Média
Húsz éves a magyarkanizsai Panda Rádió
Augusztus 25-én a Tisza-parti strandon gazdag jubileumi műsorral köszönti a rádióhallgatókat
Betűméret:             

Valamikor, a 90-es évek második felében, akkor, amikor egy cseppet sem volt fenékig tejfel az élet, egy magas fémkonstrukció emelkedett ki a magyarkanizsai töltés mellett élő Janjatović család udvarán. Az arra élők, arra járók sokáig tanakodtak, mi lehet az, hiszen ilyesmit korábban csak a Népi Technika udvarában láttak. A kisvárosban gyorsan híre ment, hogy a család egy magán rádiót indít. Sokan nem hittek a vállalkozásban, hiszen akkoriban magánadó még alig volt az országban, a mindenki által jól ismert család azonban hitet tett elképzelése mellett és rengeteg áldozat árán 1995-ben bejegyezte a Panda Rádiót, amely 2 évre rá, 1997. szeptember 11-én megkezdte a műsorsugárzást.

Ennek már kerek húsz esztendeje. Azóta sok minden megváltozott. Nem csak a működési feltételek, nem csak a hallgatók igényei, hiszen azóta újabb generációk nőttek fel, hanem maga az adás és annak készítői is, a tulajdonos azonban maradt a régi. Vladimir Janjatović minden nehézséget leküzdve a mai napig üzemelteti a környék első magánrádióját.

- Mindig is vonzott a rádiózás, mivel gyerekkorom óta lelkes rádióamatőr voltam. Innen eredt az ötlet is, hogy ha már van saját tévénk a városban, miért ne lehetne rádiónk is. Már 1990-ben nekiláttam, de öt évbe tellett, mire minden engedélyt sikerült beszereznem ahhoz, hogy hivatalossá tegyem a vállalkozást. Újabb két év telt el, mire műszakilag is elkészült a rádió. Nem kevesebb, mint 15 volonterrel kezdtünk dolgozni. Mindenkinek újdonság volt a rádiózás, sokan érdeklődtek iránta. Önszorgalomból, jó szándékból, szórakozásból csináltuk a műsorokat, eleinte nem volt semmi bevételünk sem. Idővel fogyatkozni kezdtünk, végül öten illetve hatan maradtunk, hogy a kétnyelvű, fele-fele arányban szerb és magyar műsorhoz is eleget tudjunk tenni az elvárásoknak. Az arány nagyjából 2009 körül változott meg, ekkor 70 százalékban magyar, 30 százalékban pedig szerb nyelvű műsort kezdtünk sugározni. Az elmúlt 20 év alatt elértünk mindent. A legnagyobb kapacitással működő rádió vagyunk Vajdaságban és komoly munkaerővel bírunk. Száz kilométeres körzetben hallhatnak bennünket, ami azt jelenti, hogy Vajdaság magyarlakta területeinek zömét lefedjük. Sikerült külön épületet is emelnünk a rádiónak, ami nagyban javított a munkafeltételeinken. Nemrégiben együttműködésre léptünk egy magyarországi rádióval, amihez úgy a magyar, mint a szerb állam nagyon pozitívan állt hozzá. Hallgatóságunk tábora igen nagy, és mivel az újabb zenék mellett elsősorban a 60-as, 70-es, 80-as és 90-es évek zenéit adjuk, a fiatalok és az idősebbek is megtalálják a nekik legmegfelelőbbet. Vannak hírműsoraink is, amelyekben igyekezünk a legfrissebb információkkal szolgálni a hallgatóknak. Szoros együttműködést alakítottunk ki a községi önkormányzattal, ami a tájékoztatás szempontjából nagyon fontos körülmény. Eljutottunk odáig, hogy a második leghallgatottabb rádió lettünk Vajdaságban – nyilatkozta Vladimir Janjatović a magyarkanizsai Info TV-nek adott interjújában.

