Média
Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban

Horvátországban több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és médiumok ellen - derült ki szerdán az Újságírás a bíróság előtt elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, amelyen többségében újságírók vettek részt.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) több mint 90 címre küldött ki kérdőívet, és 18 helyről kapott választ, amelyből kiderült, hogy 1163 peres eljárás folyik újságírók és lapkiadók ellen.
A legtöbb per a Hanza Media, a Jutarnji List című liberális napilap kiadója és a Styria, a legolvasottabb napilap, a Vecernji List kiadója ellen indult, őket követi a Slobodna Dalmacija regionális napilap, az Index internetes hírportál, a Nacional hetilap, a Telegram internetes újság, az RTL kereskedelmi tévécsatorna, néhány kisebb regionális napilap, a Hina horvát hírügynökség és a HND.
A résztvevők kiemelték, hogy az újságírók elleni peres eljárások kezdeményezésében a horvát közszolgálati televízió (HRT) is élen jár.
Hrvoje Zovko, a HND elnöke elmondta: a HRT 33 újságíró, köztük saját alkalmazottai ellen indított pert, összesen 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve, mert az újságírók kritikusan írtak vagy nyilatkoztak róla. Az elnök felszólította a HRT-t, hogy feltételek nélkül vonja vissza az újságírók elleni feljelentéseket.
Slavica Lukić, a HND alelnöke aggasztónak nevezte, hogy büntetőjogi eljárás folyik 11 újságíró ellen. Már önmagában az a tény ad okot aggodalomra, hogy szakmai munkával szemben bűncselekmény vádja merülhet fel. "Ha olyan újságíró vagy, akit egy bíró (magánszemélyként) beperelt, nehezen fogod megnyerni a pert" - húzta alá. Mint mondta, ilyen ügyekben a kiszabott bírság általában még magasabb.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legtöbb per a független és oknyomozó újságírás ellen irányul.
Ilko Cimić, az Index.hr újságírója szerint a horvát társadalom legnagyobb problémája az igazságszolgáltatás, amelyet Horvátország legrosszabbul működő intézményének nevezett.
Dražen Klarić, a Večernji List főszerkesztője úgy vélte, a sérelemdíj üzletté vált, amellyel számos politikus és sportoló szívesen él.
Domagoj Zovak, a News Bar című szatirikus műsor szerkesztője elmondta, hogy azért vesztettek el első fokon egy pert, mert a bíró egyáltalán nem értette, hogy mi az a szatíra.
Ranko Marijan, a legfelsőbb bíróság bírója hangsúlyozta, hogy a pereket nem a bíróságok indítják. Egyúttal leszögezte, hogy a bíróságoknak szükségük van a független médiára, a médiának pedig a független bíróságra. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jó Pajtás (2019. április 18.):  Jó színjátszónak lenni - illusztráció
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:54 ]
Bár már a locsolkodók körében Vajdaságban egyre kevésbé népszerű a festett tojás, vannak, akik még ápolják a hagyományokat, és fejlesztik magukat a tojásfestés terén annak érdekében, hogy minél szebb és autentikusabb művek kerüljenek ki a kezeik közül. A moholi Boja Patyi Sarolta írott tojásai 2018-ban Míves Termék...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 11:48 ]
A Szerbiai Rádió és Televízió közölte: nem igaz az, amit az N1 állít, vagyis hogy április 13-án, szombaton nézettebb volt, mint a közszolgálati média és az országos televíziók. „A nem teljes és szenzációhajhász címekkel közölt tartalmakkal megtévesztik a nézőket és manipulálnak az adatokkal”, áll az RTS...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 12:12 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 16. számunk tartalmából kiemeljük: * A kiapadhatatlan kincsesbánya. TÓTH Tibor heti jegyzete * Orbán Viktor Szabadkán. Szerbia hamarabb lesz tagja az EU-nak, mint azt ma sokan gondolnák — jelentette ki...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 11:14 ]
Beolvasás folyamatban