitét. A külhoni magyarok közjogilag is újra a magyar nemzet részévé váltak. A választójog megadásával a magyarság közösen dönt a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben.

A Magyar Állandó Értekezlet által 2011-ben rögzített közös célkitűzéseket az elmúlt tíz esztendőben együttes erővel, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő nemzettársainkkal közösen valósítjuk meg. A magyar közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodását szem előtt tartva az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a sportban és a médiában újjáépítettük a Kárpát-medencét.

Minden magyar gyermek újabb őrhely, közös felelősségünk, hogy a családok biztonságban nevelhessék a jövő magyar nemzedékét.

A külhoni magyar közösségek továbbra is csak akkor tudnak megmaradni, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek, amely a magyarság széleskörű összefogásával tartható meg és erősíthető tovább.

Magyarnak lenni a Kárpát-medencében hátrány helyett újra előny, a magyar név megint méltóvá vált régi nagy híréhez. Arra buzdítunk minden magyart a Kárpát-medencében, hogy magyar nemzetiségét és magyar anyanyelvét a jövőre több országban is esedékes népszámlálás során bátran és büszkén vallja meg – áll a többi közt a zárónyilatkozatokban, amelyeket Potápi Árpád János olvasott fel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban