Média
Családi Kör (2021. július 15.): Megérte?
Betűméret:             

A mai fiatal generáció a természet törvényei miatt nem emlékezhet arra az időszakra, amikor létezett Jugoszlávia, s különösen ennek az együvé tartozásnak a gazdasági hatásai maradtak számára ismeretlenek. A 30–40 évesek csupán az akkori nyaralási lehetőségeket, illetve az ország szépségeit emlegetik némi nosztalgiával, arról azonban jószerivel semmit sem tudnak, hogy Szlovénia és Horvátország főleg a technológiai fejlődést illetően vezető szerepet töltött be az egykori közös hazában – Both Mihály jegyzete.

Újra otthon a színpadon

Hosszú kényszerszünet után újra élő zenére rophatjuk a táncot az esküvőkön, koncerteken, fesztiválokon. Kinek hiányzott jobban ez a felszabadult életérzés – a zenészeknek vagy a közönségnek? Három vajdasági előadóművész mesél az idei első találkozásukról a közönséggel – Vígi Zsoldos Zsaklina riportja.

Ezúttal nem suba alatt módosítják az alkotmányt

Az 1990-es, úgynevezett miloševići alkotmányt és a 2006-os Koštunica–Tadić-féle alkotmányt is úgy írták az alkotmányozók, hogy nagyon nehéz legyen módosítani. Folyamatban van Szerbia új alkotmányának előkészítése, ennek előzményeiről, okairól, hatásairól és arról, hogy hol tart jelenleg ez a folyamat, Korhecz Tamás alkotmányjogásszal beszélgettünk.

Milliókból épült, most pedig benőtte a gaz a Magyar Művelődési Központ épületét

Csaknem három évvel ezelőtt, 2018. október 27-én tették le a palicsi Magyar Művelődési Központ alapkövét. Az évek óta áhított épület viszonylag gyorsan fel is épült, hiszen 2019 novemberében már próbáltak is benne, és eseményt is tartottak. A beruházást követően azonban, amely határon átnyúló együttműködés keretében valósult meg, úgy tűnik, gazdátlanná vált az épület – Tómó Margaréta riportja.

Szeretjük a paradicsomot, de Vučićot is“

A legtöbb kontextusban, amikor egymás mellé kerül egy politikus neve és a paradicsom szó, arra gondolunk, hogy a paradicsom eszköz, amellyel a polgár, akinek a kezében van a növény termése, az elégedetlenségének úgy ad kifejezést, hogy azzal megdobja a politikust. A legtöbben. Kivéve Szerbiában – Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

Magyarkanizsa újra lélegzik

Kultúra, gasztronómia, hagyomány, na meg persze a szívet melengető Tisza-part – újra lélegzik Magyarkanizsa, a csönd városa. Egy nemrégiben született ötlet olyan fejlődést teremtett, amely az elmúlt időszakban ismét az emberek látószögébe helyezte a határ menti települést – Pósa Tamara interjúja.

Török úton

A legfelsőbb vezetőktől évek óta azt halljuk, hogy Szerbia stratégiai célja az Európai Unióba való belépés. Ennek azonban eddig is igen komoly feltételei voltak, újabban pedig az EU még ezeket is szigorította, ami Belgrád számára a gyakorlatban súlyos gondokat okozhat. Számos (csaknem minden) téren különféle reformokat kell(ene) végrehajtani – Both Mihály jegyzete.

A létfenntartás határán

Immár több évtizedes problémává vált a falusi településeken való túlélés, amely főként egyéni döntésektől és az adott lehetőségektől, illetve a létező erőforrásoktól és a személy kitartásától függ. A szántóföld értéke megnőtt, így a helyi lakosok vagy belefektetnek, vagy eladják. Nagyon sokan az elköltözés mellett döntenek, de olyanok is akadnak, akik visszatérnek a falvakba – Natalija Jakovljević riportja.

KÖZÉLET: Hogyan lehet elismerést (kitüntetést) szerezni a legegyszerűbben? – Balla Lajos jegyzete

HINTASZÉK: Mikor kérvényezhető a nyugdíjaztatás? – Takács Magda írása

OKTATÁS: Búcsú a távoktatástól?

EU: Brüsszeli huzavonák

JEGYZET: Élettárs vagy házastárs? – Nagy Nándor írása

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: Nagyon szerettem bérmálni – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

A LÉLEK EREJÉVEL: Ferenc pápa a „Harmadik Vatikában” – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A rablógazdálkodás története: A kitelepítettek nyomora – Wilhelm József írása

IRODALOM: Varjú Zoltán versei

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: Az íróportrék nyomában

VENDÉGSÉGBEN Óbecsén, Topolyán, Királyhalmon

KÉPHISTÓRIÁK: A föld apálya idején – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Kései virágzás – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Kánikulában három perc alatt leéghet a baba!

AZ ORVOS VÁLASZOL: Magyar kutatók tettek óriási lépést a rák gyógyítása felé

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Endometriózis – minden tizedik nőt érint

SPORT: A különleges világtalálkozó – Németh János jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Érdemes-e feleselnünk a történelemmel?

INNEN-ONNAN: Nemcsak az emberek lehetnek tehetségesek, hanem a kutyák is

KERT: Locsolási egyszeregy – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: A nagyi porfogói újratöltve

KONYHA: Barackos finomságok

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Warner Bros, Discovery (WBD) bejelentette, hogy május 21-én több európai országban elindítja továbbfejlesztett tartalomsugárzó szolgáltatását, a Maxot. Az új streamingszolgáltató egyesíti a HBO Max kinálatát, és a Discovery ismeretterjesztő műsorait az Eurosport prémiumszolgáltatásával, hogy az egész család...
2024. MÁRCIUS 22.
[ 16:37 ]
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kérte az ügyészséget és a rendőrséget, hogy sürgősen indítsanak eljárást azok ellen a személyek ellen, akik nyíltan gyilkossággal fenyegetik Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt, az NDNV programigazgatóját. Ma reggel fenyegető üzenet jelent meg annak az épületnek a...
2024. MÁRCIUS 21.
[ 14:59 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amely ezúttal is több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó újságírókat, szerkesztőket, illetve szerkesztőségeket. Az Év Pályakezdő Újságírója díjjal idén Szarapka Szabolcsot, a Pannon RTV operatőrét tünteti...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:25 ]
Beolvasás folyamatban