Média
Népi gyógyászatról a Hajnaliban: Egészségesen ébredni

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora március végi, április elejei adásfolyamát aktuális témának, a népi gyógyászatnak szenteli. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra népzenei gyűjtéssorozatból válogat.

Az egészségünk számára vészterhes időszakban a Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című heti műsorában március 30-ától a népi gyógyításról hallhatnak érdekes részleteket a hallgatók.

A gyógyítás a régi közösségek számára is alapvetően fontos és értékes tevékenység volt, hiszen a betegség a közösséget is sújtotta, ha annak egy tagja kiesett a munkából. A népi gyógyításban keveredtek a hiedelmek és a tudáselemek; nehéz volt elválasztani a babonákat a tényszerű és hasznos ismeretanyagtól.

A gyógyító személyeket koronként és vidékenként más-más elnevezéssel illették. Ilyen volt a tudó (vagy tudós, tudákos ember), bűbájos, javós- (vagy javas-), urusember vagy -asszony, de a kuruzsló, kuruzs vagy kuruttyolók kifejezést is használták régen a gyógyító kenő- vagy füvesasszonyokra, bábákra, csontrakókra, akik a beteg embereken segítettek.

Eleink még évszázadokkal a honfoglalás után is erősen hittek az embercsont, különösen a koponya mágikus gyógyító erejében.

A gyógyítás egyik eszköze volt a betegségeltávolító rontóbábu készítés is, miszerint: „hasonló a hasonlóval” gyógyítható. A jobbító cselekvés lényege, hogy el kell távolítani a betegséget, vagyis az érintés után el kell dobni azt a tárgyat, amire ráragadt, vagyis jelképes eltávolításról van szó. Megszabadulni a rossztól, hasonlóan az úgynevezett „víznek adáshoz”, ahol például a szemen lévő árpát dobták a kútba.

A kereszténység felvételével egyúttal a pogány hagyományok szálait is elvágták, gyengítették, jóllehet azok napjainkig megmaradtak. A középkorban így egyre inkább a szerzetesek foglalkoztak a gyógyítással, a betegek ápolásával. A búcsújáróhelyeket nemcsak a zarándokok, hanem a gyógyulásban reménykedők is látogatták. A legtöbb mellett, így Csatkán, vagy Vasváron, volt valamilyen „szent kút” vagy gyógyforrás, amelyből ittak, vagy medencéjében fájós testrészüket mosták meg az emberek.

A 18. században élték virágukat az úgynevezett olejkárok. Századokon át Európa minden országát bejárták az Atlanti-óceántól az Urál-hegységig. Ők főként szlovák származású, Turóc megyei vándor gyógyfüvesek voltak, akiknek a száma 1780-as évekre állítólag elérte a háromezret. A hátukra vett kis szekrénykékkel gyalog járták be a falvakat és városokat, ahol beteget, embert és állatot is gyógyítottak.

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza

Társszerkesztő: Kardos-Biri Elvira

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Dr. Csermák Zoltán
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bácsország 2019/4. - illusztráció
2020. ÁPRILIS 8.
[ 12:26 ]
Hét Nap (április 8.): Karanténkonyha - illusztráció
2020. ÁPRILIS 7.
[ 11:08 ]
Az Aracs tartalomjegyzéke - illusztráció
2020. ÁPRILIS 6.
[ 20:48 ]
Huszonhárom év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bazini székhelyű különleges bíróság M. Miroslavot, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője két évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további emberölés miatt hétfőn. Az ítélet...
2020. ÁPRILIS 6.
[ 16:50 ]
Az Vajdasági Rádió-Televízió (RTV) megkezdte az Én iskolám (Moja škola) elnevezésű, a Szerbiai Rádió-Televízió (RTS) által készített online iskolai órák kisebbségi nyelveken – magyar, román, szlovák és ruszin – feliratozott változatának sugárzását. Az első három előadás külön, Nastava titlovana na manjinske...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 17:04 ]
A szerb kormány Aleksandar Vučić elnök kérésére visszavonja azt a rendeletet, amelyet korábban hoztak meg, s amely a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot idején történő tájékoztatásra vonatkozik, jelentette be Ana Brnabić kormányfő. Brnabić elmondta, Szerbia mindent megtett, hogy polgárai pontosan és időben...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 9:28 ]
Beolvasás folyamatban