Média
Indul a Heti Fortepan
„Ahol minden pénteken elolvashatnak egy történetet, és letölthetnek 10-20 jó képet”

A Fortepan és a Capa Központ szakmai együttműködésében, Heti Fortepan címmel indul újra a Fortepan képes sorozata. A cikkeket szeptember 18-tól minden péntek délelőtt a hetifortepan.capacenter.hu címen publikálják. A blog anyagai forrásmegjelöléssel szabadon átvehetők lesznek.

A korábban az Index nagyképes felületén futó, mostantól a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában megjelenő cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben. A blog első cikke szeptember 18-án a magyar cipőgyártás fénykorába kalauzolja el olvasóit. Az első válogatások között szerepelnek még Zofia Rydet neves lengyel fotográfus magyarországi képei, egy nagyváradi család utazásai és a ’70-es évek legendás hirdetéseiről ismert reklámfotós, Füles fényképei is helyet kapnak majd.

„Nyár közepén szűnt meg a Fortepan rovat. Több felület felajánlotta, hogy náluk folytassuk a cikksorozatot. Kicsit távolabbról nézve a lehetőségeket, arra gondoltunk, hogy ha már így alakult, csavarjunk még egyet a Fortepan blog karakterén. Mi lenne, ha nem egy konkrét médium lenne a blog otthona, hanem maga a web? Ha eddig szabad felhasználással publikáltuk a fotókat, mi lenne, ha ezentúl a cikkeink is így jelennének meg? A Fortepan történetében ritka fordulattal egy igazi szakmai társat sikerült megnyernünk ennek a nagyon nem szokványos blognak. Így jött létre a Capa Központ támogatásával a Heti Fortepan, ahol minden pénteken elolvashatnak egy történetet, megnézhetnek és letölthetnek 10-20 jó képet, megismerhetnek egy fotóst, benézhetnek egy család nappalijába, segíthetnek nekünk kibogozni a múltat, vagy csak simán böngészhetik a sűrű huszadik század képeit” – emeli ki Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője.

„Hosszú évek óta nagy rokonszenvvel és szakmai érdeklődéssel figyelem a Fortepan nagyszerű tevékenységét, a hozzá kapcsolódó aktív és lelkes közösséget és Tamási Miklós alapító erőfeszítését arra, hogy ezt az egyedülálló közösségi fotóarchívumot bővítse, feldolgozza és valóban szabadon felhasználhatóvá tegye. Nagyon fontos, hogy a Fortepan hozzáférhető digitális otthont teremtett olyan hatalmas fotográfusi teljesítményeknek is, mint amilyenek Klösz György, Urbán Tamás vagy Szalay Zoltán képei. Számomra a Fortepan sok mindenről szól, elsősorban a fotográfiáról, aminek a vonzásában immár több, mint egy évtizede létezem én is. Szól a szabadságról, a közösségről, az elkötelezett szolgálatról, de azt hiszem, mindenekelőtt arról szól, hogy élünk és éltünk egyáltalán” – tette hozzá Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója.

A blogot Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője és Virágvölgyi István, a Capa Központ kurátora szerkesztik. A blog állandó szerzői Kolozsi Ádám, Lukács Zsolt és Zubreczki Dávid lesznek. A Fortepan képei már egy évtizede szabadon felhasználhatók. A Fortepan képes cikkek mostantól Creative Commons licensz alatt lesznek elérhetők, azaz forrásmegjelölés mellett a Heti Fortepan cikkek szabadon átvehetők. Az átvétel feltételeiről és módjáról a blog impresszumában olvashatnak további részleteket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek,...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:56 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * VILÁGKÉP: Nobel-békedíj Belgrádnak? * Digitális jegybankpénzt „nyomnának”. TÓTH Péter jegyzete * KÉPMÁS: Egyházi hírek * Szerényen ünnepelt Zenta....
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 12:51 ]
A Jó Pajtás legújabb számának címlapján Hegybeli Noémi, a tehetséges doroszlói tekézőlány mosolyog, aki első hellyel tért haza az országos bajnokságról. Az interjúból kiderül, hogyan lehet egyensúlyozni a sport és az iskolai feladatok között. Hadaró Miki tollából megtudjuk, milyen élmény volt visszatérni az...
2020. SZEPTEMBER 9.
[ 14:06 ]
Beolvasás folyamatban