Levelek a Rózsa utcából
Naggyá növő viták
Betűméret:             

Szép volt, fiúk! Ha a dolgok alakulása után kitörő örömre nincs is ok, méltóság-érzetre és büszkeségre annál inkább. A magyar labdarúgó-válogatott nagyokat küzdött az Eb-n, s ha a Németország elleni 2:2-es döntetlen, (no meg a portugálokkal és a franciákkal való kitűnő, de szerencsét nélkülöző meccseket maguk mögött hagyva) el is kell búcsúznia a bajnokságtól, méltósága a magasba emelkedett.

A szurkolók pedig méltán várhatják a folytatást valamikor a közeli és távoli jövőben.

Emelt fővel távozhatott tehát a magyar válogatott, s ennek szerda este nem csak a foci szempontjából volt jelentősége. Vajon milyen érzéssel állhattak ott pályán, amikor a közönség kifütyülte a magyar himnuszt? Vagy amikor a szivárványos zászlókat lengetők középső ujjukkal felemelve fogadták őket? Vagy amikor a német hatóságok leállították a magyar szurkolókat szállító buszt, hogy minél kevesebb magyar érjen a stadionba, amit eredetileg szivárványos színbe szerettek volna öltöztetni negatív politikai üzenetként Magyarországnak a pedofília-ellenes törvény miatt, és csak az UEFA-n múlott, hogy nem tették meg? Vajon éreztek-e lelki nyomást, amikor az Európai Bizottság elnök asszonya, aki von is, meg der is, vagyis Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a magyar törvényt éppen néhány órával a meccs előtt? És az ellenséges hangulat miatti nyomás érzete felülkerekedett-e az ellenféllel való megmérettetés miatti lámpalázon? Vajon az a focista, aki nem éppen járatos a szivárványos kérdésekben, érzett-e bizonytalanságot, esetleg lelkiismeret-furdalást a vádak nyomása alatt, stb.? A sportpszichológusok a játékosokkal együtt bizonyára kielemzik mindezt, hogy nyoma se maradjon a nyomásnak, s fix pontként megmaradjon az, amit láttunk és tudunk: a játékosok a pályán felülkerekedtek mindenen és összeszedetten csak a célra koncentráltak, és perceken múlott a továbbjutás. De így is szép volt, fiúk!

A müncheni szivárványos fogadtatás és a magyar válogatottra gyakorolt nyomás csak részbeni lecsengése volt annak a politikai hangulatnak, ami június 15-e, a pedofília-ellenes magyar törvénycsomag elfogadása óta tart, s bizonyára folytatódik is azok után, hogy Áder János államfő alá is írta a törvényt. Lényegében egy törvénycsomagról van szó, amellyel megszigorítják a büntetéseket és kimondják, hogy a nevelés a családok joga, és az iskolában, például, a szexuális felvilágosítás során a gyerekekkel való foglalkozás nem irányulhat a homoszexualitás és a nemi jelleg megváltoztatásának a népszerűsítésére.

A másságot hirdető civil szervezetek, a melegek csoportjai, a LMBTQ populáció aktivistái és a velük együttműködő politikusok Magyarországon és az EU intézménykörében elhangzott kritikái ismertek: a magyar törvény egybe mossa a pedofíliát a homoszexualitással, diszkriminatív, nem toleráns... Ismertek a magyar válaszok is, és majd a jövő mondja meg, hogy a politika mit tud kihozni mindebből.

Addig is zajlik a szivárványosdi, miközben bárki, aki valamely budapesti medencében hűti magát ebben a nagy melegben, nyugodtan megbámulhatja a vízben gondtalanul ölelkező és egymást puszilgató homoszexuális és leszbikus párokat, és láthatja, hogy a körülöttük levő emberek (rajtam kívül) ügyet sem vetnek rájuk: felnőttek, az ő dolguk. Talán csak nekem tűnik fel, hogy eközben a bandázó fiúcsoportok szinte rá sem néznek a lányokra (bezzeg az én időmben!...), mintha az udvarlás kiveszett volna...

Angela Merkel német kancellár jól tájékozódhatott az ilyen jelenetekről, s kritikájában nem is beszélt a magyar társadalom rovására írható tolerancia-hiányról, csak arról, mennyire „nem fér össze” az ő elképzeléseivel, hogy a magyarok engedélyezik az azonos neműek élettársi kapcsolatát, de korlátozzák a felvilágosítást róluk. A kancellár asszony a felvilágosítás fogalmának említésével ki is mondta a kulcsszót, amivel részemről elsősorban arra utalnék, hogy ebben a vitában nem az került előtérbe, ami a törvényhozó szándéka volt: a gyermekek védelme. Pedig nem lenne szabad megfeledkezni arról, hogy az azonos nem iránti vonzódás két okból alakul ki: genetikai alapon és a korai gyermekkori élmény (a gyermek kárára elkövetett szexuális visszaélés) nyomán. S mivel utóbbiak esetében a gyermekek szexuális bántalmazásáról van szó, annak megelőzése társadalmi kötelezettség, amire meg kell találni a módozatokat, netán a vitatott magyar törvényen túlmenően is.

De most olyan időket élünk, hogy szinte a semmiből előkerülnek naggyá növő, gyakorta elterelő és valós alapokat nélkülöző viták. A Népszava közölte, hogy a Gallup friss felmérése szerint az amerikaiak 5,6 százaléka vallja magát melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak vagy transzneműnek. Egy másik statisztika szerint az Európai Unióban a lakosság 10% valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik. Utóbbiak esetében már kevesebbet hallunk egy más jellegű szivárványról, toleranciára való törekvésről és elfogadásról. És az EU központjából érkező olyan kritikákról sem, hogy Romániában az észak-erdélyi autópálya építése 17 éve húzódik, természetesen az ottani magyar lakosság kárára. Ez valószínűleg nem diszkrimináció.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szomorú - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 15:27 ]
Hit hidakban - illusztráció
2024. MÁRCIUS 19.
[ 16:36 ]
Szomorú a határ… - illusztráció
2024. MÁRCIUS 6.
[ 15:13 ]
Szinte minden darázsfészeknek tűnt, amihez az ember nyúlt azok után, hogy Magyarországon kiderült a pedofil-ügyben elítélt megkegyelmezésének a ténye. Merthogy gyermekbántalmazásért nincs kegyelem, hibás döntése miatt le is mondott Novák Katalin államfő, és vele együtt a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is, aki...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 16:08 ]
Ez gyorsan ment. A magyar köztársasági elnök asszony lemondatásának ügye február 2-án kezdődött és február 10-én véget is ért: Novák Katalin lemondott tisztségéről, elismerve, hogy hibázott, amikor tavaly áprilisban Ferenc pápa budapesti látogatásának alkalmából több elítélt között megkegyelmezett egy olyan...
2024. FEBRUÁR 10.
[ 22:50 ]
Akinek alacsony a vérnyomása, és netán nincs jobb dolga, nézzen bele néhány nyugati hírportál aktuális kínálatába, miután a keresőbe beírta, hogy „Ilaria Salis”. Ha megnézi a nő ironikus mosolyáról készült felvételeket, nem marad közömbös. Ilaria Salis annak az olasz, negyven felé közeledő nőnek a neve, akit...
2024. FEBRUÁR 2.
[ 18:47 ]
Beolvasás folyamatban