Magyarország
Vezető katolikus lap: Akár Erdő Péter is lehet Ferenc pápa utódja
Betűméret:             

Az újság Erdő esetleges megválasztását Szent János Pál pápaságához hasonlítja. Szerintük Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború.

A Catholic Herald nevű lap szerint Erdő Péter bíboros lehet az utódja Ferenc pápának.

A cikk a bíboros 70. születésnapjára időzítve jelent meg.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő angol nyelvű lap úgy fogalmaz, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

Az esztergomi érseken kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A lap szerint Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború. A cikkből kiderül: Erdő bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai is, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagy számú ukránok számára jelentős gesztus volt.

A Catholic Herald Orbán Viktort is megemlíti a cikkben.

Szerintük a magyar kormányfő – aki maga református, de felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát, különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot. Erdő Péter még 2015-ben, az európai menekültválság tetőpontján, amikor Ferenc pápa felszólította a katolikusokat, hogy fogadjanak be menekülteket, azt mondta, hogy a menekültek befogadása embercsempészetnek számít.

Éppen ezért az újság Erdő esetleges megválasztását Szent János Pál pápaságához hasonlítja, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában meghatározó szerepet játszott. Bár a Catholic Herald tartózkodik attól, hogy Erdő bíborost Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlen hívének nevezze, megjegyzi: néhány nyilatkozata az EU-n belüli kulturális összecsapások élvonalába tartozó magyar miniszterelnökhöz kötődik, ami érthető, hiszen egy olyan ország katolikus vezetője, amely ma 80 százalékban keresztény, és a nagy európai kulturális szakadék konzervatív nacionalista oldalán áll. (mandiner.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2022. JÚLIUS 2. [ 9:34 ]

Egyszer majdnem lett magyar pápa. 1513-ben Bakócz Tamás esztergomi érseket jelölték a pápai trónra . Bakócz volt eddig az egyetlen olyan magyar főpap, akinek komoly esélye volt arra, hogy pápa legyen. Most majd meglátjuk, hogy Erdő Péternek lesz-e esélye elfoglalni Szent Péter trónját.


Dokoli
2022. JÚLIUS 1. [ 22:43 ]

Akár. De nem lesz. Előbb lesz magyar dalai láma mint római pápa.


Érett Ifjú
2022. JÚLIUS 1. [ 21:12 ]

Úgy hiszem, ez a statisztikai hiba - határt megközelítő értéknél van.


Sadafi43
2022. JÚLIUS 1. [ 10:18 ]

Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa. Ettől félnek a globális világ uralkodói is.


A szabadságukról visszatérő Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások és a nyaralók miatt több mint négy órát kell várniuk a Szerbiából személygépkocsival érkezőknek a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán pénteken délelőtt - közölte honlapján a rendőrség. Az autópálya-átkelőn, a kilépő...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 11:28 ]
Baleset miatt torlódik a forgalom az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Örkény térségében – közölte az Útinform péntek reggel a honlapján. Négy autó ütközött össze az M5-ös autópályán, Röszke felé, az örkényi csomópont előtt. Az 52-es kilométernél a belső és a leállósávot lezárták, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:44 ]
Két ember meghalt, kilenc megsérült, amikor az őket szállító jármű karambolozott, majd kigyulladt Bócsa külterületén péntek 2 óra körül. A Police.hu közlése szerint a baleset az 54-es főút 34-es kilométerénél történt, amikor két jármű összeütközött. "Az egyik - amelyet valószínűleg egy embercsempész...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:41 ]
Beolvasás folyamatban