Magyarország
Orbán Viktor évértékelője: A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket
Betűméret:             

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

"A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket." - mondta a kormányfő Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban.

Hozzátette: a kormányra vár a feladat, hogy a "kizökkent időt helyretolja", az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja.

Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte: a politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, "hát még, ha nincs".

Álláspontja szerint a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy "ki nem kényszerített hibáról". "A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!" - jelentette ki.

De ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat is - folytatta -, a lemondás ugyanis elégtétel és példa az ország számára, ami esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki. "És úgy is fogunk" - tette hozzá.

A ´23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni"

A ´23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

A miniszterelnök azt mondta: ötödik éve kell rendkívüli körülmények között és embert próbáló nyomás alatt élnünk és dolgoznunk, ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy "megvédhessük azt, amit korábban már elértünk".

Értékelése szerint a legfontosabbat, a munkahelyeket sikerült megvédeni, sőt, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint éppen most.

Emellett sikerült megvédeni a nyugdíjakat is és visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldal vett el az emberektől - mondta.

Az inflációt - a jegybank segítségére sietve - sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni - sorolta, hozzátéve, hogy az eredményekkel "igazán nem lehetünk elégedetlenek".

A jövő a zöldenergiáé

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: miután visszataláltunk "a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra", azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt.

A kormányfő szerint a zöld átállás Magyarországnak épp kapóra jön, "két legyet üthetünk egy csapásra". Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is - mutatott rá.

A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket - emelte ki a miniszterelnök.

Megmentjük az autógyárainkat

Megmentjük az autógyárainkat is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök rámutatott, hogy a nyugati világban sok autógyárat zárnak be és helyeznek át, "ezt Magyarországon el kell kerülni".

Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül! - emelte ki a kormányfő.

Azt mondta: csak néhány év kérdése, és életünk minden szegletében ott lesznek az energiatároló eszközök, az autóinkban, a házainkban, a munkahelyeken, a gyártelepeken, az ipari parkokban.

A magyar kormány erre a célra hatalmas összeget, több százmilliárd forintot fordít - közölte.

Hozzátette: a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel.

A kormányfő kiemelte azokat a területeket, amelyekben Magyarország világszínvonalon sikeres: a gyógyszeriparban, a vetőmagtermelésben, az élelmiszeriparban, az infokommunikációban és az autógyártásban.

A parlamenti ülésszak kezdetén kerülhet sor Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálására

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását - közölte Orbán Viktor.

Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását - fogalmazott a kormányfő.

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte "belevetette magát" a konfliktusba. Úgy értékelt: a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia - jegyezte meg.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan: "nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba", nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. "A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss" - fogalmazott.

Arra is kitért: az Egyesült Államok egyre inkább vonakodik, egyre csökkenő lelkesedéssel fizeti Ukrajnát, a terhek egyre növekvő része pedig arra az Európára hárul, amelynek gazdasága "egyébként is ágynak esett". Úgy értékelt: "nem babra megy a játék", bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kőműves Zoltán
2024. FEBRUÁR 18. [ 10:54 ]

A Fidesz soha nem téved. Ha mégis, az is győzelem!


"A kormány álláspontja egyértelmű és változatlan: akármilyen döntést is fogadjanak el, mi nem fogjuk feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat" - mondta Dömötör Csaba a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: az Európai Parlament a...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 15:39 ]
A nyugat-balkáni országok minél előbbi felvétele az Európai Uniónak is érdeke, ezért is elfogadhatatlan az integrációs folyamat lassúsága, amely az egész bővítési politika hitelességét aláássa - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A minisztérium közleménye...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 10:32 ]
Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke - tájékoztatta a nagyobbik kormánypárt csütörtökön közleményben az MTI-t. Tudatták: a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének,...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 21:22 ]
Beolvasás folyamatban