Média
Családi Kör (2020. szeptember 17.): Kétszázezer kiskert kiaknázatlan kincse

Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek, ahol tapasztalatcsere mellett összegezik az eddig elért eredményeket. Ennek kapcsán látogattunk el Bödő Kálmánhoz, Miskolci Gézához és Holló Lillához, kinek a hobbikertje gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát – Milorad Mitrović riportja.

Eredetünk nyomában

Az ember természete kíváncsi, előszeretettel kutatja a jövőjét, de a múltját is, főleg, ha válaszokat akar kapni arra a kérdésre, ki ő, honnan származik. Kiváltképpen, ha eredetét illetően vannak fehér foltok, nem letisztázott, hogy a távoli ősei honnan származnak, mely közeli vagy éppen távoli régiókban élnek biológiai értelemben vett rokonai. Németh Endre matematikus, szoftverfejlesztő, akinek kutatási területe a magyarság eredete, több mint tíz éve foglalkozik filogenetikai és populációgenetikai adatok értékelésével, modellezésével. Nem mellesleg vajdasági gyökerei is vannak, és azt állítja, az a sokszínű környezet, ahonnan édesapja származik, befolyásolta őt abban, hogy éppen a magyarság eredetét kutassa – Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

Október elseje az idősek nemzetközi világnapja

A szakemberek szerint a népesség elöregedése az egyik legnagyobb társadalmi átalakulás. Egyre több idős ember lesz. Manapság a népesség elöregedése az emberiség legnagyobb sikere, de egyúttal a közegészségügyi kihívások egyike is, mert a korosak nagyobb kockázatot jelentenek, gyakran több egészségügyi problémával küzdenek egyszerre -- Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről.

Bánáti autópálya hatszázmillió euróért

Újabb információk láttak napvilágot a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópályával kapcsolatosan. A szerb sajtó által közölt hírek szerint az autópálya mintegy száztíz kilométer hosszú lesz, s jelentősen hozzájárul majd Vajdaság keleti részének a fejlődéséhez, emellett Pancsova is sokkal gyorsabban megközelíthetővé válik – erről olvashatnak bővebben a Gurulunk rovatunkban.

Külsőleg és belsőleg

A külvilág felé (tehát „külsőleg) Belgrádban továbbra is azt kommunikálják, hogy „déli tartományukkal” a gazdasági együttműködésről, infrastrukturális beruházásokról tárgyaltak, de az amerikaiakkal állapodtak meg, mivel Koszovó a nemzetközi jog szerint nem is lehet tárgyalófél. Ezzel szemben Donald Trump és csapata „Szerbia és Koszovó”, illetve a „két fél” vagy a „két ország” megfogalmazást használja. Az is kiderült, hogy az aláírt dokumentumban nem szerepel apró csillag a Koszovó elnevezés mellett, tehát elmaradt az eddig használt lábjegyzet – Németh János kommentárja az Aranykor rovatban.

A megoldás

Korrupció. Annyira közismert és elterjedt fogalom, hogy már felesleges is magyarázni a jelentését. Egyébként érdekes, hogy nemzetközi kutatások sokasága mutatta ki és bizonyítja, hogy ez, illetve az ez ellen való küzdelem képezi az egyik leggyakrabban elhangzó választási ígéretet. Vagyis évtizedek (századok?) óta a világ szinte minden országában, szinte minden egyes választási kampány során szinte minden egyes párt megígéri, hogy ha hatalomra kerül, akkor bizony hadat üzen a korrupciónak, és felszámolja azt. Már csak az ígéretek gyakoriságából lehet következtetni arra, mekkora sikerrel…– Kókai Péter vezércikke.

Mentsük meg a Bagolyvárat!

A Bagolyvár – ami sokak szerint Palics egyik legszebb épülete – a kiváló sportoló, az 1880-as palicsi olimpia alapítója, Vermes Lajos sportkomplexumának keretében épült azzal a céllal, hogy itt szállásolják el a vetélkedőre érkező sportolókat. A svájci stílusú villa bőséges faanyag és a Zsolnay porcelángyár cserepeinek felhasználásával épült 1892-ben. A Bagolyvár közvetlen környezetében valamikor aszfalt kerékpárút, lelátók, edzőpavilonok, nyári színpad és egy kávézó helyezkedett el, ma pedig Vermes Lajos szobra áll az épület mellett. A gazdátlan, egyre inkább lepusztuló Bagolyvár megmentésére az elmúlt évtizedekben több kezdeményezés is született, melyek zöme a palicsi Török István festőhöz és művésztársaihoz köthető. Idén, nyár végén Török újabb segélykiáltást intézett a nyilvánossághoz – Tóth Imre beszélgetett vele.

A LÉLEK EREJÉVEL: Az apostolutód választása napjainkban – Dr. Harmath Károly atya írása

ASZTALIZENE: Diákszabadság – Radics Viktória jegyzete

JEGYZET: Az újságíró élet is számít (?) – Both Mihály írása

OKTATÁS: Konszenzussal és szeretettel – Beretka Ferenc gondolatai a védelmi intézkedésekről az iskolákban

KÖZÉLET: Valamikor miénk (is) volt Jancsika doki! – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: Sör hab nélkül – Nagy Nándor jegyzete

KÜLFÖLD: Egy korty novicsok

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Manipuláció az ókori „pokol kapujában” – Wilhelm József írása

MA IS IDŐSZERŰ: Miért hazudnak a politikusok?

Vendégségben Doroszlón, Szenttamáson, Szabadkán, Kishegyesen, Temerinben és Újvidéken

IRODALOM – Kalász István: A vállalkozó fia

KÉPHISTÓRIÁK: Három ország egy sorban

HOROGRA AKADVA: Másmilyen nyár – Huzsvár József cikke

SPORT: Közleményháború – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: A Covid–19 nem jár súlyos következményekkel a gyerekekre nézve

AZ ORVOS VÁLASZOL: A nők korán kelő pacsirták, a férfiak éjjeli baglyok

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Hozzuk gyorsan formába a testünket!

KERT: Rövidülnek a nappalok

ÖTLETSAROK: Ha már viselni kell, öltöztessen!

KONYHA: Variációk padlizsános ételekre

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Tóth Imre fotója látható

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Indul a Heti Fortepan - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 16:05 ]
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és diáklapjait népszerűsítették ma Magyarkanizsán a gyerekek körében. A Mézeskalács, a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő legfrissebb tematikus számait mutatta be Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 15:46 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * VILÁGKÉP: Nobel-békedíj Belgrádnak? * Digitális jegybankpénzt „nyomnának”. TÓTH Péter jegyzete * KÉPMÁS: Egyházi hírek * Szerényen ünnepelt Zenta....
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 12:51 ]
A Jó Pajtás legújabb számának címlapján Hegybeli Noémi, a tehetséges doroszlói tekézőlány mosolyog, aki első hellyel tért haza az országos bajnokságról. Az interjúból kiderül, hogyan lehet egyensúlyozni a sport és az iskolai feladatok között. Hadaró Miki tollából megtudjuk, milyen élmény volt visszatérni az...
2020. SZEPTEMBER 9.
[ 14:06 ]
Beolvasás folyamatban