Média
A Magyar Szó kilenc dolgozóját helyeznék át Újvidékre
Jobbítási szándék vagy politikai leszámolás? – a két oldal eltérően tolmácsolja a történéseket

A Magyar Szó napilap kilenc dolgozóját, vagyis nyolc újságíróját és egy tördelőjét szólította fel Ökrész Rozália igazgató, hogy nyilatkozzanak a szabadkai és zentai munkahelyükről az újvidéki szerkesztőségbe való áthelyezésükről.

Az érintettek egy része szerint a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség politikai nyomásgyakorlásáról van szó, az igazgatónő ennek ellenkezőjét állítja.

Pressburger Csaba, a lap 2011-ben leváltott főszerkesztője ma az Autonómia portálon tette közzé azoknak a foglalkoztatottaknak a névsorát, akik áthelyezési felkínálást kaptak: Bajtai Kornél, Diósi Árpád, Kószó Attila, Szikora Csaba, Vígi Zoltán és Vígi Zsoldos Zsaklina Szabadkáról, valamint a zentai lakcímmel rendelkező Horváth Zsolt, Mihájlovits Klára és Szögi Csaba.

Mint arra Pressburger is rámutat, a kilencből hatan a politikai tevékenységet is folytató Magyar Mozgalom civil szervezet alapító tagjai, heten pedig aláírói voltak annak a levélnek, amelyben azt állították, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nyomást gyakorol a Magyar Szó szerkesztéspolitikájára.

Az egyik érintett, Bajtai Kornél a Beta hírügynökségnek nyilatkozva ma arról beszélt, hogy egyértelműen politikai leszámolási kísérletről van szó, s szerinte ezzel a Magyar Szó vezetése tudatosan megsérti a munkatörvényt, hiszen Szabadka és Zenta is több mint 50 kilométerre van Újvidéktől, a munkavégzés új lehetséges helyétől. A törvény szerint ilyen esetben a dolgozók csak akkor helyezhetők át újabb munkavégzési helyre, ha ehhez hozzájárulásukat adják.

Bajtai Kornél szavai szerint az érintetteket korábban szerkesztői tisztségekről váltották le. „Jelenleg olyan személyek vannak szerkesztői tisztségeken, akiknek középiskolai végzettségük és kisebb munkatapasztalatuk van, az újságírói munkát pedig felsőfokú végzettséggel és sokkal nagyobb szerkesztői tapasztalattal rendelkező személyek végzik” – fogalmazott Bajtai Kornél, a Magyar Szó korábbi főszerkesztő-helyettese.

Ökrész Rozália igazgatónő a Vajdasági RTV Napjaink című műsorának vendégeként a minap arról beszélt, hogy jelenleg a korábban felszámolt újvidéki központi szerkesztőség visszaállítása zajlik, és rágalomnak tekinti azokat az állításokat, hogy politikai leszámolás történik, hiszen – mint fogalmazott – „szívvel-lélekkel, alázattal dolgoznak a Magyar Szóban, a Magyar Szóért, és azért, hogy az jobb legyen”.

Kapcsolódó cikkek:

Nem tudhatjuk, mi történik a Magyar Szóban

MNT-ülés: A TJGYT dönt a továbbiakban a Magyar Szó és a Hét Nap főszerkesztőjének a kinevezéséről

Demonstrációt tartottak a Magyar Szó és a Hét Nap alapszabályának módosítása ellen

A Magyar Szó elbocsátotta Kókai Pétert

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb hat produkció jutott tovább a Fölszállott a páva idei gyerekévadának negyedik élő adásában péntek este, ezzel kialakult a középdöntők mezőnye. A Duna Televízióban sugárzott műsorban tizenkét versenyzőt láthatott a közönség. A táncos szólisták és táncospárok közül Sándor Benjámin Solt, a...
2019. NOVEMBER 29.
[ 22:36 ]
Újabb hazugságot terjeszt a közmédiáról a "sánta kutya média" - közölte pénteken az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonezelő Alap (MTVA) Sajtó Osztálya az Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatban a The Guardian című brit lapban megjelent cikkre reagálva. Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták:...
2019. NOVEMBER 29.
[ 20:26 ]
Ma ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Vajdasági Rádió és Televízió. 1949-ben ezen a napon szólalt meg először az Újvidéki Rádió, 26 évvel később, 1975. november 26-án pedig a televízió is elkezdte sugározni műsorát. Az RTV épülete az 1999-es NATO-bombázások következtében használhatatlanná...
2019. NOVEMBER 29.
[ 13:16 ]
Beolvasás folyamatban