Magyarország
Magyarországon kapták meg a legtöbben az első oltást lakosságarányosan az EU-ban

Már nem Máltán, hanem Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik már legalább egy adagot megkaptak a koronavírus elleni védőoltásból - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) oldalán megjelent adatokból.

Eszerint Magyarországon már a lakosságnak kicsit több mint a fele, 51,4 % kapott már legalább egy adag oltást. Az EU-ban Málta a második az első oltást megkapók rangsorában lakosságarányosan, ott 48,5 százalék ez a mutató. Finnországban van még 40 százalék felett (40,3).

Az uniós átlag 31,3 százalék. A legrosszabbul Bulgária áll, ott mindössze a lakosság 10,9 százaléka kapott már legalább egy oltást. Lettországban pedig 16,7 % ez a mutató.

Részben eltérő képet mutat a teljesen beoltottak aránya. Ott is Magyarország és Málta jár legelőrébb 28,7 illetve 25,7%-os aránnyal. Finnországban azonban ez a mutató mindössze 4,1 százalék. Dániában és Litvániában a harmadik legmagasabb a teljesen beoltottak aránya.

Az EU tagállamai közül egyedül Magyarországon használnak olyan oltóanyagot, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. A kínai Sinopharm vakcinából a pénteki adatok szerint eddig 1,4 millió adagot használtak fel, az orosz Szputnyikból szintén 1,4 milliót. A Magyarországon legtöbbet beadott vakcina a Pfizer/BioNTech-é, eddig 2,5 millió adagot használtak fel. Ebből rendelt a legtöbbet a magyar kormány: 10,8 millió adagot. A pénteki összesítés szerint eddig Magyarországon csaknem 6,5 millió oltást regisztráltak.

Az EU-ban a pénteki adatok szerint a 195 milliót közelíti a leszállított vakcinák száma, és eddig csaknem 160 millió adagot adtak be. (euronews.com)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egységesen támogatja a közvélemény a gyermeket nevelő szülők jövedelemadó-visszatérítését - közölte közvélemény-kutatása alapján a Századvég Alapítvány szombaton az MTI-vel. A közleményben emlékeztettek: Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági konferencián...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:57 ]
Soha nem volt még akkora szükség a szellemi honvédelemre, mint napjainkban - írta az igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzésében. Varga Judit közölte: a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány felkérésének eleget téve köszöntőt mondott a Szellemi Honvédő-díjak...
2021. JÚNIUS 12.
[ 13:00 ]
A nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának felgyorsítása központi eleme lesz a visegrádi csoport júliusban kezdődő magyar soros elnökségének - jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Lengyelországban. A V4 parlamenti elnökeinek a nyugat-lengyelországi Wroclaw melletti Topacz...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:39 ]
Beolvasás folyamatban