Magyarország
Kásler: A nyelv, a kultúra, a hagyományok és a közös történelem tart össze közösségeket

A hagyomány ereje rendkívül nagy; a nyelv, a kultúra, a hagyományok és a közös történelem tart össze közösségeket, emberi értékeket - közölte az emberi erőforrások minisztere szombaton Jászapátiban.

A város önkormányzata által szervezett Jászsági Randevú elnevezésű kétnapos rendezvény első napján Kásler Miklós, aki egyben a rendezvény fővédnöke is, azt mondta, napjainkban "pergőtűz alatt van minden, ami érték": az ember, az emberi identitás.

Kásler Miklós közölte: "az emberiség nem homogén massza, hanem a tarkaság, különbözőség egysége", amire Magyarország kiváló példa.

A magyar kultúrának az volt a rendkívüli erőssége, hogy mindenkit befogadott, mindenki lehetőséget kapott képességei kibontakoztatására, hogy "virágba szökkenjen a tehetség" - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy Magyarországon a különböző eredet nem elválasztotta az itt élő népeket, azok egymást kiegészítették, így jött létre egy rendkívül sokszínű és ebből eredően átütő, egyedi, semmihez nem hasonlítható kultúra.

A miniszter azt mondta: a magyar történelem vérzivataros évszázadaiban a közösségnek ez a tudata tartotta össze a nemzetet, valamint az az "autonómiahalmaz", amelyet rendkívüli képességű dinasztiánk, az Árpádok az itt élő népeknek biztosítottak. Példaként említette a jász, kun, szász, székely autonómiát, a királyi városok autonómiáját. Mindez nem szétszakította az országot, hanem a közös érdekek, értékek mellett összetartotta a birodalmat - hangsúlyozta.

Kásler Miklós arra biztatta a jászokat, hogy őrizzék meg hagyományaikat, "jászságukat, magyarságukat, egyszóval emberségüket".

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a Jászsági Randevú rendezvényét a Jászapátiban született Mihály Béla keramikus és látványtervező indította útjára 1973-ban. Halála előtt a program rendezési jogát átadta Jászapáti városának; a rendezvénnyel ma is emlékének adóznak.

Közölte, a jászokat a redemptio (a jászkun kerület önmegváltása, amelynek során 1745-ben pénzért visszaszerezték korábban elvesztett kiváltságaikat) nemcsak ünneplésre, hanem összefogásra, példás egységre is kötelezi, "amikor annak van itt az ideje".

A jászok a tavalyi nehéz évben is bebizonyították, hogy a bajban a hit, az összefogás a legnagyobb kincs - mondta, egyben megköszönte a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevők munkáját.

Farkas Ferenc (Fidesz-KDNP), Jászapáti polgármestere elmondta: az eseményen a helyi termékeket népszerűsítik, népművészeti alkotók, helyi és kistérségi népművészeti csoportok mutatkoznak be. A látogatók megismerkedhetnek a Jászság zenei, gasztronómiai és kézműves hagyományaival.

A programok között kiállítások, koncertek, táncház, néptánc- és operettgála is szerepel. A gyerekeket foglalkozásokkal, zenés mesejátékkal is várják - sorolta a polgármester. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

"Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián. Kövér László...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 16:26 ]
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a kormány legfrissebb intézkedéseiről. Dermesztő pillanat volt a magyar politikában az őszödi beszéd, de az is dermesztő, hogy aki ezt a helyzetet előidézte, becsapta a választókat, hazugsággal került kormányra, majd elvette...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:14 ]
Az eddigi legsikeresebb aláírásgyűjtésnek nevezte a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője pénteken a M1 aktuális csatornán. A fideszes politikus elmondta, alig tíz nap alatt több mint 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Az emberek nem felejtették el, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban