Magyarország
EP-alelnök: Magyarországon már nincs demokrácia
Betűméret:             

Magyarországon már nincs demokrácia - mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy "viszonylag jól" sikerült a koronavírus-járvány kezelése.

A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió "hatalmas teljesítményt" nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal "új utakra lépett" - mondta az EP alelnöke.

Viszont "drámaian rossz a demokrácia és a jogállamiság helyzete egyes tagországokban" - tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Kifejtette: "sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet) különösen Magyarországon, de Lengyelországban is". Sokak számára ez egy elvont, "absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról" van szó, és "ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe".

Mint mondta, a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet. A bizottság viszont ehelyett továbbra is párbeszédről és hídépítésről beszél, holott "Magyarországon és Lengyelországban azt látjuk, hogy ez egyáltalán nem segít".

A bizottságnak más eszközök is a rendelkezésére állnak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat EU-s támogatásokat, de ezeket az eszközeit "túl ritkán, túl óvatosan és túl későn" alkalmazza - mondta Katarina Barley.

Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy "van ebben valami", és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő "játszik" ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU "felháborodását" akarta kiváltani. Ugyanakkor "tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi".

Magyarország esetében ez már több mint tíz éve így van - fejtette ki az EP alelnöke, aláhúzva: "tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarország esetében már tényleg nem lehet demokráciáról beszélni, mert minden ellenőrző mechanizmust kiürítettek".

Így "Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a (parlamenti) választást" - mondta Katarina Barley. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
rg
2021. SZEPTEMBER 22. [ 21:24 ]

Nézzétek ennek is a jó oldalát, és pont ezért kell a MKKP -ra szavazni. Milyen sokat adott nekünk Gyurcsány! Mi családon belül ennyi év után is mondogassuk egymásnak, hogy "tulajdonképpen, csak azt tudom nektek mondani, hogy nincs más mód... azért nincs mert elkúrtuk" :D


Dokoli
2021. SZEPTEMBER 22. [ 18:33 ]

Egyedül vagy a véleményeddel mint a kisujjam. Szánalmas szomorú,szomorú szánalmas. Magadra ismersz ,ugye?


sistrvan
2021. SZEPTEMBER 22. [ 14:53 ]

Sokan nem Értik meg hogy a kormánypártiak meg az ellenzékiek nem kell hogy veszekedjenek mert az nem vezet elöre .Az inkább széthúzáshoz vezet. Kicsit még fejlödni kell a hozzáállásban.


B.Sándor
2021. SZEPTEMBER 21. [ 14:21 ]

Elfogadom a kommentálásukat.Korrektnek is tartom.


B.Sándor
2021. SZEPTEMBER 21. [ 12:39 ]

Tisztelt CENZ ÚR! Ez a Gyurcsány lekurvázta a szülőhazám, tehetem ezt én is az ő szölőanyjával?

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2021. SZEPTEMBER 21. [ 13:29 ]
Nem teheti. És ez nem cenzúra.

mukica
2021. SZEPTEMBER 17. [ 4:14 ]

Legalábbis gyönge. Mert ellenkező esetben "szemkilövető" Gyurcsány, "libatollfosztó" Bajnai és cinkostársaik már régen rácsok mögött lennének valamelyik EU-normák szerint működtetett börtönben.


Willit
2021. SZEPTEMBER 16. [ 21:55 ]

Éljen Gyurcsány, Dobrev, Apró, Kádár, Sztálin, stb., hozzuk vissza a gulágozást, meg a kulákozást oszt millen jóóó is lesz nékünk, esetleg egyúttal mindjárt el is ítélhetnék Orbánt és társait a nép ellen elkövetett bűnök miatt, a régi forgatókönyv szerint..... a németek nem ismerik ezt a mesét, csak tépik a szájukat, kár hogy kicsit nincs illen rendszer náluk, csak hogy ráérezzenek a demokrácia ízére.....LOL


Pontosító
2021. SZEPTEMBER 16. [ 21:21 ]

Látszik, hogy a nyugat nem tapasztalta meg a kommunista demokráciát. Nem ártana néhány Brüsszeli nagyokost szibériai nyaralásra küldeni.


Béla
2021. SZEPTEMBER 16. [ 17:20 ]

Nincs,mert "ők" vannak hatalmon,ha "mi" kerülünk a trónra,mindjárt az lesz.


München
2021. SZEPTEMBER 16. [ 15:16 ]

Így mondták neki? És elhitte? Másképpen nem mondhatna ekkora valótlanságot.


Vajk
2021. SZEPTEMBER 16. [ 10:26 ]

Igazsága vagyon!


Nagy-Mélykuti László
2021. SZEPTEMBER 15. [ 17:52 ]

Nagy az Isten állatkertje...


Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban