Média
Családi Kör (2021. július 22.): Egy esetben piros lapot kapott a kormány

Sérült-e valamely alapvető emberi és alkotmányos jog a rendkívüli állapot idején? Egyáltalán alkotmányos volt-e annak kihirdetése? Sérült-e a nem Covid-betegek egészségügyi ellátásra való alapvető joga a járványhelyzet idején? Milyen ügyekben született különvélemény? A többi között ezeket a kérdéseket tette fel Kókai Péter Korhecz Tamásnak, a Szerbiai Alkotmánybíróság tagjának.

Ránk omló égbolt

Sokkoló képeket láthattunk az elmúlt napokban: a nyugat-európai áradások pusztítása, azok vehemenciája és kiterjedtsége hidegzuhanyként érte az európai hírfogyasztókat. Még ha nem is érintett olyan kiterjedt területet, a pár hete több falut romba döntő csehországi tornádó is óriási figyelmeztető jelzést küldött mindnyájunk számára: valami történik a Földünkkel – Vataščin Péter jegyzete.

Részecskeütköztetés, W-bozon és kvarkok

Valószínűleg kevesen értjük, hogy mivel is foglalkozik pontosan Bakos Evelin, aki a CERN kutatóintézetében a részecskeütköztetés egy szegmensét kutatja. Amikor középiskolásként megismertem, a szabadkai Diákotthon újságírószakkörébe járt, de népdalénekes is, és a Magyarság Háza számára most interaktív fizikaórát is tartott – Tómó Margaréta interjúja.

Csendes iratkozás

Idén szokatlan csöndben zajlott le a középiskolai iratkozás, pedig július első felében általában attól szokott visszhangozni a sajtó, hány tagozat maradt betöltetlen, hány középiskola került végveszélybe, mert elfogytak a diákok, hány tanár maradhat munka nélkül, mi lesz azokkal a tanulókkal, akik beiratkoztak ugyan, de nincs meg a tagozatnyitáshoz szükséges létszám stb. – Beretka Ferenc jegyzete.

Motorkerékpár-túrák Palicsról a leggyönyörűbb helyszínekre

Makra Kelemen Tímea férjével, Árpáddal tíz évvel ezelőtt kezdett motortúrákat szervezni. Megalapították közös vállalkozásukat, a MotoAvanturát, és motoros túrákat vezetnek Európában és évente egyszer Amerikába is. Nem mellékesen vajdasági szinten ők az elsők, akik ilyen túrákat szerveznek, de nem túlzás azt állítani, hogy egész Szerbia területén is – Nagy Valentina riportja.

Lottózgatunk, lottózgatunk?

A múlt héten is elhangzottak olyan mondatok a szerbiai vezetők részéről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Vagy éppen olyanok, amelyek azt a hatást keltették, hogy szóhoz sem jutunk tőlük. A legérdekesebb gondolatok ezúttal magától az elnöktől, Aleksandar Vučićtól származnak, aki július 13-án kijelentette, tudja, hogy háromszáz euróból nem lehet megélni – ennyi lesz ígérete szerint a minimálbér 2022-ben, de feltette a kérdést, hogy 159-ből meg lehetett-e? Ennyi volt ugyanis a minimálbér – tíz évvel ezelőtt! – Tómó Margaréta vezércikke.

Így segítünk mi egymásnak

Közel 30 ezer tagot számlál az a kevesebb mint egy évvel ezelőtt létrehozott csoport, amely a legnépszerűbb közösségi oldalon azon igyekszik, hogy egyre több beteg embernek segítsen teljes értékű életet élni. A Vajdasági jótékonysági licit néven futó közösség tagjai azonban nemcsak az online térben végzik odaadással és szeretettel a tevékenységüket – Pósa Tamara interjúja.

Mártózzunk meg Bácskossuthfalván vagy Pacséron

Szinte mindenki szeret úszni vagy legalább megmártózni a vízben ebben a hőségben. Erre kiváló lehetőséget nyújt a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ (Reki) és a Pacséri Gyógyfürdő. Mindkét helyen minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozást, valamint mind a két fürdő családbarát, mely egy igen fontos tényező a kis- és nagycsaládosok számára egyaránt – Nagy Valentina összeállítása.

NAGYVILÁG: A pegazus szárnyán

HINTASZÉK: A nyugdíjasok emberi jogainak védelméről – Takács Magda írása

KÖZÉLET: Egy kis uborkaszezoni rágódnivaló – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: A szegénység és a nagyravágyás ára – Both Mihály írása

JEGYZET: Tízmillió mobil – Nagy Nándor írása

A LÉLEK EREJÉVEL: „Én veletek vagyok mindennap” – Dr. Harmath Károly atya írása

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Az önfegyelmezés és a hatékonyság – Wilhelm József írása

MÚLTIDÉZŐ: Szent István alapítása szerint – Dr. Orcsik Károly atya írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: „Andruskó realizmusa a nagyközönséghez szól”

VENDÉGSÉGBEN: Nagybecskereken, Topolyán és Tiszakálmánfalván

ASZTALIZENE: Elkezdődött a jövő – Radics Viktória jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Drága játék hülyegyerekeknek

IRODALOM: Garai Bálint versei

KÉPHISTÓRIÁK: Lakótelep vagy lakópark? – Szabó Palócz Attila írása

HOROGRA AKADVA: Horgász dámák – Huzsvár József jegyzete

NEM A GÓLYA HOZZA: Kártérítésre jogosultak a törvény miatt megkárosított gyermekes szülők

AZ ORVOS VÁLASZOL: WHO: Ne keverjük a különböző vakcinákat!

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Hőségben összeomolhat a keringési rendszer alkohol hatására

SPORT: A járványos olimpia – Németh János jegyzete

KERT: A fák gyógyításáról – Randovics Lejla írása

ÖTLETSAROK: Üsse kő!

KONYHA: Zsenge karalábéból

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek, tévéműsor várja az olvasókat.

Borítónkon Mina Delić fotója látható.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megszületett a leghosszabb, szakmai tematikájú, kötött időtartamú személyes interjúsorozat hazai rekordja - áll a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. Mint írják, a Pesti Vigadó könyvtárában megrendezett eseményen 24 óra...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 17:25 ]
Vasárnap, szeptember 19-én debütál a Duna Televízió képernyőjén a Toldi című animációs rajzfilmsorozat. A bemutatóra az MTVA Archívuma is készül, válogatást kínál a Toldival kapcsolatos audiovizuális örökségből. „Elérhetők korábbi Toldi-feldolgozások a rádió- és a mozgóképarchívumban, ezekből a művekből...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 10:23 ]
Díjak, elismerések, világhírnév – így lehet röviden összegezni dr. Karikó Katalin másfél évét: a kutató a Családi Körnek adott interjúban elmondta, tavaly tudatosult benne, hogy az, amin évtizedek óta dolgozik, egyik napról a másikra az egész világ számára fontos lett. – Pósa Tamara interjúja a kutatóval ...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban