Magyarország
Potápi: A kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet
Betűméret:             

A kormány közjogi egységbe forrasztotta a nemzetet az állampolgárság visszaszerzésének, illetve megszerzésének egyszerűsített lehetőségével, ezáltal több mint 1,1 millió külhoni magyar vált jogilag is a magyar nemzet részévé - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: nemzetünk sorsa nem egy országcsonkító szerződéshez kötődik, hanem a magyarság tettrekészségéhez és a Gondviselés irgalmához.

Hozzátette, élni és dolgozni kell azért, hogy Magyarország is éljen. Ezért nevezte a kormány az idei évet a cselekvő nemzet évének, és a minden magyar felelős minden magyarért elv alapján támogatásait, programjait minden magyarlakta településre vagy magyar közösségbe eljuttatta a Kárpát-medencében.

Ismertette: a kormány világszerte 300 ezer magyar gyermeknek tette lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást. A bölcsődétől az egyetemig olyan intézményrendszert hoztak létre, amely segíti a szülőföldön való megmaradást, és amelynek része a külhoni szakképző intézményeket megerősítő 145 tangazdaság és tanműhely is. A megszerzett tudás versenyképessége érdekében 3500 vállalkozásfejlesztési projekt megvalósítását is támogatták - jelezte.

Szólt arról is, hogy a Határtalanul! programban már csaknem 500 ezer magyar diák kirándulását támogatták valamely külhoni régióba, és a Kárpát-medencei testvértelepülési hálózat révén is több mint ezer, települések közti kapcsolat jött létre.

Potápi Árpád János azt mondta: a nemzeti összetartozás napja nem gyásznap. Ezen napon emlékezünk a nehézségekre, de közben elkötelezzük magunkat a cselekvésre is.

Kovács Tamás Imre (független) kemeneshőgyészi polgármester rámutatott: községükben azért júliusban tartják a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett programjukat, mert június 4-én a csíksomlyói búcsúba zarándokoltak csíkcsicsói testvértelepülésük lakóival közösen, két hétre rá pedig felvidéki testvértelepülésükön, Nyáráson hajtottak fejet az 1849-es csata hősei előtt.

A szombati rendezvényen Bacsó László, Nyárás polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, azt hangsúlyozva, hogy bárhol járunk a Kárpát-medencében, mindenhol a magyar múltat látni.

A beszédeket követően a szónokok Kovács Zoltánnal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen koszorúkat helyeztek el a kemeneshőgyészi Trianon-emlékműnél. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadságukról visszatérő Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások és a nyaralók miatt több mint négy órát kell várniuk a Szerbiából személygépkocsival érkezőknek a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán pénteken délelőtt - közölte honlapján a rendőrség. Az autópálya-átkelőn, a kilépő...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 11:28 ]
Baleset miatt torlódik a forgalom az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, Örkény térségében – közölte az Útinform péntek reggel a honlapján. Négy autó ütközött össze az M5-ös autópályán, Röszke felé, az örkényi csomópont előtt. Az 52-es kilométernél a belső és a leállósávot lezárták, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:44 ]
Két ember meghalt, kilenc megsérült, amikor az őket szállító jármű karambolozott, majd kigyulladt Bócsa külterületén péntek 2 óra körül. A Police.hu közlése szerint a baleset az 54-es főút 34-es kilométerénél történt, amikor két jármű összeütközött. "Az egyik - amelyet valószínűleg egy embercsempész...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 9:41 ]
Beolvasás folyamatban