Levelek a Rózsa utcából
Politika peremén

A magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Európa-bajnokság meccseinek kezdetén, hogy ily módon tiltakozzanak a „kirekesztés és a rasszizmus minden formája ellen” – olvasom a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményét, amely szerint a magyar válogatott követi a nemzetközi előírásokat, s megadja a tiszteletet a szurkolónak és ellenfélnek egyaránt, viszont az általános szabályok nem engedik meg a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ „nemcsak elfogad, de egyet is ért vele”, ergó a csapat nem térdel le egy politikai mozgalom támogatójaként.

S valóban, miért kellene térdelni a meccsek előtt?

Hírek szerint az angol válogatott tagjai térdelni fognak, a „BLM” azaz a „Black Lives Matter” (a fekete életek számítanak) mozgalom értelmében. A fekete életek persze, hogy számítanak, mint ahogy számítanak a fehér életek is, azoké is, akik például a mozgalom szikráját elindító sajnálatos gyilkosság elszenvedőjének, a bűnözőként számon tartott George Floydnak az áldozatai voltak egykoron.

Ha arra gondolunk, hogy az amerikai rendőrség valószínűsíthető túlkapása ilyen mozgalmat indított el, akkor – főleg ezekben a napokban – jogos a kérdés, hogy vajon miért nem térdel a világ például Trianon miatt, ami által magyarok ezrei, millió váltak áldozatul? Most, az I. világháborút lezáró szerződés 101. évfordulóján, amikor június 4-ét a szétszakított magyarok már a nemzeti összetartozás napjaként jegyzik, igazán jogos lehetne a kérdés, hogy a világ szembesült-e egyáltalán azzal, ami 1920. június 4-én, illetve előtte, az országhatárok meghatározásakor történt a Párizs melletti tárgyalásokon? Annak ellenére, hogy a győztesek a maguk igazában hisznek, biztos vagyok benne, hogy nem történt meg ennek az (egyedüli?) vesztesnek kimondott oldalnak a szemszögéből történő szemlélődés. Pedig, ha meg akarjuk érteni a mát, fel kellene fogni a múltbéli történések részleteit is. Adott téma kapcsán talán elég egy villanásnyi kép, egy stilizált térkép, amely az egykori Magyarország határain belül megmutatja a mai Magyarország határait, s ami által igazán látni lehet, hogy ez az ország valóban önmagával határos mindenütt, hiszen a mai országhatároknak nincs egyetlen szakasza, egyetlen pontja sem, amely azonos lenne a régi határokkal.

Lehet ilyesmi, hogy egy népnek sehol se legyenek természetes határai?

Az elmúlt 101 év megmutatta, hogy lehet, de a nagyon is számító életekért a világ nem térdelt le.

Talán nem is volt elvárható, hiszen a politikában az úgynevezett igazság több oldalról közelíthető meg. Ám az is tény, hogy a kompromisszumok művészete nem akadályozhat meg eredendő változásokat, amelyek a napi politikán felülkerekedve valami módon mégis megmutatják, hogy ami összetartozik, az összetartozik, és hogy egy nemzetnek, így a magyarnak sem kell és szabad örök vesztesnek éreznie magát. Sőt, ahogy a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott egyik megemlékezésen el is hangzott, bár a magyarokkal tisztességtelenül elbántak, mégsem vesztesek, mert az elmúlt száz évet talán egyetlen másik nemzet sem élte volna túl, miközben ez a nemzet többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle... (S mint tudjuk, volt ebben a túlélésben fájdalmas áldozat, s térdelésre késztető elképesztő trauma is.)

De: térdelni Isten előtt szoktunk a templomban. Talán kegyhelyeken vagy zarándokúton is, egy-egy ima alatt Isten iránti tiszteletből, alázatból. S nem politikai szándékkal. Mélyről jövő könyörgésekkel kísérve földi életünk útvesztőiben való helytállásunkért, szeretteinkért, s úgy általában mindenért, ami fontos az emberi életúton. A gyilkosságok áldozataiért is, imát mondva ott, ahol annak helye van. Ha politizálunk, akkor azt a másik ember meggyőzésének a szándékával tesszük – nem térdelve – ott, ahol annak van helye.

Régi vágyam volt, hogy egyszer eljussak Rómába, egy pápai szentmisére a Vatikánba a Szent Péter térre, és átérezzem, milyen az, amikor együtt imádkozik sok ezer ember. Nem valósult meg soha. No, majd most, biztattam magam, szeptember 12-én Budapesten a Hősök terén részem lehet egy pápai szentmisében, több ezer emberrel együtt. De: mint a labdarúgó EB meccseibe, máris ebbe is beleszólt a politika. Legalábbis pályán kívülről, média-információk révén, hogy Orbán Viktor és Áder János migráció-ellenes politikája miatt a pápa nem tartja magát a diplomáciai szokásokhoz, és a mise után nem találkozik a magyar állam képviselőivel, hanem nagy gyorsan elsiet Szlovákiába, így tehát a pápai szentmise okán lesz diplomáciai bonyodalom is a javából... Hogy ebből mi lesz igaz valójában, s mi nem, nem tudom. Ezek után annyit azonban bizonyosan tudok, hogy a képzeletet megerősítő vigasztaló erő sugallatát ne politikával ötvözött rendezvényeken keressem. Mint ahogy biztosan sokan mások sem.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Monk
2021. JÚNIUS 8. [ 16:36 ]

Mint annyiszor, a szerző tökéletes munkát végzett.


Megfigyeltek - illusztráció
2021. JÚLIUS 23.
[ 11:21 ]
Ha szavazhatnánk… - illusztráció
2021. JÚLIUS 15.
[ 14:42 ]
Elhallgatás - illusztráció
2021. JÚLIUS 1.
[ 16:22 ]
Szép volt, fiúk! Ha a dolgok alakulása után kitörő örömre nincs is ok, méltóság-érzetre és büszkeségre annál inkább. A magyar labdarúgó-válogatott nagyokat küzdött az Eb-n, s ha a Németország elleni 2:2-es döntetlen, (no meg a portugálokkal és a franciákkal való kitűnő, de szerencsét nélkülöző meccseket maguk...
2021. JÚNIUS 24.
[ 16:45 ]
Nagy lelkesedés után néma csönd. Első körben a 3:0-ás végeredmény pszichés tagadása, utána a belenyugvás és a taps a magyar csapat teljesítménye elismeréséül azért a kitartó közdelemért, amit a portugálok ellen mutattak. Ennyi volt az alapélmény a magyar szurkolói táborban, ahol én is jelen voltam Budapesten, a Hősök...
2021. JÚNIUS 16.
[ 15:42 ]
Sokáig nem hittem az egyszerű fogyasztói cikkeket gyártó multik és kereskedők tisztességtelen gyakorlatának a tényében, hogy ugyanazon címkével ellátott árujuk eltérő minőségű lehet. Nem igen foglalkoztam azokkal az állításokkal, hogy a honi boltokban nem ugyanolyan minőségű ugyanaz a cikk, mint például a németországi...
2021. MÁJUS 28.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban