Média
Családi Kör (2020. november 19.): Ipari méretű tolvajlás

A közbiztonság helyzete évről évre visszatérő téma Péterrévén. A Tisza-parti településen a probléma valamelyest hangsúlyosabb, mint Vajdaság más településein. A bűncselekmények közül a lopás a leggyakoribb, de ez esetenként erőszakba is torkollik. Emellett sírrongálás és más bűntény is történt már. A kukorica és fokhagyma tonnaszám tűnik el a határból, az elhagyatott házakat pedig tégláról téglára lopják el. A faluban zajló bűnözés nemzetközi visszhangot is kapott, amikor Lajkó Félix hegedűjét ellopták. Tóth Imre riportja.

Piros fonal

A piros fonal megvéd a vírustól – közli öles betűkkel a címlapján az egyik magyarországi napilap valamilyen jósnő „felfedezését” (az újságot és a jósnőt szándékosan nem nevezem meg, nyilván nem akarom ezzel is reklámozni őket). A cikk meg arról szól, hogy ha megfelelő bűbájokkal varázsolnak el egy piros zsineget, akkor az megvédi a viselőjét a betegségtől, amíg karkötőként magán viseli. Nehéz ilyenkor szavakat találni. Kókai Péter vezércikke.

Folytatódik a járvány és a reform

Virág elvtárs szállóigévé vált fenti mondata A tanú c. emblematikus filmben a nemzetközi helyzetre vonatkozott, és máig nem veszített a hitelességéből. Még akkor sem, ha magunk most önkényesen a járványhelyzet hazai alakulására vonatkoztatjuk, mert a nemzetközi jelző így is mindenestül ráillik. Akár még virági (és pelikáni) értelemben is. Beretka Ferenc jegyzete.

A kórház, amelyben 33 szentté avatott személy dolgozott

A COVID–19-világjárvány közepette, ha akarjuk, ha nem, a figyelmünk ráirányul az egészségügyi dolgozók rendkívül fontos és felelősségteljes küldetésére, és felértékelődik a munkájuk is. Súlyos betegségek esetében lehetetlen elvárásokkal is terheljük őket, megfeledkezvén arról, hogy ők nem teremtő istenek, akiktől életünk és halálunk függ. Dr. Harmath Károly atya írása.

Elnökválasztás után, Biden-kormányzat előtt

A minden korábbinál több – 101 millió! – korai és levélszavazat következtében a szokásosnál jóval tovább tartott a számlálás az Egyesült Államokban, de a november 9-én nagy biztonsággal jelzett eredményt már csak az összeesküvés-elméletek és Donald Trump Twitter-kirohanásai kérdőjelezik meg. A bírósági keresetek sorra megbuknak, sőt a jobboldali kampányt képviselő ügyvédcég is levonult a pályáról. 2021. január 20-án Joe Biden és Kamala Harris teszi majd le az elnöki, ill. alelnöki esküt a Capitolium mellvédjén. Purger Tibor jegyzete.

Tűzzel, vassal, nőgyűlölettel

Az újságírók elleni támadások nem csillapodnak, egyre gyakoribbak és egyre brutálisabbak, állapította meg Zoran Pašalić polgári jogvédő, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapokban az újságírók, különösen az újságírónők elleni támadások nem enyhültek. Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett Zakinszky-Toma Viktória médiaelemzővel a legutóbbi, újságírónők ellen irányuló megnyilvánulásról.

Csökken a magyar egyetemi hallgatók száma Vajdaságban

A becslések szerint a vajdasági magyar diákok közül legfeljebb mintegy ezerötszázan tanulnak vajdasági felsőoktatási intézményben, több mint kétezren viszont Magyarországon folytatják tanulmányaikat. Egyre kevesebb a diák, ennek ellenére új karok, képzések indulnak Vajdaságban. Gábrity Molnár Irén szociológus, egyetemi tanárral Tóth Imre beszélgetett.

