Magyarország
Magyarország az ENSZ-ben a Srebrenica-határozat ellen szavaz
Szijjártó Péter: Be kell fejezni a teljesen felesleges feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában
Betűméret:             

Be kell fejezni a teljesen felesleges feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, ugyanis sok esetben épp a nemzetközi közösség, és benne az Európai Unió intézkedései vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása kulcskérdés a kontinens békéje és stabilitása szempontjából is, ezért Magyarország a térség közvetlen szomszédjaként a júliusban kezdődő európai uniós elnöksége idején is mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Rámutatott, hogy Közép-Európához hasonlóan a Nyugat-Balkánnak is bonyolult történelme és sokszor ebből fakadóan bonyolult jelene is van, az idő pedig bizonyította, hogy a legjobb eszköz a feszültségek csökkentésére és az ígéretes jövőkép előállítására, az európai integráció felgyorsítása.

"Ezzel szemben sajnos azt tapasztaljuk, hogy számos európai döntés sokkal inkább a feszültséget növeli időről-időre a Nyugat-Balkánon, s az oly nehezen elért törékeny eredményeket is gyakorlatilag azonnal tönkreteszik. Sok esetben pontosan az európai intézkedések vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez" - figyelmeztetett.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovina is szépen haladt előre az európai integráció útján, márciusban döntés született a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, zajlott a reformfolyamat, illetve volt egy közös, erős törekvés minden entitás részéről a minél előbbi tagságra.

"Ezt a harmóniát és ezt a már régóta nem látott, de vágyott egyetértést verte szét teljesen feleslegesen a nemzetközi közösség főképviselőjének erőszakos és egyoldalú beavatkozása Bosznia-Hercegovina belügyeibe azzal, hogy a választási törvényt önhatalmúlag, erőszakosan, egyoldalúlag módosította" - vélekedett.

"És ugyanígy, ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet" - tette hozzá, tudatva, hogy erre az indítványra hazánk nemmel fog szavazni.

"Mind a kettő egy teljesen felesleges feszültségkeltés. És azt kérjük azoktól, akik ezeket elkövetik vagy elkövették, hogy ezt fejezzék be" - mondta.

A miniszter aláhúzta, hogy a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, be kellene fejezniük a szankciókkal való fenyegetőzést, s be kellene fejezniük az erőszakos beavatkozást a belügyekbe.

"Vissza kell adni Bosznia-Hercegovina szuverenitását, és nem szabad akadályozni a gyors európai uniós csatlakozási folyamatot" - jelentette ki.

"Magyarország az elnökségi féléve során mindent megtesz ennek érdekében, ezért egyértelmű célunk, hogy az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina közötti első kormányközi konferencia összehívására még magyar uniós elnökség alatt kerüljön sor" - fűzte hozzá.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk a leghatékonyabb, legjobb és legmagasabb szintű együttműködés iránt a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között" - összegzett. (MTI)

Magyarország nem fog befogadni illegális bevándorlókat, akárhogyan is erőszakoskodnak Brüsszelből, hazánk álláspontja továbbra is változatlan a frissen elfogadott európai uniós migrációs és menekültügyi paktum ügyében – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Turi István
2024. MÁJUS 18. [ 8:31 ]

Szrebrenicában nem történt népírtás. Nem történt mert az ENSZ által elfogadott népírtás fogalmát még részben sem fedi. Lehet politikai érdekből azt állítani hogy valami népírtás de valójában nem az. Jogi értelemben nem történt népírtás, ezt állítják a hozzáértő szaktekintélyek. Az is jó példa erre hogy korábban a franciák és a britek is azon a véleményen voltak hogy Boszniában nem történt népírtás. Csak a németek mondták az igent. https://regio.tk.hu/wp-content/uploads/GULYAS_2018_3_5_61.pdf


Béla67
2024. MÁJUS 17. [ 9:30 ]

Népirtás volt, a felelősök egy része Hágában vagy meghalt, de valóban szükség van 30 év után egy Benes dekrétumhoz hasonló határozatra, amivel olajat öntünk a parázsló Balkánra? Koszovó, Boszniai Szerb Köztársaság, polgárháború közeli helyzet a Visegrádi országokban (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország?), orosz-ukrán (amerikai) háború.... Nekünk magyaroknak nincs több elveszíthető földterületünk a nyugat ötletei és ideológiái miatt.


Garai László
2024. MÁJUS 17. [ 7:57 ]

A diplomáciában az érdekek felülírják az erkölcsöt.


Balassy Ildikó
2024. MÁJUS 16. [ 14:19 ]

Mert jó barátok vagyunk. Politikában ilyen a barátság.


Nagy Bata Károly
2024. MÁJUS 15. [ 18:29 ]

Egyetértek: nem szabad semmiféle illegális migránst befogadni! Már a tengeren, és a szárazföldi határokon útjukat kell állni, és visszafordiitani őket! . . . Szijjártó külügyminiszter úr munkásságát nagyra becsülöm, de: nem értem, mi okból és célból támogatja Dodik "elvtárs" Šumska Republikáját?! Rengeteg emberen átgázolva alapiitották meg "országukat" azzal a nem titkolt szándékkal, hogy később egyesüljenek Szerbiával. A srebrenicai tragédia pedig igenis népirtás volt, előre eltervezett, megszervezett - mégpedig az ENSZ-csapat tétlen hozzájárulásával! Borzasztó azt álliitani, hogy nem az volt - hihetetlen, az ész megáll.


Béla
2024. MÁJUS 15. [ 18:28 ]

Peti,nincs jobb dolgod?


Kudarcnak értékelte a Momentum szereplését az európai parlamenti választáson, ezért - a felelősséget vállalva - lemond a párt vezetéséről Donáth Anna. A poltikus ezt hétfőn jelentette be a Facebookon. A vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásokat értékelve a Momentum távozó elnöke kiemelte:...
2024. JÚNIUS 10.
[ 20:45 ]
Az történt az európai parlamenti választáson, amit elterveztünk, és szerettünk volna elérni: sikerült lelassítani Európa háborúba sodródását – mondta Orbán Viktor a tegnapi választásokat értékelve a közmédiának adott exkluzív interjúban hétfőn. A miniszterelnök rámutatott: még soha annyian nem szavaztak...
2024. JÚNIUS 10.
[ 19:54 ]
Eddig több mint 250 előkészítő megbeszélést folytattunk az összes tagállammal, tagjelölt államokkal, EU-s intézményekkel, európai ernyőszervezetekkel, ez példa nélküli az elnökségek történetében - olvasható Bóka Jánosnak, az európai uniós ügyek miniszterének Facebook-oldalán hétfőn 20 nap van hátra a magyar...
2024. JÚNIUS 10.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban