Média
Családi Kör (2020. július 30.): A munkahely és a jövőkép elvesztése szorongást okoz

A munkahely elvesztése – nemcsak ebben a rendkívüli időszakban, hanem egyébként is – az ember mindennapi életet, azaz a fennmaradás anyagi alapjait biztosító részét csökkenti vagy szünteti meg. Ugyanis, ha nincs anyagi forrás a mindennapi élethez, akkor a fennmaradás, a létezés, az egzisztencia válik kérdésessé. Ilyenkor megjelennek az egzisztenciális félelmek. Sági Zoltán neuropszichiáter szakorvossal Tóth Imre beszélgetett.

„Menni fog!”

Az online oktatás sikerességéről nincsenek adataink, erről csak úgy szerezhetünk tudomást, ha megfelelő módon mérjük, értékeljük a tanulóink haladását. Ilyen mérések nem történtek, így a sikeresség inkább szubjektív elégedettséget jelenthet, amire viszont a pedagógusoknak megvan minden okuk és joguk – véli Berze Gizella tanító, fejlesztő szakpedagógus – Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

Az Index gyors halála és a Magyar Szó zombi-élete

Miért nem nyúljátok le az újságot? – tette fel a mellbevágó kérdést bő tíz évvel ezelőtt az egyik budapesti médium vezetője, amikor frissen kinevezett Magyar Szó-főszerkesztőként sorra látogattam az országos sajtóorgánumokat bemutatkozás és kapcsolatépítés céljából – Pressburger Csaba jegyzete.

Egy szigettel kevesebb

Az ország legolvasottabb és legnépszerűbb portáljánál kirúgták a főszerkesztőt, másnap pedig több mint nyolcvan ember, szinte az összes munkatárs felmondott – mivel Magyarország fővárosában történt az eset, akár egy vállrándítással és egy mondattal el is lehetne intézni az egészet, viszont sokkal több van ebben a történetben annál, hogy így tegyünk – Tőke János vezércikke.

Milica és az élet orma

Az elmúlt évtizedekben a szerbiai nők legnagyobb része sajnos vagy szerencsére elsajátította azt a tudományt, hogy minden pillanatban használja mindkét kezét. Ugyanakkor mindkét lábát, kezének és lábának mindegyik ujját, sőt agyának mindkét féltekéjét is... Azt is megtanulták, hogyan lehetnek egy időben a lakás két helyiségében, hogy egyszerre dühöngjenek és nevessenek. Milica Brkić közgazdásszal Branislava Opranović beszélgetett.

Művészi, lelki felüdülés

A hideg téli napokon három ember arra az elhatározásra jutott, hogy alkotótábort kell szervezniük Zentán gyerekeknek, művészeknek és az egész városnak. A program bővült, tökéletesedett, szerepelt benne jurtaállítás, kiállítás, tűzshow, esti zenélés, dobolás, hajókázás. Kialakultak a választható hagyományos kézműves szekciók: fafaragás, nemezelés, agyagozás – Szalai Teodóra riportja.

Próbajogosítvány – hol (nem) fogadják el?

Mivel a Szerbiában kiadott próbajogosítvány egy ideiglenes dokumentum, Magyarországon ilyen okmánnyal rendelkező személy nem ülhet a volán mögött, ugyanis a kormányrendelet kimondja, hogy az ideiglenes jelleggel vagy a járművezetés tanulására kiadott okmányt Magyarországon nem fogadják el. De mi a helyzet a többi, Szerbiával szomszédos országban?

Indexre téve

Nyomtatott lapban búcsúztatni egy online médiumot szokatlan. Mintha egy kicsit felborulna a világ rendje, hiszen inkább a print az, ami lassan, fokozatosan ugyan, de kihal, elvégre nem igazán állja a versenyt a világhálóval. Megborult a világ rendje. Mással nem igazán magyarázható, hogy két nap alatt szűnik meg Magyarország legolvasottabb portálja, az Index.

JEGYZET: Egy sikeredző sirámai – Both Mihály jegyzete

OKTATÁS: Iratkozási helyzetkép – Beretka Ferenc cikke

HINTASZÉK: Bejelentették a svájci összehangolási képlet módosítását – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről

JEGYZET: Kis pénz, nagy pénz – Nagy Nándor jegyzete

(KOR)HATÁROK NÉLKÜL: Művészet/Alkotás - Fiatalok és idősebbek véleménye egyazon fogalmakról

KÖZÉLET: Nézzük állatmese-szemüvegen át a mindennapi valóságunkat! – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: A megfizethetetlenek – Both Mihály kommentárja

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: „Messze valahol elkésett zápor lohol…” – Szabó Palócz Attila írása

Rövid távú időjárás-előrejelzés

Vendégségben Zentán, Temerinben, Adán, Óbecsén, Verbászon és Padén

A HÓNAP KÖNYVE: A fordított Ikarosz – Barlog Károly recenziója

IRODALOM – Gerőcs Péter: Werkfilm (Regényrészlet)

KÉPHISTÓRIÁK: Az elszabadult mémvilág nyomában

BUKSI – Sajtótörténeti feljegyzések

HOROGRA AKADVA: Gyógypuszi – Huzsvár József cikke

SPORT: Szünet és közönség nélkül – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Csípéshatározó

AZ ORVOS VÁLASZOL: Négy évvel a tünetek megjelenése előtt jelezte a rákot egy vérteszt

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Tévézzünk kevesebbet egészségünk érdekében!

KERT: A szépséges sudárzsálya

ÖTLETSAROK: Süssünk csendéletet reggelire

KONYHA: Házi fagylaltok

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Indul a Heti Fortepan - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 16:05 ]
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 15:46 ]
Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek,...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * VILÁGKÉP: Nobel-békedíj Belgrádnak? * Digitális jegybankpénzt „nyomnának”. TÓTH Péter jegyzete * KÉPMÁS: Egyházi hírek * Szerényen ünnepelt Zenta....
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 12:51 ]
Beolvasás folyamatban