Levelek a Rózsa utcából
Alternatíva vonaton
Betűméret:             

Hogy maga milyen naiv! – fordul felém mosolyogva a kisbusz vezetője, amikor arra panaszkodom, hogy ha tudom előre, mennyi szünetet tart útközben, biztosan nem vele utazom. A kisbuszt üzemeltető cégben egy ügyfélnek sem mondják meg, hogy milyen hosszú utazásra számíthat, mert akkor biztosan nem őket választaná, a biznisz pedig biznisz - mondja. Az ő tarifájuk kétszer annyi, mint a vonatjegy ára, és ha valaki tudatában van, hogy Újvidékről kilenc órát fog utazni a kisbuszon, akkor alternatívaként inkább azt az egyetlen meglévő vonatot választja, a limo-servis cégek ezért nem tájékoztatják az utasokat a várható részletekről – hallom a magyarázatot.

Esetemben arról van szó, hogy az úgynevezett limo-servis szolgáltatást nyújtó belgrádi cégek egyikével utaztam éppen Újvidékről Budapestre, de nem a kisebb járművek egyikét küldték, hanem (ha jól számoltam) a 16 személyeset, amely járműre egy nagybusz szabályai érvényesek, vagyis az egyetlen sofőrnek többször kell félórás szüneteken pihennie. Így történt, hogy út kilenc órát tartott, pedig a szerb-magyar határon (Kelebiánál) nem is várakoztunk túl sokat, mindössze egy nagybusz volt előttünk. Igaz, egy fél órába az is beletellett, amíg egy afrikai fiatalember okmányait részletesen leellenőríték a magyar hatóságok, de az egész még így is kevesebb volt másfél óránál…

Szóval, ha nem a határon, akkor útközben a sofőr pihenőire várakozva kell időt vesztegetni – veszem tudomásul azt, amit a 21. században lehetetlen felfogni: egy 320 kilométernyi utazás 9 óráig is eltart!

Ilyenkor, ilyen helyzetekben nem én vagyok az egyedüli, aki már alig várja, hogy megépítsék a Budapest-Belgrád gyorsvasutat, nem törődve a beruházás nagyságával, kifizetődésével, igazoltságával, a menetjegy várható árával stb. Most, hogy a szerb szakasz megkezdett építése miatt átszállással napi egy vonat közlekedik csak a két főváros között, igazán mesébe illik az az előrevetített kép, hogy a gyorsvasúton rövid idő alatt jutnak el az emberek a két fővárosba, vagy például Szabadkáról Újvidékre. Utóbbi az ígéretek szerint 2022-ben már lehetséges is lesz, ugyanis a szerb szakasz befejezése három év múlva várható, a magyar rész azonban sokkal később, valamikor 2023 és 2025 között lesz kész. És addig?

Addig maradnak az ilyen utazások, mint amilyet fentebb felvázoltam. De talán nem egészen, mert lesz alternatíva is. Egy sorstársam mesélte nemrégiben, hogy ő a Budapesten élő közeli hozzátartozóihoz úgy utazik Óbecséről, hogy a reggeli busszal elindul Szegedre, onnan pedig a megfelelő IC-járattal Budapestre. A hazafelé utat ugyancsak Szegeden keresztül teszi meg, de mivel onnan a számára megfelelő időpontban nincs busz Óbecsére, felvette a kapcsolatot egy piaci árussal, aki rendszeresen jár Szegedre áruért, és vele utazik haza némi viteldíj fejében. A találékonyság határtalan, ha az ember kényszerhelyzetbe kerül.

Itt azonban, Szeged érintésével képbe kerül a minapi hír, amely újfent megerősíti, hogy Szegedről Szabadka irányába felújítják a vasútvonalat (sajnos ezt is nem előbb, mint 2022-ig) és a magyar szakaszon már javában folynak a munkálatok. (Mint májusban megírtam, ezen a vasútvonalon az elképzelések szerint a vágány méreténél fogva villamosok is közlekedhetnek majd a két város között és a menetidő nem lesz hosszabb 30 percnél).

Persze, ez a beruházás is inkább az áruszállítás miatt lehet fontos, különösen, hogy a Budapest-Belgrád vonal építésekor egyes szakaszokon időnként szünetel a forgalom (mint most is Újvidék és Belgrád között) és kell az alternatív útvonal. De jó lesz nekünk a közúti határátkelőktől menekülő földi halandóknak is, hogy túl legyünk a másfél órás várakozásokon és 9 órás utazásokon, hiszen remélhetőleg a határ- és vámellenőrzést végre már meg tudják majd oldani a vonaton is, ha már az EU-belépőre Szerbiának 2025-ig kell várnia, a schengeni övezetbe való befogadásra pedig ki tudja meddig.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szomorú - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 15:27 ]
Hit hidakban - illusztráció
2024. MÁRCIUS 19.
[ 16:36 ]
Szomorú a határ… - illusztráció
2024. MÁRCIUS 6.
[ 15:13 ]
Szinte minden darázsfészeknek tűnt, amihez az ember nyúlt azok után, hogy Magyarországon kiderült a pedofil-ügyben elítélt megkegyelmezésének a ténye. Merthogy gyermekbántalmazásért nincs kegyelem, hibás döntése miatt le is mondott Novák Katalin államfő, és vele együtt a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is, aki...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 16:08 ]
Ez gyorsan ment. A magyar köztársasági elnök asszony lemondatásának ügye február 2-án kezdődött és február 10-én véget is ért: Novák Katalin lemondott tisztségéről, elismerve, hogy hibázott, amikor tavaly áprilisban Ferenc pápa budapesti látogatásának alkalmából több elítélt között megkegyelmezett egy olyan...
2024. FEBRUÁR 10.
[ 22:50 ]
Akinek alacsony a vérnyomása, és netán nincs jobb dolga, nézzen bele néhány nyugati hírportál aktuális kínálatába, miután a keresőbe beírta, hogy „Ilaria Salis”. Ha megnézi a nő ironikus mosolyáról készült felvételeket, nem marad közömbös. Ilaria Salis annak az olasz, negyven felé közeledő nőnek a neve, akit...
2024. FEBRUÁR 2.
[ 18:47 ]
Beolvasás folyamatban