Média
Családi Kör (2020. szeptember 10.): Vajdaságiak ezrei nem tudnak hazamenni

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban Magyarország több ízben módosított az országba történő belépés szabályain. Legutóbb augusztus utolsó napjaiban jelentették be, hogy az ország szeptember elsejétől lezárja határait, ám ez a rendelkezés elsősorban a nyugat-európai országok állampolgárait érinti, s más szabályok vonatkoznak a szomszédos államokban élőkre, ahogy például a csehekre, szlovákokra és a lengyelekre is. A Magyarországról Vajdaságba utazni szándékozók életét a július közepén bevezetett korlátozások keserítették meg, s az új szabályozással is a harminc kilométeres határsávban élők helyzete változott – Tóth Imre riportja.

Fehér folt

Olvasom a minap: Magyarország a gyerekek készségei alapján a 13., a gyerekek mentális egészsége alapján a 15., a fizikai egészségük szerint a 21. helyen szerepel az UNICEF éves felmérésében. A térségből Magyarországot csak Szlovénia és Horvátország előzte meg. Keresem Szerbiát az MTI-s hírben, de nem lelem. Megkeresem az eredeti, angol nyelvű dokumentumot, de még csak említést sem tesznek rólunk – Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

„Te leszel a ló, és a ló vagy te”

„Érzed, ahogy mozog a ló alattad, hallod, ahogy kopognak a patái a talajon. Érzed a ritmusát, ahogy a farkával csapkodja a legyeket. Hallod, hogy rágcsálja a zablát, ahogy csikorog a nyereg alattad. Érzed a lónak és a bőrének az illatát, a finom nyári szellőt, ahogy simogatja az arcod. Elképzeled, hogy a gerinced összenő a ló gerincével, és eggyé válsz vele” – Mina Delić képes riportja.

A hazai turisták éltették Palicsot

A palicsi Villa Larusban a korábbi években hét közben a különféle konferenciákra idelátogatók, hétvégenként a lakodalmak vendégei, a nyári hónapokban pedig az átutazó vendégmunkások szálltak meg. A koronavírus-járvány miatt az idén mindez teljesen elmaradt, viszont a nyári turistaidény során nagyszámú hazai vendég töltötte itt a szabadságát – Tóth Imre beszélgetett Ladócki Csabával, a szálláshely tulajdonosával.

„Mađari, turisti, može!”

Nyaralni muszáj! – ez az a mondat, amelyet teljes konszenzus övez a családunkban, márpedig kevés ilyen mondat van ott, ahol öt önfejű ember kívánságai és igényei találkoznak, avagy inkább ütköznek. A „nyaralás” fogalma ráadásul nálunk rendkívül szűk keretek között értelmezendő: konkrétan azt jelenti, hogy elutazni az Adriai-tengerre – sem többet, sem kevesebbet. No de nyaralni pandémia idején is muszáj? – Pressburger Csaba jegyzete.

A „kapós” Árpád-házi lányok

Az Árpád-ház szerbiai leszármazottjára abban a kutatásban találtak rá, melyben a magyar királyi család genetikai jellegzetességeiből kiindulva szerették volna a dinasztia történetét természettudományos módszerekkel felrajzolni, vagy éppen újraírni. A friss kutatási eredmények szerint az Árpád-házi dinasztia a mai Afganisztán területén alakult ki valamikor 4500 évvel ezelőtt. Káich Katalin professzor emeritust, kutatót ez a hír felvillanyozta, de egyáltalán nem lepte meg. Szerinte egész Európa tele lehet Árpád- házi leszármazottakkal. Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett a nyugalmazott egyetemi tanárral.

Mekkora nyugdíjemelésre számíthatunk újévtől?

Függetlenül attól, hogy növelni kell-e a nyugdíjakat 2021-ben, vagy sem, ez a következő hónapokban a kormány és a lakosság aktuális témája lesz, főleg azután, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) missziójának képviselői azt ajánlották Szerbiának, hogy korlátozza a következő évben a nyugdíjak és a fizetések növelését – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről.

Az alkohol és a nagyszülő ölelése

A két évvel ezelőtti hivatalos adatok szerint 2018-ban az alkoholt fogyasztott sofőrök miatt hetvenhárom személy vesztette életét, és több mint kétezren szenvedtek könnyebb vagy súlyosabb sérülést. Bizonyára mindenki találkozott már olyan személlyel, aki megpróbálta elhitetni vele, hogy ő bizony jobban vezet, ha iszik valamennyi alkoholt.

JEGYZET: Trivan füstadója – Both Mihály írása

KÖZÉLET: A valamikori bezzegállam bezzegelméke – Balla Lajos jegyzete

OKTATÁS: Álarcos iskola – Beretka Ferenc írása

KÖZÉLET: Nem tudja a bal kéz, mit ír alá a jobb...

JEGYZET: Büszke büszkeség – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A bibliai irodalomból tallóztuk… – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A 38 percig tartó háború – Wilhelm József írása

MA IS IDŐSZERŰ: Miért hazudnak a politikusok?

Vendégségben Magyarkanizsán és Bezdánban

MÚLTUNKRÓL: Rejtegették-e Damjanich tábornok koporsóját a kisoroszi Csernovics-kriptában? – Csányi Mihály írása

IRODALOM – Jóna Dávid versei

KÉPHISTÓRIÁK: Padlót fogott a statisztikám

HOROGRA AKADVA: A Micimackót már ne! – Huzsvár József cikke

SPORT: A vonalbíró nyaki ütőere – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Szobatisztaságra nevelés

AZ ORVOS VÁLASZOL: Méhméreggel a mellrák ellen

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A vegetáriánusok menthetik meg a világot!

KERT: Kertünk díszei nem csak a virágok lehetnek

ÖTLETSAROK: Díszítsünk az ősszel!

KONYHA: Hal a tányéron

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Mina Delić fotója látható

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Indul a Heti Fortepan - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 16:05 ]
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 15:46 ]
Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek,...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * VILÁGKÉP: Nobel-békedíj Belgrádnak? * Digitális jegybankpénzt „nyomnának”. TÓTH Péter jegyzete * KÉPMÁS: Egyházi hírek * Szerényen ünnepelt Zenta....
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 12:51 ]
Beolvasás folyamatban