Magyarország
Szijjártó: Magyarország érdeke a Nyugat-Balkán európai integrációja
Betűméret:             

Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen, erre pedig a legkézenfekvőbb garanciát az európai integráció jelenti - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A politikus Đorđe Radulović montenegrói külügyminiszterrel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán térsége, Magyarország a régió szomszédságában tudja, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás, nyugalom és fejlődés van a térségben, és ha ennek az ellentéte jellemző.

Magyarország a leghatározottabban támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját, és ez az EU-nak is érdeke - jelentette ki.

Megjegyezte: a NATO jobban áll a Nyugat-Balkán integrációját illetően, mint az EU.

Szijjártó Péter kifejtette: ha a Nyugat-Balkán gyenge, az ott feltorlódott illegális migránsok gyorsan Magyarország déli határára érnek, ezért fontos a régió megerősítése és integrációja a biztonság szempontjából is.

A gazdaság vonatkozásában elmondta: az EU-ra nehéz újraépítkezés vár, a koronavírus-járványnak súlyos gazdasági következményei vannak. Minél nagyobb az európai szabadkereskedelmi övezet és az egységes európai piac, minél több a beruházási és exportlehetőség, annál gyorsabb és sikeresebb lehet ez a gazdasági újraépítkezés - mutatott rá.

Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa az európai integrációs folyamatot, és Montenegrónak már most is az unióban lenne a helye. Minden csatlakozási fejezetet megnyitottak, ezért azt kérik a portugál EU-elnökségtől, hogy gyorsítsák fel a csatlakozási tárgyalásokat - közölte.

Megjegyezte: két tapasztalt magyar diplomata dolgozik a montenegrói kormánynak, segítik a felkészülést a csatlakozásra.

Arról is beszélt, hogy 55 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál a vállalatközi együttműködés finanszírozására. Az OTP piacvezető Montenegróban, a Wizzair pedig újabb bázis létrehozását készíti elő az országban - mondta.

Közölte: egy jelentős magyar turisztikai beruházás is megvalósul Montenegróban, a Hunguest egy nagy szállodáját felújítják, szolgáltatási portfólióját kibővítik egy kétmilliárd forintos beruházás keretében, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forint támogatást biztosít. Továbbá több vállalatot támogatnak, hogy exportlehetőségeiket bővítsék Montenegróban - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért rá: 30 ösztöndíjas helyet biztosítanak montenegrói hallgatóknak magyarországi egyetemeken.

Đorđe Radulović hangsúlyozta: Magyarország és Montenegró kapcsolatai továbbra is kiválóak, és országa hálás Magyarországnak az EU nyugat-balkáni bővítéséhez nyújtott folyamatos támogatásért. Montenegró szeretne a lehető leggyorsabban csatlakozni az EU-hoz - fűzte hozzá.

Azt is üdvözölte, hogy Magyarország segít a gazdasági céljaik elérésében és a járvány gazdasági következményeinek legyőzésében. Megállapodtak arról, hogy erősítik a kétoldalú együttműködést a gazdaság, a turizmus, az egészségügy, a biztonságpolitika és az oktatás területén - mondta.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Kínával kötött szerződés értelmében február végéig kellett volna beérkezni 500 ezer adag vakcinának, de Kína többet szállított és korábban. A szerződés szerint a következő 500 ezer adag március végéig jön, de remélhetőleg ez is előbb érkezik, így előbb lesznek az emberek biztonságban, és előbb lehet megkezdeni a korlátozó intézkedések feloldását - fogalmazott.

Közölte: a jó magyar-kínai gazdasági együttműködést bizonyítja, hogy míg tavaly 9 százalékkal esett vissza a világgazdaság teljesítménye, a kétoldalú kereskedelmi forgalom több mint 20 százalékkal nőtt, és a legtöbb beruházás Kínából érkezett Magyarországra.

A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről a Stipendium Hungaricum program keretében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban