Magyarország
Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson

A Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét indítja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki pártok őszre tervezett előválasztásán.

A kormányfő-jelölt személyét hivatalosan vasárnap jelentették be online közvetített rendezvényen.

Dobrev Klára az eseményen azt mondta, elfogadta a párt elnökségének felkérését és készen áll az indulásra. Úgy fogalmazott: kész arra, hogy egyesítse az Orbán Viktorral szemben álló ellenzéki sokaságot, és kész arra is, hogy jövő tavasszal legyőzze a jelenlegi miniszterelnököt és "velejéig romlott rendszerét".

Szavai szerint a következő kormánynak vissza kell vinnie Magyarországot a történelem főutcájára, és a "mi tájainkon ezt a főutcát úgy hívják, hogy Európa".

A koronavírus-járványról azt mondta, hogy "megannyi kitalált ellenség", csak plakátokon létező fenyegetés után bekopogott egy valódi kihívás. Az önmagát tíz évig erősnek és kormányzóképesnek mutató hatalomról pár hónap alatt kiderült, hogy gyenge és kormányzásképtelen, lépésről lépésre esett szét a magyar állam, ami katasztrofális következményekkel járt - fogalmazott.

Az EP-képviselő azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és politikája nemzeti tragédiába sodorta az országot. Ez a tragédia nem egy évvel ezelőtt kezdődött, azt, hogy lassan harmincezer magyar család gyászol és tízezrek veszítették el a munkájukat vagy mentek tönkre, nem lehet csak a vírus nyakába varrni - tette hozzá. Ennek az oka nemcsak a vírusban, hanem az elmúlt tíz évben kiépült világban, ha úgy tetszik, a NER-ben gyökerezik - érvelt az EP-képviselő.

A hatalmon lévőkről azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben módszeresen, lépésről lépésre kettészakították az országot kevesekre és sokakra. A kevesek a törvény felett álló, közpénzből száz- és ezermilliárdokat felhalmozó, "bűnben élő" fideszes vezetők, a sokak pedig a hétfőtől péntekig dolgozó, adót fizető, mégis egyre rosszabbul élő magyarok - jelentette ki.

Az ellenzéki pártok a 2019-es önkormányzati választáson egymással összefogva, vált vállnak vetve elzavarták a keveseket, és ezt fogják tenni a 2022-es választáson is - mondta. Ennek a küzdelemnek lesz az első lépése az ellenzéki előválasztás - hívta fel a figyelmet. Az előválasztás egy nagy közös élmény, ahol országnak-világnak megmutathatják, hogy mi a különbség a demokraták és az akarnokok között - közölte az EP-képviselő. Az ellenzék jelöltjei azok lesznek, akiket az ellenzéki szavazók megválasztanak az előválasztáson, míg a Fideszé azok, akiket Orbán Viktor kijelöl - húzta alá szavait.

Az előválasztást úgy írta le, az egy olyan tapasztalat, egy olyan "csatarend" lesz, ahol az egész csapat megtanul együtt mozogni a csatatéren, mert a végén mindenkinek az előválasztáson megválasztott jelölt mögé kell beállnia.

Senki nem születik győztesnek, győztessé csak válni lehet. Amikor 2022-ben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és 106 képviselőjelöltje feláll a Fidesz jelöltjeivel szemben, akkor 107 győztes fog szembeszállni az "állampárt által kijelölt Döbrögi uraságokkal" - fogalmazott. Az ellenzéki előválasztás nem csak felkészülés lesz a választásra, hanem a koalíciós kormányzás főpróbája is - tette hozzá.

Dobrev Klára azt mondta, nem akar részletes programbemutatót tartani, amit azzal indokolt, hogy ezen a választáson nem a DK-nak, hanem az ellenzéki összefogásnak és a jövő koalíciós kormányának kell, hogy közös programja legyen. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének szívügyei.

Az első és legfontosabb szívügyének nevezte, hogy a kormányváltás után a kabinet hirdessen korrupciós vészhelyzetet és azonnal kezdje meg a munkáját egy antikorrupciós szervezet, amely együttműködik egy önálló, korrupcióellenes rendőri egységgel. Arra is kitért, hogy minden politikus esetében vagyonosodási vizsgálatot kell lefolytatni és meg kell akadályozni, hogy a kizárólag közpénzből meggazdagodott "fideszes oligarchák a vagyonukat kimenthessék".

Azt mondta, hogy a kormány megpróbálja a közvagyon egy jelentős részét kimenekíteni, az országot és a következő kabinetet pedig eladósítani. Akik ezt kitervelték, végrehajtották, vagy bármi közük volt ehhez, azok mind a bíróságon fognak felelni "az elsőtől, az utolsóig" - jelentette ki Dobrev Klára.

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, szeretné visszaállítani a nyugdíjak svájci indexálását. A nyugdíjasoknak emellett ötvenezer forint egyszeri segélyt kell adni, és legalább százezer forintot, amivel kárpótolják őket "az elmúlt tíz évben részben elveszített" nyugdíjukért - közölte.

A rezsicsökkentés annak segít, aki az úszómedencéjét vagy a kocsibeállóját akarja fűteni, aki keveset fogyaszt, az csak kevés támogatást kap a közösből - állította. Ezért be kell vezetni a közműminimumot, húzni kell egy határt, aki annál kevesebbet fogyaszt, az ingyen kaphat gázt, vizet és villanyt - írta le a javaslatát.

A család, az család, család ott van, ahol szeretet van - jelentette ki Dobrev Klára. Hozzátette, a családi pótlékot a duplájára, a fogyatékos gyermeket nevelők és az egyedülálló szülők esetében pedig a háromszorosára emelné.

Arról is beszélt, szeretné, ha újraindulna a panelprogram, amelynek során uniós támogatásban, önrész nélkül minden panel- és társasház lehetőséget kapna a felújításra.

Az egészségügyre áttérve azt mondta, a járvány világosan megmutatta, hogy emberéletet csak ember tud megmenteni. Az egészségügyi fejlesztés ne csak a kórházak épületeiről, a rendelőkről és az eszközökről szóljon, a következő években 3000 szakorvost és legalább 9000 szakdolgozót kell szolgálatba állítani az egészségügyben és szükség van még 500 háziorvosra is - szögezte le. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2021. MÁJUS 6. [ 14:11 ]

Dobrev szeretne lenni a Klára, jobb a jónál: 150 ezer forintot utal minden nyögérnek a választás másnapján - ha sikerül győznie. Ingyen lesz még az is ami ingyen van, kolbász helyett a 94 tonna aranytartalékból fonják a háttérhatalom (valautaalap, világbank ..) kerítését...


Alfonz
2021. MÁJUS 6. [ 7:50 ]

Esetleg valaki tudja mi történt Kishantossal? Biogazdaság stb. Talán Dobrev Klára tulajdonába ment át, vagy esetleg..?


Pad
2021. MÁJUS 6. [ 0:23 ]

Jaj istván, ideje lenne felébredni a lila ködből! Úgy adja elő itt a dolgokat, hogy csak velünk van a baj, merthogy mi vakon követjük a vezért. Hát nem! Nyilván lehet találni hibát a kormány munkájában, de az ellenzékben viszont csak uszítást és gyűlöletet tapasztalunk hosszú évek óta. Lásd például legutóbb Dömötör Csaba államtitkár oldalán levő toleráns, elfogadó baloldali kommenteket. Ha megvonják az Eu-s pénzeket mindenféle homályos rágalmak alapján, abban is vastagon benne lesz az ellenség, akarom mondani az ellenzék keze. Azt pedig hadd engedjem meg magamnak, hogy itt ezen az oldalon a határon túli ügyeket helyezzem előtérbe. Gondolok én azért a magyar belpolitikára is, ne aggódjon. Csak ha ne adj úr Isten a baloldal kerül hatalomra, lesz ott szívás bőven. Adóemelés, megszorítások és egyéb elkúrás formájában.


istván
2021. MÁJUS 5. [ 18:25 ]

Ne sumákolj Pad! Ha valaki Fideszt érintő kritikus véleményt fogalmaz meg, azt össztűz alá veszitek kommentjeitekkel. Ez lesz nektek, rajongóknak a vesztetek, hogy csak istenítetek, a hibákat, a kormány tévedéseit tagadjátok, mindenkiben hazaárulót, nemzetellenest véltek, aki nem osztozik dicsőítésetekben. Jól megtanított benneteket a "nemzeti" média. Hogy "mit várhatunk ezektől", az talány ... Az EU-s pénzek megvonása, -amennyiben lesz-, ha áttolódik a következő kormányciklusra, ugyanez a kérdés feltehető a mai kormánynak is. Ha még ebben a ciklusban lesz a pénzvisszatartás, akkor borítékolható a bukta, nem is kicsi. Az nélkül is benne van a pakliban. Érdekesnek találom, hogy neked csak a határon túliakhoz-való viszony élvez prioritást, a magyarországi állapotok nem hoznak lázba ...


Pad
2021. MÁJUS 5. [ 12:15 ]

Aki határon túl dk-párti véleményt fogalmaz meg, az finoman szólva számíthat rá, hogy nem lesz baráti fogadtatása. Viszont a dk mindent meg is tesz azért, hogy elsőszámú ellenségként tekintsünk rá. A napokban volt a magyar parlamentben szavazás a kisebbségek európai helyzetéről (minority safepack), 1 dk-s ellenszavazat jött, a többi dk-s képviselő egyszerűen nem szavazott. Mégis mit várhatunk ezektől, ha kormányra kerülnek? A kérdés persze költői, volt már tapasztaltunk erről 2004-ben.


istván
2021. MÁJUS 4. [ 21:03 ]

Én vagyok a hülye? Mert Érett Ifjú " - jöhet z ágyúzás és a gépfegyversorozat." megjegyzését én a kommentelők tüzelésére értem, mint támadást ellene, a véleménye miatt.


olvasó
2021. MÁJUS 4. [ 19:00 ]

Igen. "Jöhet az ágyúzás és a gépfegyversorozat". Dobrev Klárának már aus Haus, nagyapjától és férjétől is van kellő ismerete arról, hogy kell a tüntető tömegbe lőni.


Garai László
2021. MÁJUS 4. [ 16:49 ]

A határontúli magyarok - sanyarú sorsuk tudatában - nagyon is jól tudják, hogy olyan politikusra, pártra értelmetlen szavazni, amelyik leírta őket, nem, vagy negatív előjellel foglalkozik velük. Itt van példának a közeli másfélszázezres Szeged - misszója lenne a közvetlen kapcsolattartás a délvidéki magyarsággal, de polgármestere nem hogy jó, de még rossz szót sem ejtett rólunk. Pedig Botkának, ha nem más, van néhánytízezer délről beköltözött "alattvalója".


Pad
2021. MÁJUS 4. [ 15:36 ]

ifjú! A félreértések elkerülése végett részletezné, mit ért ágyúzás és gépfegyversorozat alatt? Egyébként én sem vetem meg a gondolatot, hogy női miniszterelnök legyen. Mondjuk 2030-tól, ahogyan Orbán jelezte, hogy akkor készül visszavonulni, például Varga Judit lehetne az utódja.


München
2021. MÁJUS 4. [ 11:52 ]

Érett Ifjú. Nem lesz Magyarországnak női miniszterelnöke. Még az előválasztást sem nyeri meg.


Érett Ifjú
2021. MÁJUS 3. [ 19:52 ]

Jó döntés, végre Magyarországnak is lesz női miniszterelnöke. Inkább, mint ez a zsebdiktátor. - jöhet z ágyúzás és a gépfegyversorozat.


rusticus
2021. MÁJUS 2. [ 22:44 ]

"... a kormányváltás után a kabinet hirdessen korrupciós vészhelyzetet és azonnal kezdje meg a munkáját egy antikorrupciós szervezet ..." Reméljük, a Gyurcsán vagyonosodás törvényességével kezdik... Zsidó villa visszaszármaztatása...?


Pad
2021. MÁJUS 2. [ 22:34 ]

Aki határon túlról a dk-ra szavaz, az adja vissza a magyar állampolgárságát, mert nem méltó rá. A tragédia az, hogy határon belül vannak olyanok, nem is kevesen, akik ezer örömmel szavaznak gyurcsány bandájára.


Lazio
2021. MÁJUS 2. [ 20:32 ]

Dobrev Klára te szerencsétlen hülye.


Meghalt 101, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1376 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 4 261 822 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 452 603-an már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt...
2021. MÁJUS 8.
[ 9:03 ]
Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, "ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya" - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter közölte: a szombati szállítmánnyal 3,3 millió adagra nőtt a...
2021. MÁJUS 8.
[ 8:05 ]
Az Emberi méltóságért kitüntetéssel ismerte el Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke munkásságát pénteken Budapesten az Emberi Méltóság Tanácsa. A díjazottat Bajkai István országgyűlési képviselő...
2021. MÁJUS 7.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban