Levelek a Rózsa utcából
Felkészítés találékonyságra

Az ünnepek alatti belső megújulásunk fontos alapja az örömérzet, ami a szeretteinkkel való együttlétből fakad. Főleg, ha az együttlétet a kicsik vidám reagálásai teszik teljessé. Ilyenkor, húsvétkor különösen, hiszen a családi ház kertjében a fűben, vagy a lakások zegzugaiban elrejtett apró kincsek felfedezése felér a találékonyságra való felkészítés hatalmas feladatának részbeni teljesítésével – ami megerősítése a szülői-nagyszülői szerep sikerességének is. Nem az ajándék értéke itt a lényeg, hanem az élmény, régi időktől fogva.

Járvány idején bezártságban élve ott, ahol közös háztartásban él együtt a szélesebb család, a közös élmény nem kérdés az idén sem. Aki pedig távol van egymástól, az korunk tudományos-technikai csodáira támaszkodva a világháló által szerez egy kis örömet a monitorról lelopott mosolyt mélyen bevésve emlékezetébe. De talán hinni lehet a szintén tudományos-technikai eszközöket is felhasználó modellezésnek, amely szerint a számok törvénye azt mutatja, hogy a tömeges oltással egyre többen leszünk ellenállók a korona vírussal szemben, és június vége felé már szabadabban mozoghatunk, bátrabban ölelhetjük meg azon szeretteinket is, akikkel távolságtartásra kényszerültünk.

S ettől a ponttól némi ünneprontással folytatnám, egy ugyancsak június végére megcélzott terv részleteibe bocsátkozva. Talán nem is ünneprontás, csupán gondolkodásra késztetés egy-egy emberöltő életmódbeli változásairól, s arról, hogy ajándékként mit hagyunk magunk után a következő nemzedékeknek. Június végén ugyanis elbúcsúzhatunk sok műanyag terméktől. Az Európai Unió szabályozása szerint július 1-től változik a hulladékgazdálkodás és a tagállamok kormányaitól olyan lépések megtétele következik, amellyel gyakorlatilag megtiltják számos műanyag eszköz, például műanyag tányér, kés, villa vagy éppen fülpucoló árusítását. Szerintem Szerbia sem lesz kivétel, hiszen mindez annak az egyre hangsúlyozottabban, immáron világproblémaként jelentkező állításnak a mentén történik, hogy a korunk embere rengeteg anyagot használ fel és rengeteg szemetet termel.

A “körforgásos gazdálkodás” lett az igazi slágercél, a ma emberének szükségleteit kielégítő olyan termelés, amelyben a lehető legjobban felhasználjuk a már használt anyagokat, vagy hasznosítható módon visszajuttatjuk a természetbe, miközben a szemetet a lehető legminimálisabbra csökkentjük és a természet károsítása nélkül megsemmisítjük. Ennek a körforgásos gazdálkodásnak az alapelveit a mi vidékünkön jól ismerték a múltban, és kreatívan alkalmazták az élet számos területén. A “társadalmi munkamegosztás” terjedésének ellenére még 40-50 évvel ezelőtt is az számított normálisnak a falun vagy a városok peremén élő családokban, hogy jószágot is tartanak, kertet is művelnek, az asszonyok pedig ráadásul még varrnak és kézimunkáznak is. Az anyukák ügyességén múlott, hogy a kinőtt ruhák átszabva-átvarrva új életre keljenek, vagy ha erre már nem alkalmasak, rongyszőnyegként, folton-folt székpárnaként folytassák földi küldetésüket. A szót, hogy “komposzt” talán nem is ismertük, de azt tudtuk, hogy mi a jelentősége: tojás- vagy krumplihéj, almacsutka nem kerülhetett szemétbe, az az avarral együtt visszajutott az anyaföldbe.

A sajtóban számos adatot olvashatunk arról, hogy a ma embere milyen mértékben szennyezi a környezetét. Például, hogy már a szibériai hóban is megtalálhatók a műanyag részecskék, hogy a folyóink tele vannak műanyag palackokkal és hogy a horgászok immáron műanyaggal “etetett” halakat fognak ki, s hogy például a mosógépekből a szennyvízbe kerülő mikroszálak már a folyami kagylókban is megtalálhatók. Hogy a szemmel látható óriási szennyezésekről ne is beszéljünk. Mindez így van, de igazából nem azzal van baj, hogy az ember felfedezte a műanyag használatát vagy például a mosógépet. A felfedezések, találmányok küldetése, hogy jobbá, kényelmesebbé tegyék az életünket, és a mikroszálak folyami jelenlétéről szóló adatok is inkább figyelmeztetések a tudománynak vagy a technika kiváló ismerőinek, mintsem a mosógépről való lemondás bizarr ötlete. Aki mosott a forró víztől gőzölgő teknő fölé hajolva háziszappannal, az tudja, miről beszélek.

A körforgásos gazdálkodás célzata egyben nagy feladat a tudósainknak, kutatóinknak - akik között a magyarok mindig is élen jártak, mint ahogy most is – hogy felfedezzék az orvosságot az emberiség bajaira, s hogy az élet egészségesen menjen tovább. Nekünk egyszerű halandóknak pedig maradna az, hogy kövessük a javaslataikat és a hétköznapi viselkedés szintjén be is tartsuk. Racionálisan, mint ahogy a falusi körforgásos gazdálkodást művelve őseinktől is megtanulhattuk, amikor – nem csak húsvét idején a fűben szétszórt apró ajándékok esetében – a természetben található apró kincsek felfedezésével találékonyságra is tanítottak bennünket.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csodák csodája - illusztráció
2021. MÁRCIUS 12.
[ 15:48 ]
Sok minden változik az idő múlásával, csak az alapérzelmek nem. Örülünk, megrémülünk, szorongunk s olykor dühöngünk is . Ahogy a ránk hatással levő körülmények hozzák, úgy reagál rá az agyunk és a testünk, és ennek külső jelét viselkedésünkkel megadva a mi egész lényünk. Igaz, alapérzelmeinknek ennél több...
2021. MÁRCIUS 3.
[ 16:24 ]
A halálos tavasz szerzője nem a kultikus magyar film, s Karády Katalin és Jávor Pál emlékezetes alakításairól jut gyakran eszembe, hanem arról a fel-feltörő életérzésről, ami A lélek kialszik című regényének az olvasásakor rögződött belém. Zilahy Lajos pontosan tudta, mi a honvágy és mit jelent a láthatatlan fal, ami...
2021. FEBRUÁR 19.
[ 16:41 ]
Kopaonik tele van magyarokkal! – mondja ismerősöm és csodálkozásomra csodálkozva kérdez vissza: te ezt nem tudtad? Mivel a közösségi oldalakon szép hóföldte vidékekről és vidám síelésről készült, friss dátummal ellátott fotókban is gyönyörködhettem a minap, mondatát azzal kommentáltam, hogy persze, hogy hallani ott...
2021. FEBRUÁR 11.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban