Média
László Noémi költő lett az erdélyi Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapok új főszerkesztője

László Noémi kolozsvári költő lett az új főszerkesztője a Kolozsváron megjelenő Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapoknak, miután Zsigmond Emese korábbi főszerkesztő nyugdíjba vonult.

A váltást a volt főszerkesztő jelentette be a közösségi médiában. A lap képszerkesztője is változott, Müller Katalin helyett Bak Sára képzőművész látja el ezt a feladatot. Mind Bak Sára, mind László Noémi már évek óta munkatársai, illetve szerzői a lapnak.

László Noémi az MTI-nek csütörtökön elmondta: a Napsugár az általános iskolás gyerekeket célozza meg, a Szivárvány az óvodásokat és az egészen kisiskolásokat. Mindkét lapnak nagy múltja van, a Napsugár idén lesz 63 éves, a Szivárvány 30 éves.

László Noémi felidézte, hogy a volt főszerkesztő, aki közel három évtizeden át vezette a két lapot, tavaly decemberben kérte meg, hogy vegye át tőle a feladatot. Ő azzal a feltétellel vállalta, hogy szerkesztőként dolgozhasson egy ideig és belülről ismerje meg a szerkesztőség munkáját. A váltás így gyakorlatilag most történik, és a novemberi szám lesz az első, amely az új főszerkesztő vezetésével készül.

Kiemelte, hogy a folytonosságra helyezi hangsúlyt, hogy a Napsugár hagyományőrző, értékközpontú irodalmi gyereklap maradjon, így továbbra is a kortárs erdélyi irodalmat, az erdélyi magyar kultúrát fogja népszerűsíteni. Hozzátette: nyitást is szeretne olyan értelemben, hogy egy kicsit a világirodalom irányába tolják el a prózát és a verset, amely helyet kap a lapban.

Az MTI kérdésére elmondta: a tanítónőkre és az óvónőkre most is támaszkodnak, hiszen a példányszám java része az iskolákon keresztül jut el a gyerekekhez. A Napsugár 9-10 ezer példányszámban, a Szivárvány 15 ezer példányban jelenik meg, így a két lap együtt 25 ezer példányban jut el havonta az olvasókhoz. "Nagymértékben függünk a tanítónők és az óvónők jóindulatától, erre rá is dolgozunk, hiszen sok eseményt, versenyt, tábort szervezünk. A két folyóiratnak élő kapcsolata van a pedagógusokkal és a gyerekekkel is, hiszen olyan rovataink is vannak, ahol a gyerekek kézimunkáit, írásait, leveleit közöljük" - mondta a főszerkesztő.

Arra a kérdésre, hogy saját tapasztalata szerint a gyerekek figyelmét mivel lehet leginkább megragadni, a főszerkesztő elmondta: olvasóik általában a rövidre és az érdekesre fogékonyak, mert nagyon sok inger éri őket, illetve hozzászoktak, hogy egy érintésre minden kibomlik a szemük előtt. Ezért általában az köti le őket, ami lehetőleg azonnali sikerélménnyel szolgál - magyarázta.

Kifejtette, hogy ha nem is fogják tudni növelni a példányszámot számottevően, de mindenképpen arra törekednek, hogy megőrizzék a lap színvonalát, amelynek egyik sajátossága, hogy főleg kortárs erdélyi gyermekirodalmat közöl és erdélyi illusztrátorokat foglalkoztat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elindult a jelentkezés a Dal 2021-re - illusztráció
2020. OKTÓBER 15.
[ 15:56 ]
A Jó Pajtás legújabb számából kiderül, miként vészeli át szerelmi bánatát Hadaró Timi, milyen ötletekkel áll elő Jusztika, aki ezúttal az otthoni teendők igazságos elosztásáért küzd. Kispiaci, negyedik osztályos olvasónk a Tesószendvics receptjét mutatja be Szivárványos szakácskönyvünkben. Helyszínelő című...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:57 ]
Az elmúlt 21 évben albérletben működő Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége ma kezdte meg a műsorsugárzást a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) új épületéből. Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége reggel 9 óra 3 perckor sugározta az első műsort, a Hangadó szerdát. Ez azt jelenti, hogy mostantól folyamatosan...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:49 ]
Németh Árpád az Újvidéki Televízióban volt kiváló szerkesztő-újságíró, majd több éven át a Duna TV-ben folytatta sikeres szakmai munkáját. A kettő között azonban volt egy különösen veszélyes időszaka, amelyet a boszniai hadszíntéren töltött. Az angliai Sky News, majd a CNN stábjában dolgozott. 1992 áprilisától...
2020. OKTÓBER 14.
[ 10:07 ]
Beolvasás folyamatban