Média
A zenetilalom miatt állatok hangját sugározza egy szíriai rádió
Betűméret:             

Zene helyett állatok és madarak hangja hallható egy szíriai rádióban. Birkabégetést és madárcsicsergést sugároznak i csak az adásban, amióta az Idlíb tartományt ellenőrző dzsihadisták betiltották a zenét a rádióban.

"Meg akarom védelmezni a rádiómat, és senkit sem akarok feldühíteni" - mondta a Radio Fresh igazgatója, Raed Faresz telefonon a dpa hírügynökségnek.

"Így a következő megoldással rukkoltam elő: zene helyett állatok és madarak hangját játszom le" - mondta.

A Radio Fresh - mint arról a BBC is beszámolt - a dalok szövegét leadja, de a zenét nem. Helyette a napszaktól függően különböző állati zajok hallhatók: reggel madárcsicsergés, délután birkabégetés és kecskemekegés, este pedig békabrekegés és bogarak hangja.

A 44 éves Faresz elmondta: a fura állati hangokat az iszlamisták könyörtelen jogértelmezésével szembeni "ellenállás" egyik formájának tekinti.

Az északnyugat-szíriai tartomány nagy része iszlamista szélsőségesek, közöttük az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló Fatah es-Sám Front, a korábbi an-Nuszra Front kezén van.

Amikor a fegyveresek megszállták a tartományt, figyelmeztették Fareszt, hogy le kell állítania a zenét és a női műsorvezetők szerepeltetését a rádióban. Először az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei foglalták el a tartományt. Később jött a Fatah es-Sám Front, és ők is megismételték a figyelmeztetést.

"Nem szeretnek bennünket, mert mindenkit bírálunk" - mondta Faresz a rádió hír- és beszélgetős műsorairól. "Ötször támadtak rám. Szerencsére még mindig élek" - mondta nevetve.

A legsúlyosabb merényletet három éve követték el ellene, akkor az IÁ fegyveresei rálőttek, amikor hazafelé tartott. Két golyó találta el a vállán, a harmadik a tüdejét.

Nehéz az élet Idlíbben, ahol tucatnyi iszlamista csoport vetette meg a lábát, akik naponta új törvényeket adnak ki - mondta Faresz.

"Az ő szabályaik szerint meg kellett változtatnunk a hírműsoraikban leadott zenét. Először a londoni Big Ben óraütéseire cseréltük le a zenét. Háborús országban élünk, ezért most aknarobbanások és süvítő gránátok hangját játsszuk le a hírblokk elején és szívdobbanás hangjával fejezzük be a híreket" - tette hozzá.

A Radio Fresh FM a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni, demokráciát követelő tüntetések kezdete után két évvel, 2013-ban kezdett el sugározni.

Az iszlamisták azt is megparancsolták Faresznek, hogy férfiakkal váltsa fel a rádió 28 női munkatársát.

"Nem menesztettem őket. Kitaláltuk, hogy számítógépes programmal megváltoztatjuk a hangjukat, hogy úgy szóljon, mintha férfiak lennének" - mondta az igazgató. Majd hozzátette: "Inkább úgy hangzik most, mintha robotok beszélnének". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Warner Bros, Discovery (WBD) bejelentette, hogy május 21-én több európai országban elindítja továbbfejlesztett tartalomsugárzó szolgáltatását, a Maxot. Az új streamingszolgáltató egyesíti a HBO Max kinálatát, és a Discovery ismeretterjesztő műsorait az Eurosport prémiumszolgáltatásával, hogy az egész család...
2024. MÁRCIUS 22.
[ 16:37 ]
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kérte az ügyészséget és a rendőrséget, hogy sürgősen indítsanak eljárást azok ellen a személyek ellen, akik nyíltan gyilkossággal fenyegetik Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt, az NDNV programigazgatóját. Ma reggel fenyegető üzenet jelent meg annak az épületnek a...
2024. MÁRCIUS 21.
[ 14:59 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amely ezúttal is több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó újságírókat, szerkesztőket, illetve szerkesztőségeket. Az Év Pályakezdő Újságírója díjjal idén Szarapka Szabolcsot, a Pannon RTV operatőrét tünteti...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:25 ]
Beolvasás folyamatban