Média
Családi Kör (2020. augusztus 6.): Miért a szerbiai gazda tankol a legdrágábban?
Betűméret:             

Emlékeznek még arra, amikor 2007-ben az észak-bácskai földművesek elállták az utakat, hogy hektáronként 10 ezer dinárt fizessenek nekik az aszálykárok enyhítése végett? Az őszi vetés idején kimentek a közutakra… Emlékeznek még a bánáti traktorok százainak felvonulására 2009-ből, amikor közvetlenül a gabona betakarítása után 17,5 dináros búzaárat követeltek az akkori miniszterelnöktől? S ismét csak a bánátiakra, amikor 2010 júliusában az ellen lázadtak aratás közben, hogy nem ismertek a felvásárlás követelményei? – Slađana Gluščević, az Agrosmart oldal szerkesztőjének írása.

Szent Rókus tiszteletére
Folyamatosan korlátozták a polgárok számát, akik részt vehettek nyílt téren vagy a zárt helyen szervezett összejöveteleken. Így pillanatnyilag a szabadkai 204 négyzetméteres Munkás Jézus- templomban egy szentmisén 51 hívő lehet jelen. De még ez is jobb, mint a rendkívüli állapot idején, amikor a nyilvános misézést tiltották, és a papok a szentmisét zárt ajtók mögött tartották – Vígi Zsoldos Zsaklina riportja.

Szeptemberre várva
Igaz, hogy még bő három hét választ el bennünket szeptember elsejétől, a hivatalos tanévkezdés napjától, a múlt héten mégis a közérdeklődés középpontjába került az iskolába indulás várható mikéntje; nemcsak a minden jel szerint távozó miniszter által szolgáltatott változatos információk miatt, hanem az érintettek szervezett vagy spontán reakciói okán is. A járványhelyzet kapcsán jelenleg Szerbiában az egyik fő gond az az országos bizalomvesztés, amely e veszélyes állapot felelőtlen kezelése és kommunikálása miatt alakult ki – Beretka Ferenc oktatással kapcsolatos írása.

A félelem bére
Már most arról szólnak az előrejelzések, hogy a közeljövőben milyen megszorítások várhatók. A nyugdíjakat is érinteni fogják a rendelkezések. Vagyis más formában visszaveszik kamatostól azt, amit kiutaltak, amit majd a gyermekink is fizetni fognak, miként mi is fizettük vagy fizetjük elődjeink hibáit – Bence Erika jegyzete.

A tanulságok
Az egyik igazán lényeges tanulság, hogy a hazugságok, a cenzúra és a propaganda mind jelentős mértékben hozzájárultak a fertőzés továbbterjedéséhez. Azt hitték például, hogy egy másik nemzet ügynökei megmérgezték az ivóvizünket, vagy hogy mérgezett gyógyszert adnak a lakosságnak. Nagyon fontos a másik tanulság: a tudomány figyelmen kívül hagyása – Kókai Péter vezércikke.

Folytatódhat a szenttamási tájház felújítása
Akár már napokon belül folytatódhat annak a szenttamási tájháznak a felújítása, melyhez a Prosperitati Alapítvány még 2016-ban valamivel több mint egymillió dinárral járult hozzá. Lapunk június 18-ai számában írtunk arról, hogy a szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület és a Gion Nándor Kulturális Központ egy régi ingatlant vásárolt, ahol tájházat alakítanak ki, viszont a 2016-ban megkezdett beruházás különböző okok miatt máig nem fejeződött be – Tóth Imre riportja.

Amikor az eladó húzza a rövidebbet…
Hogyan jutottunk el odáig Szerbiában, hogy egy olyan autó eladása, amelyet korábban már regisztráltak az országban, igazából nagyobb kockázatot jelent az eladónak, mint a vevőnek? Milyen jogai vannak az előző tulajnak, ha az új tulajdonos elmulasztja a saját nevére íratni a járművet, s mit tegyen ilyen esetben az eladó?

JEGYZET: Nekünk kívül tágasabb – Both Mihály írása

KÖZÉLET: A szabály az szabály (?) – Balla Lajos jegyzete

HINTASZÉK: A világjárvány és a nyugdíjak – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről

JEGYZET: Büszkék lehetünk? – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A viták máris megkezdődtek – Dr. Harmath Károly atya írása

(KOR)HATÁROK NÉLKÜL: Tájékoztatás/Hír – Fiatalok és idősebbek véleménye egyazon fogalmakról

KÖZÉLET: A felsőhegyi kultúrház életre kelt – Szalai Teodóra írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: Az új alelnök megválasztása – Szabó Palócz Attila írása

Vendégségben Óbecsén és Szabadkán

ASZTALIZENE: Kelemen Évának hívták – Radics Viktória jegyzete

IRODALOM – Lencsés Károly versei

KÉPHISTÓRIÁK: A szeretet és az erszény

HOROGRA AKADVA: Kétszer ugyanabba a folyóba – Huzsvár József cikke

SPORT: Daliák, sírásók, betyárok – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Szalmonellafertőzés gyermekkorban

AZ ORVOS VÁLASZOL: A férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej- és nyaki rák

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A légszennyezés miatt korábban halunk meg

KERT: Munkálatok kánikulában

ÖTLETSAROK: Betonra fel!

KONYHA: Finom paradicsomos ételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Mina Delić fotója látható

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Warner Bros, Discovery (WBD) bejelentette, hogy május 21-én több európai országban elindítja továbbfejlesztett tartalomsugárzó szolgáltatását, a Maxot. Az új streamingszolgáltató egyesíti a HBO Max kinálatát, és a Discovery ismeretterjesztő műsorait az Eurosport prémiumszolgáltatásával, hogy az egész család...
2024. MÁRCIUS 22.
[ 16:37 ]
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kérte az ügyészséget és a rendőrséget, hogy sürgősen indítsanak eljárást azok ellen a személyek ellen, akik nyíltan gyilkossággal fenyegetik Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt, az NDNV programigazgatóját. Ma reggel fenyegető üzenet jelent meg annak az épületnek a...
2024. MÁRCIUS 21.
[ 14:59 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amely ezúttal is több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó újságírókat, szerkesztőket, illetve szerkesztőségeket. Az Év Pályakezdő Újságírója díjjal idén Szarapka Szabolcsot, a Pannon RTV operatőrét tünteti...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:25 ]
Beolvasás folyamatban