Média
A NIN után most a Danas címoldala borzolja a kedélyeket

A Danas című szerbiai országos nap mai száma első oldalán Predrag Koraksić Corax karikatúrájával jelent meg, amiben nincs semmi különös, hiszen a kiváló karikaturista rendszeresen együttműködik a lappal. Csakhogy a mai karikatúra erősen utal a NIN hetilap napokban beharangozott címoldalán látott fotóra (Vučić elnökre szegeződő fegyver), s mint közismert a lap végül a kifogásolt fotó nélkül, fehér címoldallal jelent meg.

A karikatúrára szinte azonnal reagált Twitter bejegyzésében a szerb elnök is, aki azt írta “Csak ti végezzétek a munkátokat! Én december 18-án megnyitom az Obrenovac és Surčin közötti autópályát! Éljen Szerbia!”, írta Vučić.

A karikatúrára azonban más tisztségviselők is felháborodottan reagáltak. “A Danas címoldala, amelyen ismételten megölik Vučićot, már nem elítélésre, hanem kezelésre, gyógyításra szoruló eset. A NIN után a Danas is megismételte, megölni Vučićot az egyetlen olyan megoldás, amit a Szövetség Szerbiáért (SZS) fel tud kínálni, s csak ezt az álmot tudják álmodni”, írta Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter.

A karikatúra egyébként a GIM fenyegeti a Danast című írás mellett jelent meg, amelyben azt írják, hogy az állami fegyvervásárlással kapcsolatba hozott magáncég ügyvédei feljelentéssel fenyegetőznek, amennyiben a lap tovább folytatja a céggel kapcsolatos információk megjelentetését, amelyek – a vállalat szerint – üzleti titoknak minősülnek.

Dragoljub Petrović, a Danas főszerkesztője szerint mindez a szerkesztőségre való nyomásgyakorlás, hogy a továbbiakban ne foglalkozzanak a valjevói Krušik körül kialakult botránnyal, amelyben a fegyvervásárlással és –eladással a belügyminiszter apját is kapcsolatba hozták.

A karikatúra kapcsán a főszerkesztő azt mondta, voltaképpen ugyanaz történt, amit Corax lerajzolt, nevezetesen, hogy “Vučić elnök kitartóan alakítja az áldozatot minden esetben és kész akár önként is eljátszani a célpont szerepét, amikor csak alkalma adódik erre”. “Így azután az elnök és a slepje élőben is bemutatja azt, amit Corax lerajzolt, mi pedig a címoldalon hoztuk le. Corax karikatúrája realitássá vált”, mondta Petrović, hozzátéve, manapság a karikatúrák miatt csak az Iszlám Állam és a Szerb Haladó Párt fenyegetőzik. (Beta, 021, N1, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Indul a Heti Fortepan - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 16:05 ]
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 15:46 ]
Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek,...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * VILÁGKÉP: Nobel-békedíj Belgrádnak? * Digitális jegybankpénzt „nyomnának”. TÓTH Péter jegyzete * KÉPMÁS: Egyházi hírek * Szerényen ünnepelt Zenta....
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 12:51 ]
Beolvasás folyamatban