Média
Családi Kör (2020. október 15.): Ha feledni lehetne…

Németh Árpád az Újvidéki Televízióban volt kiváló szerkesztő-újságíró, majd több éven át a Duna TV-ben folytatta sikeres szakmai munkáját. A kettő között azonban volt egy különösen veszélyes időszaka, amelyet a boszniai hadszíntéren töltött. Az angliai Sky News, majd a CNN stábjában dolgozott. 1992 áprilisától 1995 nyaráig terepi producere, fordítója és mindenese volt előbb a brit hírtelevíziónak, majd utána, 1996-ban az amerikai csatornának. Az alábbi bejegyzését csupán a Facebook-oldalára szánta, de úgy gondoljuk, hogy sokkal több annál. Egy terhes történelmi időszak örökké élő emléke. Úgy leírva, ahogyan a tudósításokban nem olvashattuk.

Játék számokkal és emberekkel

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatalmon levők a saját pozícióik megerősítésére használják fel a koronavírust. Egyre több olyan döntés születik, amely egy korábbi határozatnak vagy rendelkezésnek a szöges ellentéte, és már a látszatra sem adnak, az sem érdekli őket, hogy ezáltal a polgárok egyre kisebb csoportjának egyre kisebb bizalmát is elveszítik. Tőke János vezércikke.

A beszédre hangolódva

Sutus Ágota 15 éve dolgozik logopédusként, munkája megköveteli, hogy folyamatosan feladatlapokat készítsen a gyermekeknek. Annak ellenére, hogy Magyarországon rengeteg fejlesztő logopédiai könyvet lehet már találni, a szakember azt állítja, legjobb, ha a feladatokat azokra a gyermekekre szabjuk, akikkel dolgozunk. Legújabb fejlesztő könyvének apropóján Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett a szakemberrel.

Ki érti ezt!?

Hét évvel ezelőtt az akkori kormány nagy garral bejelentette, hogy megszünteti az azonos képzettséget követelő munkakört betöltők fizetése közötti különbséget, vagyis úgynevezett fizetési osztályokba sorolja a közszférában dolgozókat. Ez a megoldás nem új „találmány”, hiszen a második világháború után a kommunista rezsim – természetesen orosz mintára – már alkalmazta, de a későbbi, szocializmussá átalakult rendszerben az uralkodó nómenklatúra, különösen 1948, vagyis az után, amikor Tito összerúgta a port Sztálinnal, igyekezett még az árnyékát is kerülni a bolsevista gyakorlatnak. Both Mihály jegyzete.

Nyitottak az együttműködés új modelljeire

Dr. Andreja Savić professzort tavaly áprilisban választották meg a Köztársasági Nyugdíjas Szövetség elnökévé. A szakértői közvélemény hazai és nemzetközi szinten is a biztonságpolitika egyik vezető teoretikusának tartja. A szerbiai nyilvánosság számára a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) első igazgatójaként is ismert. Több mint 10 könyvet és monográfiát jelentetett meg. 2010 óta aktívan részt vesz a nyugdíjasok szakszervezetének munkájában. A hónap elején interjút adott a Függetlenség Szakszervezet portáljának. Takács Magda írása.

Utazásos megpróbáltatások a koronavírus idején

Kínában már javában tombolt a koronavírus-járvány, amikor Uroš Drapšinnak Sanghajban megszűnt a munkaviszonya. Ő már visszatért Szerbiába, amikor kiderült, hogy a barátnője Varsóban ragadt: akkor úgy döntött, nem hagyja egyedül, hanem együtt oldják meg a problémát. Ha tudták volna, hogy a helyzet ennyire komplikálttá válik, nem így döntöttek volna. Mina Delić interjúja a fiatal pár hányattatásairól.

Tessék, ezt írtuk alá Washingtonban!

Öreg napjaikra az emberek bekattannak, amikor hirtelen arról értesülnek, hogy létezik egy teljesen ismeretlen amerikai nagybácsikájuk, jelesül egy milliomos, aki a körülmények összejátszása folytán 108 éves korában elhunyt valahol Dixville Notch-ban, New Hampshire tagállamban, és a végrendeletében rájuk testálta a medencés házát, 250 millió dollárt, egy aranyozott Rolls- Royce-t, Frank Sinatra autogramjainak gyűjteményét és egy hat hónapos nőstény bivalyt gyémántnyaklánccal. Dragoljub Draža Petrović, a Danas napilap fő- és felelős szerkesztőjének jegyzete.

KÖZÉLET: Közeleg az „új világ”! – Balla Lajos jegyzete

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Történelmi járványok és fölkavart politikai iszap – Wilhelm József írása

JEGYZET: Montenegró, Montenegró – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: Egy „normális” – Nike patikában eltemetett – fiatal boldoggá avatása – Dr. Harmath Károly atya írása

GURULUNK: A Mercedes meghódította Kínát, Kína pedig meghódítja a német autóipart? – Messmann István írása

SZÉLJEGYZETEK MINDENNAPJAINKRÓL: Szellemi élménygyűjtő felüdülések sorozata – Káich Katalin jegyzete

MA IS IDŐSZERŰ: Nem léphetünk ki a politikából, mert minden politika

Vendégségben Óbecsén, Bajmokon, Zomborban

IRODALOM – Lencsés Károly versei

KÉPHISTÓRIÁK: Az igazságtalan döntések nyomában

HOROGRA AKADVA: Emlékverseny – Huzsvár József cikke

SPORT: Felvillanások – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: KismamafelkéSzülő Zentán

AZ ORVOS VÁLASZOL: Orvosi Nobel-díjat kaptak a hepatitis C-vírus felfedezői

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Ezért fejlesszük a kézírásunkat!

KERT: A tavirózsa

ÖTLETSAROK: Rajzolj őszt!

KONYHA: Krumplis egytálételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elindult a jelentkezés a Dal 2021-re - illusztráció
2020. OKTÓBER 15.
[ 15:56 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 42. számunk tartalmából kiemeljük: * Kormányalakításra várva. Kartali Róbert heti jegyzete * A vajdasági származású Ördög Alen nyerte meg a Nemzeti Vágtát * BELGRÁDI SZEMMEL: Egy fontos...
2020. OKTÓBER 13.
[ 12:28 ]
A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora október harmadik hetében a legendás felvidéki prímásra, Potta Gézára emlékezik. A zenei válogatásban a Kassa-vidéki magyar vonószenének utolsó nagy alakja muzsikál. A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsor követői az...
2020. OKTÓBER 8.
[ 10:24 ]
Hogyan leplezzük le a dezinformációt? - erről beszélgetünk oktober 8-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a T-MA című élőműsor-sorozatunk második adásában, melyet a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete valósít meg az Újvidéki Újságíró-iskola A média- és információs műveltség elősegítése, valamint a...
2020. OKTÓBER 7.
[ 14:17 ]
Beolvasás folyamatban