Itt mondanám el, hogy szerkesztő-műsorvezetőként, hírolvasóként jómagam is lehúztam néhány évet a Panda Rádióban. Volt időszak, amikor a szegedi Tisza Rádió bedolgozása miatt kénytelen voltam a szerb nyelvű műsorban közreműködni, de ez sem volt akadály. Sok szép emlékem van a Panda Rádióból, a legemlékezetesebb mégis az, ami sajnos szépnek egyáltalán nem mondható: a NATO-bombázások kezdete. Füleltünk és lestük az eget, amikor a vadászbombázók elhúztak felettünk, mert a rádiók és televíziók a bombázások célkeresztjében voltak. Nem volt mindegy ilyen körülmények között nyugodtan ülni a stúdióban és beszélni, mint azelőtt, mintha mi sem történt volna. Tudtuk, hogy stratégiai szempontból nem tartozunk a legfontosabb hírközlő állomások közé, azt viszont nem, hogy a vadászrepülősök tudják-e ugyanezt. A másik emlékem, ami mély nyomot hagyott bennem, a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak lerombolásához kötődik. Emlékszünk mindannyian, hogy az a szörnyűség 2001. szeptember 11-én történt, azon a napon, amikor a Panda Rádió adáskezdésének 4. évfordulóját ünnepelte. Az adás ment, mi meg ünnepeltünk egy kicsit az akkor még a garázsépületből átalakított szerkesztőségben, és nem is vettük észre, hogy mi történik a világ másik felén. Gyorsan összekaptuk magunkat, félretettük a tortát, az üdítőt és a sört és percek múlva már mondtuk is a legfrissebb, igencsak rémisztő híreket.

A kis kitérő után lássuk, milyen programmal ünnepli a rádió 20. születésnapját! Az ünnepi műsorról Kiss Zenóbia, a Panda Rádió marketing menedzsere tájékoztatott bennünket.

- Noha a születésnapunk majd csak három hét múlva lesz, akárcsak az előző kerek évfordulókon, most is előrébb hoztuk az ünnepet, hogy minél többen el tudjanak jönni a rendezvényünkre. Az augusztus 25-i jubileumi műsor délután 5 órakor kezdődik a városi strandon. A színpadon elsőként a horgosi néptáncosok lépnek fel, 18 órától pedig Magyarkanizsa kedvenc együttese, a Tika and the Band koncertezik. Őket az ugyancsak magyarkanizsai és nagyon kedvelt Csaba-duó, majd pedig Dér Zsolt csantavéri hegedűművész követi. Az addigra már remélhetőleg nagyszerű hangulatot a šidi fúvósok igyekeznek fokozni, 22 órától pedig a fiatalok egyik kedvenc együttese, a magyarországi Dirty Slippers játszik majd. Éjfélkor egy tűzijáték is a programban szerepel. Nem kis örömünkre, utólag kiderült, hogy meghívásunknak eleget tudott tenni egy chilei etno táncsoport is, amely pezsgő ritmusú dél-amerikai dallamokkal és táncokkal kápráztatja majd el a közönséget.

A Panda Rádió mindenkit nagy-nagy szeretettel vár a jubileumi eseményre, legyen az helybeli, vidéki vagy akár magyarországi rádióhallgató!

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hét Nap (szeptember 21.): Klímacsaták - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 17:02 ]
II. Erzsébet brit királynő temetését szinte az egész világon közvetítik, a szakértők összesen négymilliárd nézőre számítanak. A néhai brit uralkodó szeptember 19-ei temetése nemcsak a nemzeti gyászról szól, de hatalmas tévés esemény is lesz, amelyet az egész világon lehet látni. A brit közmédia, vagyis a BBC...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 11:47 ]
Tematikus műsorkínálattal tiszteleg a 125 éve született székelyföldi magyar író, Tamási Áron életműve előtt a közmédia több csatornája. Fő műve, az Ábel-trilógia – Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában - részeit a Duna és az M5 is vetíti, a Kossuth Rádió novelláival és különleges harangszóval...
2022. SZEPTEMBER 18.
[ 12:19 ]
89 éves korában Budapesten meghalt Bada István újságíró, szerkesztő, kultúraszervező. A fáradhatatlan szervező. Az általános iskolát szülőfalujában, Bácskossuthfalván végezte, a középfokú zeneiskolát Szabadkán, a tanárképző főiskola magyar-szerbhorvát szakát pedig Újvidéken. A hatvanas-hetvenes években a Jó...
2022. SZEPTEMBER 15.
[ 23:09 ]
Beolvasás folyamatban