Hazavágyva

Szeptember elején indított egy petíciót Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) nevű mikropárt elnöke a Peticiok.com honlapon. A felhívás szövegében a szerb–magyar határ „felnyitását” követelte. Távol álljon tőlünk, hogy az MPSZ efféle működését dicsérjük, hisz az önmagában gyakorlatilag súlytalan – ugyanakkor volt egy különösen megérintő hozadéka az akciónak... Vataščin Péter írása.

A lejárt rendszámtábla nem a miénk

A rendszámtáblák érvényességi idejét nemrég megváltoztatták, így a jelenleg hatályos rendelkezések szerint azok örök érvényűek, vagyis, ha nem sérülnek meg, akkor nem kell őket cserélni. Azt viszont kevesen tudják, hogy ha egy gépjárműnek lejár a regisztrációja, akkor a rendszámtáblát vissza kell adni. Aki nem így tesz, annak pénzbüntetéssel kell számolnia. Bővebben a Gurulunk rovatunkban olvashatnak erről.

KÉPES RIPORT ÓBECSÉRŐL: Éltetni a magyar népi kultúrát és a hagyományainkat

KÖZÉLET: Prioritások vagy valami más – Balla Lajos jegyzete

BALKÁN: A nemzeti hovatartozásunk nem a hivatásunk

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Térségünk és a selyemút – Wilhelm József írása

HÉTKÖZNAP(LÓ): Az emberek zöme azért sikertelen… – Miskolczi József jegyzete

JEGYZET: A világ dicsősége – Both Mihály írása

HINTASZÉK: Növekvő egészségügyi kiadások, nagyobb deficit – Takács Magda írása

JEGYZET: Otthonteremtés – Nagy Nándor jegyzete

Vendégségben Topolyán, Horgoson, Martonoson, Csantavéren, Oromon, Kispiacon, Zentán és Szabadka környékén

IRODALOM – Tóth Olivér versei

KÉPHISTÓRIÁK: A veszteségek feneketlen kútja

HOROGRA AKADVA: Három csuka története – Huzsvár József cikke

SPORT: A felelősség osztása – Németh János írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: Robbanásveszélyben élni – Emléksorok az ötven éve elhunyt Fekete István tiszteletére Szabó Palócz Attila tollából

NEM A GÓLYA HOZZA: Engedjük bulizni a kamaszunkat járvány idején?

AZ ORVOS VÁLASZOL: Szorongás, depresszió, álmatlanság

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A 2-es típusú cukorbetegség és a zsírfogyasztás

KERT: Aranyat érő avar

ÖTLETSAROK: Kedélyjavító díszek

KONYHA: Változatos húsok

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor, valamint ünnepi könyvajánlat.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb felajánlás érkezett a magyar közmédia jótékonysági akciójára: Rófusz Ferenc filmrendező a 40 évvel ezelőtt készült A légy című Oscar-díjas animációsfilm egyik eredeti rajzát ajánlotta fel, így járulva hozzá az Együtt az Autistákért Alapítvány támogatásához – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt,...
2020. NOVEMBER 26.
[ 10:33 ]
Az Európai Parlament (EP) rendkívül aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az Európai Unióban, elítéli az újságírókat célzó erőszakot, zaklatást és nyomásgyakorlást, továbbá követeli a médiára gyakorolt kormányzati befolyás mértékének, valamint a tulajdonosi szerkezet átláthatóságának vizsgálatát -...
2020. NOVEMBER 25.
[ 21:15 ]
A Jó Pajtás legújabb számának címoldalán Pešut Noel, szabadkai motocrossbajnok szerepel. Az interjúból kiderül, hogy milyen kihívások és lehetőségek rejlenek e sportágban. Sőt a vízilabda világából is megtudhattok néhány fontos információt. A csapatszellem, a gyors helyzetfelismerés és a döntéshozatal képességének...
2020. NOVEMBER 25.
[ 13:34 ]
Beolvasás folyamatban