Média
Családi Kör (2020. november 12.): Elfogyunk (?)

A becslések szerint már mindössze 120 és 180 ezer közé tehető az életvitelszerűen Vajdaságban élő magyarok száma. Erről Gábrity Molnár Irén szociológus, egyetemi tanár beszélt a közelmúltban a VM4K által szervezett online kisebbségi kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a nemzetrész jelenlegi állapotáról tanácskoztak a résztvevők. A szakemberrel az okokról és a népességfogyás megállításának lehetséges módjairól Tóth Imre beszélgetett.

Játék a számokkal

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi felmérése szerint Szerbiában az év végéig akár 140–160 ezer munkahely is megszűnhet. Ennek elsődleges oka – sajnos – a világjárvány gazdaságra gyakorolt hatása. Ez alól Szerbia sem kivétel annak ellenére, hogy a hivatalos szervek, elsősorban a vezető politikusok nyilatkozatai szerint nálunk ezen a téren nincsen különösebb probléma. Both Mihály jegyzete.

Egyetlen kívánság

Talán a legszomorúbb hét áll mögöttem, amióta írom és szerkesztem ezt a lapot. Elveszettünk egy fiatal életet. Egy okos, tehetséges és életrevaló fiút, akinél tavaly leukémiát diagnosztizáltak. A magyarkanizsai 15 éves Juhász Denisz naplóját én kezeltem a Családi Kör hasábjain az utóbbi hetekben. Már előzőleg is olvastam a Szabad Magyar Szó oldalain arról, hogy gyűjtést szerveztek a fiú gyógykezeléséért, de a történetét igazából csak akkor ismertem meg, amikor hozzám került a naplója. Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

Kisebbség és ellenzék

Van egy Shaip Kamberi nevű jogvégzett szerbiai állampolgár, aki Bujanovac község elnöke, újságíró, a Szerbiai Parlament (hivatalosan: Szerbia Köztársaság Népképviselőháza) tagja. A Preševóban székelő Demokratikus Akció Pártja jelölte a belgrádi Tisztelt Házba, ahová a Preševo-völgyként ismert térség szavazópolgárai meg is választották. Ez az albán nemzetiségű politikus most az új/régi szerb kormány megválasztásakor felszólalt, és kiváltotta a hatalmi koalíció képviselői meg az ellenőrzésük alatt álló bulvársajtó kommentárjait. Németh János jegyzete.

Amerikai fordulat

A koronavírus-fertőzés újabb tetőzésének hetében fejeződött be a szavazás az amerikai választásokon, és ez rányomta bélyegét az eredményre. Csak a hétvégén derült ki, hogy az eddigi elnök, Donald Trump elbukja az újraválasztást. Akkor spontán örömünneplés tört ki az USA nagyvárosaiban, és a világ nagyobbik része is fellélegzett Joe Biden győzelmének hírére. Purger Tibor összefoglalója.

A járvány miatt nem a monopol, hanem a piac diktál

Az elmúlt napokban, hetekben Szerbiában is a csúcsra ugrott a búza, a kukorica, a napraforgó és a szójabab ára. Most nem a monopol diktál, hanem a piaci kereslet – adja meg a magyarázatot Sándor József, a felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezet igazgatója erre a régen nem tapasztalt jelenségre. Ami most leginkább befolyásolja a piaci árakat, az a koronavírus-járvány. Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja

Az állam árva gyereke

Branko Ružić újonnan kinevezett oktatási miniszter első interjújában maga is elismerte, amit a múlt héten a tanügy mostoha helyzetéről állítottunk. Meggyőződése szerint politikusként hozzájárulhat majd ahhoz, hogy az oktatás soha többé ne legyen az állam „árva gyereke” – mondta ezt válaszul a szintén saját (nem alaptalan) feltételezésére. Beretka Ferenc jegyzete.

Nyaralás újratervezés alatt

A 2020-as év az újragondolás jegyében telik el sok ember számára több szinten is. Szerencsés az, akinek csak az idei nyaralását írta át a világjárvány. A tenger szerelmeseinek is várniuk kell szebb napokra, hogy újra megmártózhassanak a sós vízben. Riportalanyaim arról vallottak, hogyan tervezték a 2020-as nyaralásukat, és abból mi valósult meg. Nagy Valentina riportja.

Kihagyhatatlan látványosságok Magyarországon

A csodálatos Mecsek lábánál fekvő Feked, a magyarországi német népi építészet gyöngyszeme, a „sváb Hollókő”. A falu közepén álló templom előtt várt bennünket Tillmann Péter, akivel már előzőleg megbeszéltük, hogy körbevezet bennünket, és csak később tudódott ki, hogy ő a falu polgármestere, de idegenvezetőnek is kiváló. Ő mutatta be nekünk a falut és történetét. Csányi Mihály útleírása.

Hány utazási iroda marad a pandémia végére?

Amíg a legtöbb polgár abban reménykedik, hogy az elmaradt külföldi utazását bepótolhatja 2021-ben, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi, addig az utazási irodák vezetői egyáltalán nem ennyire bizakodóak. Nekik nemcsak a pandémia okoz nehézséget, hanem az államvezetés és a bankok is. A legtöbb szerbiai utazási iroda honlapján pillanatnyilag nem szerepel új ajánlat, így a zentai Domus Travel honlapján sem. A tulajdonos, Németh András úgy fogalmazott: háborús helyzet van. Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

KÖZÉLET: Mi a ragadósabb, Biden példája vagy Trump őrülete – Balla Lajos jegyzete

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Az új selyemút – Wilhelm József írása

HINTASZÉK: Az élettársi kapcsolat és a családi nyugdíj – Takács Magda írása

JEGYZET: Parlamenti kenyér és cirkusz – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A püspökválasztás történetéről dióhéjban – Dr. Harmath Károly atya írása

BETEGSÉGEM TÖRTÉNETE: Utolsó kívánság – Juhász Denisz naplója

KÖNYVAJÁNLÓ: Nem a pénzben van a boldogság – Grajlah Emma fordításában

Vendégségben Topolyán és Szabadkán

IRODALOM – Szabó Palócz Attila: A leviatán hátán

KÉPHISTÓRIÁK: „Odakünn, a lélekben”

HOROGRA AKADVA: Szivárványos süllő – Huzsvár József cikke

SPORT: A németek bombázója – Németh János írása

MAGYAR SORSOR VAJDASÁGBAN: Ő egy idős professzort várt… – Emléksorok az ötven éve elhunyt Fekete István tiszteletére Szabó Palócz Attila tollából

NEM A GÓLYA HOZZA: A szülőket kevésbé fenyegeti a koronavírus

AZ ORVOS VÁLASZOL: Csökken az átlagos testhőmérsékletünk

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Mit kell tudnunk a diabéteszről?

KERT: Az ősz királynője – az ecetfa

ÖTLETSAROK: Pihepuha vastag sál

KONYHA: Káposztás ételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Németh Mátyás alkotása látható.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Huszonöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította szerdán a pozsonyi legfelsőbb bíróság Miroslav Marček büntetését, akit Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása és egy további gyilkosság...
2020. DECEMBER 2.
[ 12:59 ]
Egymásnak sokszor ellentmondó minisztériumi rendeletek, katonák az ajtó előtt, feszített tempó és egyéni felelősség – mindezek együtt jellemzik a szociális intézményeket a koronavírus-járvány ideje alatt. Arról, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a mai napig az említett intézmények, a nagykikindai Misericordia...
2020. DECEMBER 2.
[ 10:32 ]
A 2021-es költségvetés-javaslatban nem szerepel a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS), ez lesz az első alkalom 2015 óta, hogy a szerb közszolgálati média nem kap pénzt az államkasszából, míg a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) a korábbi évekhez hasonlóan, 900 millió dinárt kap. A törvény, amely a...
2020. DECEMBER 1.
[ 15:45 ]
Beolvasás folyamatban