Magyarország
Szijjártó Péter: A kormány semmilyen módon nem enged az energiaellátás biztonságából

„A kormány nem kíván semmilyen módon engedni az energiaellátás biztonságából” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, minden egyes energiapolitikai célkitűzést annak rendelnek alá, hogy az ország minél függetlenebb lehessen a globális energiapiac bizonytalanságaitól és a szélsőségesen kilengő árváltozásoktól. Hozzátette: az nem lehet, hogy bárki a magyar emberekkel fizettesse meg a szomszédban zajló háború árát – számolt be az M1 Híradója.

Fülsüketítő hangot hallani az ország egyik legnagyobb gázelosztó állomásán, Vecsésen. Ide délről, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül is érkezik a nyersanyag.

Nyugatról, Ausztrián keresztül jön gáz Magyarországra, de ebből az irányból most akadozik a szállítás, technikai problémák miatt. Ennek következtében több uniós ország az elmúlt napokban nem, vagy korlátozott mennyiségben jutott hozzá az orosz gázhoz.

De hamarosan újra 100 százalékban kapjuk meg ezt a nagyon fontos energiahordozót, hiszen

a külgazdasági és külügyminiszter arra kérte orosz kollégáját, hogy a nyugati oldalon kiesett gázmennyiséget a déli vezetéken keresztül pótolják Magyarország számára.

„Az nem lehet, hogy a magyar emberekkel fizettesse meg bárki a szomszédban zajló háború árát!” – mondta az amerikai tulajdonosi hátterű ExxonMobil vállalat, budapesti irodaavató ünnepségén Szijjártó Péter.

A miniszter bejelentette: nem világos, hogy az energiaárak globális emelkedése rövid- vagy középtávon megállítható-e, de az biztos, hogy a kormány nem kíván semmilyen módon engedni Magyarország ellátásának biztonságából.

Ami az energiastratégiai erőfeszítéseinket illeti, itt Magyarországon mi minden egyes energiapolitikai célkitűzésünket annak rendeljük alá, hogy minél függetlenebbek lehessünk a globális energiapiac bizonytalanságaitól, a szélsőségesen kilengő árváltozásoktól. Ezért építünk ugye atomerőművet és ezért kötöttünk hosszútávú szerződéseket gáz vásárlására keleti és nyugati irányba egyaránt” – fogalmazott.

A Gazprommal tavaly ősszel megkötött szerződésnek megfelelően

például délről, évente 3,5 milliárd köbméter, nyugatról pedig egymilliárd köbméter orosz nyersanyagnak kell érkeznie Magyarországra.

„Abszurd a helyzet” – jellemezte a Nyugat-európai energiaellátást a szakértő a Kossuth Rádióban. Ezzel arra utalt, hogy az orosz gázszállítmányok akadozása miatt, Németországban például újra indulhatnak a legkörnyezetszennyezőbb széntüzelésű erőművek. Amiket korábban az ottani kormánypártok, különösen a zöldek, minél hamarabb felszámoltak volna.

„Ezt már a korábbi hónapokban is pedzegették, hogy a 2030-ra tervezett kivezetést majd hátrébb tolják, későbbre halasztják, mert így próbálnak függetlenedni az orosz gáztól. De, valóban most úgy tűnik, hogy minden lehetséges és elérhető szenes kapacitást azt újra fognak indítani” – ismertette Hortay Olivér a Századvég Konjunktúra Zrt. klíma- és energiapolitikai üzletágvezetője.

Ennek két oka is van:

egyrészt az orosz gáz hiányában nem tudják a fűtési időszakra feltölteni a gáztárolókat, másrészt nyáron nagyon megugrik a villamosenergia iránti igény,

főleg a légkondicionáló berendezések miatt, és a megnövekedett áramigényeket nem tudják a gáztüzelésű erőművekben előállítani.

A szénerőművek működésének másik nagy ellenzője Hollandia is bejelentette: az orosz gázszállítások leállítása miatt újra felpörgetik a szénerőművek energiatermelését.

Ausztriában pedig válságtanácskozást tartottak a hétvégén az akadozó orosz földgáz-szállítások miatt. A bécsi kormány is a szénerőművi kapacitás emelése mellett döntött, amihez egy évekkel ezelőtt bezárt szénbánya újranyitását is tervezik. (M1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
yoga11
2022. JÚNIUS 23. [ 11:41 ]

"A kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében elért eredményekért Barátságért kitüntetést vehetett át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől Moszkvában" (kormány.hu 2021. DECEMBER 30. ) Ennek fényében van remény a kieső gázmennyiség pótlására 😶. (?)


A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken "nem tudunk átlépni", "mi az adócsökkentések kormánya vagyunk" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva. A tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel...
2022. JÚNIUS 29.
[ 23:24 ]
A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége. A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási...
2022. JÚNIUS 29.
[ 23:14 ]
Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcstalálkozó hivatalos kezdete előtt, szerda reggel tárgyalást folytatott Andres Pastranával, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnökével Madridban - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen, melyen részt vett...
2022. JÚNIUS 29.
[ 8:48 ]
Beolvasás folyamatban