Magyarország
Gyöngyösi Márton a Jobbik új elnöke
Betűméret:             

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé az ellenzéki párt kongresszusa szombaton Budapesten.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón elhangzott: az új elnök a voksok 68, vetélytársa, Földi István a szavazatok 29 százalékát kapta meg. Gyöngyösi Márton megerősítette az MTI azon értesülését, miszerint a választás előtt visszalépett az ő javára a harmadik induló, Ander Balázs elnökségi tag.

Gyöngyösi Márton azt hangsúlyozta: a tagság arra vágyik, hogy a nyugtalanság időszakát követően újra építkezzen a Jobbik. Hozzátette, mivel ma "Magyarországon nincsen valódi nemzeti és valódi konzervatív párt a politikai palettán", egy ilyet kíván vezetni és építeni.

Európa-párti, értékelvű, önazonos, a saját elveit felvállaló Jobbikot ígért, hangsúlyozva, hogy a magyar emberek problémáira és a nemzeti sorskérdésekre reagálva kívánnak kiutat kínálni napjaink problémáiból.

"Azt szeretném, ha a Jobbik valamennyi, a hazájára büszke, demokratikus gondolkodású magyar ember szellemi otthona és közössége lenne" - fogalmazott az új pártelnök, sikeres, európai, minden polgárának biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtó jóléti Magyarország megteremtését említve céljukként.

Hangsúlyozta, lehet, hogy a jövőben lesz ellenzéki együttműködés, de a Jobbiknak most saját nemzeti konzervatív politikájának megerősítésével kell foglalkoznia.

"Nekem az a feladatom, hogy felrázzam az ellenzéki szavazókat, felrázzam az ellenzéket, a Jobbik vezetésével megmutassuk azt, hogy igenis lehet ezzel a kormánnyal szemben alternatívát kínálni" - fogalmazott Gyöngyösi Márton.

Kérdésre válaszolva a Jobbik új elnöke azt közölte: megtartja európai parlamenti (EP-) képviselői mandátumát, a mögötte álló csapattal kialakítható olyan munkarend, amellyel így is meg tudják erősíteni a pártot.

Egy másik újságírói felvetésre azt válaszolta, mindenkinek a munkájára számít a pártban és annak parlamenti frakciójában. Amikor arról kérdezték, megőrizheti-e az utóbbi élén posztját a korábbi Jobbik-elnök, Jakab Péter, azt közölte, erről a képviselőcsoport hivatott dönteni.

Ander Balázs alelnök, amikor visszalépése okairól kérdezték, elmondta, ugyanannyi szervezet ajánlotta őt az elnöki posztra, mint Gyöngyösi Mártont, de ez számára kevesebb küldött támogatását jelentette. Márpedig, tette hozzá, ő érezte "a választási matematika felelősségét", és mindenképpen el akarta kerülni, hogy többségi támogatás híján ne sikerüljön elnököt választani.

Azért kellett összehívni a Jobbik elnökválasztó kongresszusát, mert noha május elején újraválasztották a poszton Jakab Pétert, ő egy hónappal később - az elnökséggel fennálló vitájára hivatkozva - lemondott a tisztségről. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadságukról visszatérő Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások és a nyaralók miatt több mint négy órát kell várniuk a Szerbiából személygépkocsival érkezőknek a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán pénteken délelőtt - közölte honlapján a rendőrség. Az autópálya-átkelőn, a kilépő...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 11:28 ]
Baleset miatt torlódik a forgalom az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Örkény térségében – közölte az Útinform péntek reggel a honlapján. Négy autó ütközött össze az M5-ös autópályán, Röszke felé, az örkényi csomópont előtt. Az 52-es kilométernél a belső és a leállósávot lezárták, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:44 ]
Két ember meghalt, kilenc megsérült, amikor az őket szállító jármű karambolozott, majd kigyulladt Bócsa külterületén péntek 2 óra körül. A Police.hu közlése szerint a baleset az 54-es főút 34-es kilométerénél történt, amikor két jármű összeütközött. "Az egyik - amelyet valószínűleg egy embercsempész...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:41 ]
Beolvasás folyamatban