Magyarország
Republikon: Hat százalékponttal erősödött a Fidesz a választások után

Egy új felmérés szerint a megsemmisítő választási vereség utáni hónapban tovább gyengült a baloldal. Horn Gáborék ugyanakkor a parlamenti küszöb alatt mérték a Mi Hazánkat is.

Az újabb Fidesz-kétharmadot eredményező, brutális választási vereséget követően tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően a természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal népszerűsége mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából, amely először a Telexen jelent meg.

E szerint 43 százalékon áll a kormánypárt – na nem a biztos pártválasztók, hanem a teljes népesség körében.

E körben a Gyurcsány-pártnak egymilliós tábora lehet: 10 százalékos a DK. A további sorrend: Momentum 7, Jobbik 5, MSZP 4 százalék. Érdekesség, hogy Horn Gáborék egy szinten mérték a Medián által legerősebb ellenzéki pártnak titulált Mi Hazánkot a Párbeszéddel: mindkét alakulat 3-3 százalékos népszerűségnek örvend a teljes népesség körében. Őket követi az LMP és a Kutyapárt, 2 illetve 1 százalékponttal.

A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, azaz jelentősen, 6 százalékponttal növekedett a megelőző hónaphoz képest, márciusban ugyanis még 49 százalékon állt a Fidesz, és 46 százalékot mért a Republikon az Egységben Magyarországért esetében a pártválasztók körében.

Most, ha összeadnánk egyenként az ellenzéki pártok támogatottságát e csoportban, nem érné el a 46 százalékot, azaz a megsemmisítő választási vereség utáni hónapban tovább gyengült a baloldal.

Íme, az erősorrend: DK 12 százalék, Momentum 9, Jobbik 6, MSZP 5, Párbeszéd 4, LMP 2 százalék. Érdekes, hogy a Republikon szerint nem jutna be a bő egy hónapja 6 százalékot szerzett Mi Hazánk: ebben a választói csoportban is 4 százalékon állnak Toroczkaiék a felmérés szerint, amely 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között, a hibahatár 3,2 százalékpont.

A Republikon elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék. Noha az adatok nyomán az látszik, a választások után a pártok támogatottsága nagyjából megfelel a parlamenti arányoknak és a választási eredményeknek, a bizonytalanok arányának növekedése azt is mutatja, hogy a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud besorolni a pártok mögé az április harmadikai szereplés után. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében...
2022. MÁJUS 16.
[ 16:18 ]
Magyarországnak az a legfontosabb érdeke, hogy az ország és a magyar emberek biztonságban legyenek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány...
2022. MÁJUS 16.
[ 15:57 ]
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn. A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett. Orbán Viktor – akit 1998,...
2022. MÁJUS 16.
[ 15:26 ]
Beolvasás folyamatban